3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek Edzi z orkiszem


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

do posypania

  • ziarna sezamu

ciasto

  • 410 g mąki pszennej typ 650
  • 270 g ciepłej wody
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 30 g drożdży
  • 100 g ziaren orkiszu
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 50-70 g ziaren słonecznika
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
5

Przygotowanie

  1.  Orkisz zmielić 20sek/obr.10

     

  2. Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności (oprócz sezamu) i wyrobić 2min30sek/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

  3. Przełożyć do plastikowej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut

  4. Wyjąć ciasto, podzielić na pół i po kolei zagnieść.Następnie uformować  bochenki, przetrzeć je zwilżoną dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek, posypać sezamem , uklepać  sezam, a następnie naciąć ostrym nożem  i znowu pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min.

     

  5. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220st. i piec  na termoobiegu 10min. Potem zmniejszyć temperaturę do 200st. bez termoobiegu ( góra- dół) przez ok.25 min.

     

  6. Po upieczeniu chlebek od razu wyjąć z foremek, najlepiej na drewnianą deskę, obracając go bokiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podana ilość ciasta odpowiada wielkości dwóch keksówek (12x25cm). Z własnego doświadczenia już wiem, że ten chlebek pieczony w małych formach jest smaczniejszy i nie kruszy się tak jak po upieczeniu w jednej większej.

Osobiście wyrabiam ciasto na dwie osobne porcje i przekładam do dwóch misek (do wyrosnięcia) Potem rozkładam do czterech małych keksówek i wkładam do piekarnika- trzy z tyłu i jedną bokiem z przodu tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile Dwa chlebki zostawiam do jedzenia a dwa (jeszcze lekko ciepłe) zamrażam. Kiedy chę je rozmrozić, owijam bawełnianą ściereczką i zostawiam na ok. 3 godziny. Potem daję do chlebaka. Dasz wiarę, że takie są najlepsze???

I jeszcze najważniejsze. Po upieczeniu natychmiast otwieramy piekarnik i wykładamy chlebek z foremek na drewnianą deskę.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebuś jest bardzo smaczny, wczoraj piekłam...

    Zgłoszony przez Topaz79 na listopada 9, 2018 at 21:22.

    Chlebuś jest bardzo smaczny, wczoraj piekłam pierwszy raz na spróbowanie, a dzisiaj w piekarniku druga porcja Smile Ciekawy przepis, u mnie chleb upieczony w dwóch mniejszych foremkach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie wiem jak u was ale ja dałam głównie mąkę...

    Zgłoszony przez Agnsta na września 15, 2017 at 10:59.

    nie wiem jak u was ale ja dałam głównie mąkę żytnią i wyszło mi tylko jedno korytko-keksówka. Oczywiście chleb pycha tylko szkoda ze tylko jeden mi wychodzi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapisałam. Na pewno

    Zgłoszony przez Dorota1000 na grudnia 29, 2015 at 21:59.

    Zapisałam. Na pewno wypróbuję  tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani Dziś wprowadziłam

    Zgłoszony przez edytka na stycznia 13, 2015 at 15:32.

    Kochani

    Dziś wprowadziłam kilka zmian dotyczących wypieku tego chlebka. Jest zdecydowanie lepszy i nie kruszy się tak bardzo, jak przedtem.

    Smacznego

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 25, 2014 at 18:29.

    Przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdź jeszcze mój przepis

    Zgłoszony przez edytka na marca 9, 2014 at 15:08.

    Sprawdź jeszcze mój przepis Izaura tmrc_emoticons.;)

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edzia czekam na następne

    Zgłoszony przez tyska na marca 8, 2014 at 17:00.

    Edzia czekam na następne przepisy

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez tyska na marca 8, 2014 at 16:59.

    Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i co tu dodać chlebek

    Zgłoszony przez tyska na marca 8, 2014 at 16:56.

    i co tu dodać chlebek mistrzostwo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że można zastąpić

    Zgłoszony przez edytka na lutego 25, 2014 at 09:33.

    Oczywiście, że można zastąpić orkisz pszenicą lub żytem. Orkisz  to prawie to samo, co pszenica, ale zawiera zdecydowanie więcej błonnika tmrc_emoticons.;)

    Proszę jednak nie kupować gotowych mielonych mieszanek zbożowych. Nie ma nic lepszego, jak kupione oczyszczone zboże i zmielone przez nas. Przynajmniej wiemy, co jemy tmrc_emoticons.;)

    Jeśli chodzi o zamianę mąk, chleby z mąki żytniej czy pszennej razowej są ciężkie i tym samym muszą zdecydowanie dłużej rosnąć i nigdy nie będą tak wysokie i puszyste- chyba, że są oszukane tmrc_emoticons.;)

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To było nasz trzecie

    Zgłoszony przez serduszkowa na lutego 25, 2014 at 07:29.

    To było nasz trzecie podejście do chleba tmrc_emoticons.) pierwszy głaz, drugi trochę lepszy, jako trzeci przepis był ten i był to strzał w dziesiątkę tmrc_emoticons.) pyszny!! A czy mogę pszenną można zastąpić razowa albo żytnią? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytko chlebek

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 11, 2013 at 21:39.

    Love Edytko chlebek pychotka,dziekuję za przepis Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  uwielbiam ja i moja rodzinka

    Zgłoszony przez -olka na października 6, 2013 at 13:38.

     uwielbiam ja i moja rodzinka tmrc_emoticons.D poprostu delicje Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że tak Wam

    Zgłoszony przez edytka na października 5, 2013 at 17:30.

    Bardzo się cieszę, że tak Wam smakuje. Chyba dzięki Wam nabrałam więcej odwagi i jak tylko czas pozwoli to umieszczę jeszcze przepis na Isaurę- świetne ciasto- ser na murzynku Big Smile

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie muszę wypróbować 

    Zgłoszony przez Moniagut na października 5, 2013 at 14:30.

    Koniecznie muszę wypróbować  tmrc_emoticons.;) 

    Pozdrawiam

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę często jest super 

    Zgłoszony przez aalexx22 na października 5, 2013 at 14:21.

    Piekę często jest super  Pozdrawiam R tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dziś upiekłam!  Jest

    Zgłoszony przez gabi49 na października 4, 2013 at 22:52.

    Ja dziś upiekłam!  Jest rewelcyjny. Love Cała rodzinka go chwaliła. Brawo Edytko!! Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze daję drożdże świeże

    Zgłoszony przez edytka na października 4, 2013 at 11:59.

    Zawsze daję drożdże świeże tmrc_emoticons.) bo tak się już przyzwyczaiłam. I jeszcze taka moja mała rada. Jeśli robię jakiekolwiek cisato drożdżowe to  na 500g mąki zawsze daję max 30g drożdży. Większa ilość powoduje, że na drugi dzień dany wyrób jest w zasadzie niezbyt smaczny. A ten chlebek utrzymuje swoją "smaczność" nawet do pięciu dniu Cooking 7

    Edyta K.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!! kosztowałam nie

    Zgłoszony przez beatabrajer@wp.pl na października 4, 2013 at 11:18.

    Super!!! kosztowałam nie raz.....polecam

    BB

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Długo dałaś się prosić o ten

    Zgłoszony przez grzybek75 na października 3, 2013 at 22:25.

    Długo dałaś się prosić o ten przepis ale w końcu jest, debiut z grubej rury, mocno wyczekiwany, dziewczyny, które próbowały, wiedzą, o czym piszę... Dzięki Edytko Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję Edytko  pierwszego

    Zgłoszony przez gabi49 na października 3, 2013 at 20:43.

    Gratuluję Edytko  pierwszego przepisu!! Love Jutro go upiekę i napiszę komentarz. Big Smile Cooking 1

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek  prezentuje się wcale

    Zgłoszony przez smoczek na października 3, 2013 at 20:28.

    Chlebek  prezentuje się wcale nieźle tmrc_emoticons.;) Dodaję do wypróbowana. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DGrażynko sądząc po ilości

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 3, 2013 at 13:14.

    tmrc_emoticons.DGrażynko sądząc po ilości to świeże Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytko,drożdże świeże

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 3, 2013 at 12:56.

    tmrc_emoticons.) Edytko,drożdże świeże dodajesz, czy suszone???Pozdrawiam autorkę pierwszego przepisu Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze