Składniki
0 porcja/porcje/porcji
do posypania
- ziarna sezamu
ciasto
- 410 g mąki pszennej typ 650
- 270 g ciepłej wody
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
- 30 g drożdży
- 100 g ziaren orkiszu
- 2 łyżeczki octu 10%
- 50-70 g ziaren słonecznika
- 40 g oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Orkisz zmielić 20sek/obr.10
Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności (oprócz sezamu) i wyrobić 2min30sek/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Przełożyć do plastikowej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
Wyjąć ciasto, podzielić na pół i po kolei zagnieść.Następnie uformować bochenki, przetrzeć je zwilżoną dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek, posypać sezamem , uklepać sezam, a następnie naciąć ostrym nożem i znowu pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220st. i piec na termoobiegu 10min. Potem zmniejszyć temperaturę do 200st. bez termoobiegu ( góra- dół) przez ok.25 min.
Po upieczeniu chlebek od razu wyjąć z foremek, najlepiej na drewnianą deskę, obracając go bokiem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Podana ilość ciasta odpowiada wielkości dwóch keksówek (12x25cm). Z własnego doświadczenia już wiem, że ten chlebek pieczony w małych formach jest smaczniejszy i nie kruszy się tak jak po upieczeniu w jednej większej.
Osobiście wyrabiam ciasto na dwie osobne porcje i przekładam do dwóch misek (do wyrosnięcia) Potem rozkładam do czterech małych keksówek i wkładam do piekarnika- trzy z tyłu i jedną bokiem z przodu Dwa chlebki zostawiam do jedzenia a dwa (jeszcze lekko ciepłe) zamrażam. Kiedy chę je rozmrozić, owijam bawełnianą ściereczką i zostawiam na ok. 3 godziny. Potem daję do chlebaka. Dasz wiarę, że takie są najlepsze???
I jeszcze najważniejsze. Po upieczeniu natychmiast otwieramy piekarnik i wykładamy chlebek z foremek na drewnianą deskę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebuś jest bardzo smaczny, wczoraj piekłam...
Chlebuś jest bardzo smaczny, wczoraj piekłam pierwszy raz na spróbowanie, a dzisiaj w piekarniku druga porcja Ciekawy przepis, u mnie chleb upieczony w dwóch mniejszych foremkach.
nie wiem jak u was ale ja dałam głównie mąkę...
nie wiem jak u was ale ja dałam głównie mąkę żytnią i wyszło mi tylko jedno korytko-keksówka. Oczywiście chleb pycha tylko szkoda ze tylko jeden mi wychodzi
Zapisałam. Na pewno
Zapisałam. Na pewno wypróbuję
Kochani Dziś wprowadziłam
Kochani
Dziś wprowadziłam kilka zmian dotyczących wypieku tego chlebka. Jest zdecydowanie lepszy i nie kruszy się tak bardzo, jak przedtem.
Smacznego
Edyta K.
Przepis do wypróbowania
Przepis do wypróbowania
Sprawdź jeszcze mój przepis
Sprawdź jeszcze mój przepis Izaura
Edyta K.
Edzia czekam na następne
Edzia czekam na następne przepisy
(Brak tematu)
i co tu dodać chlebek
i co tu dodać chlebek mistrzostwo
Oczywiście, że można zastąpić
Oczywiście, że można zastąpić orkisz pszenicą lub żytem. Orkisz to prawie to samo, co pszenica, ale zawiera zdecydowanie więcej błonnika
Proszę jednak nie kupować gotowych mielonych mieszanek zbożowych. Nie ma nic lepszego, jak kupione oczyszczone zboże i zmielone przez nas. Przynajmniej wiemy, co jemy
Jeśli chodzi o zamianę mąk, chleby z mąki żytniej czy pszennej razowej są ciężkie i tym samym muszą zdecydowanie dłużej rosnąć i nigdy nie będą tak wysokie i puszyste- chyba, że są oszukane
Edyta K.
To było nasz trzecie
To było nasz trzecie podejście do chleba pierwszy głaz, drugi trochę lepszy, jako trzeci przepis był ten i był to strzał w dziesiątkę pyszny!! A czy mogę pszenną można zastąpić razowa albo żytnią?
Edytko chlebek
Edytko chlebek pychotka,dziekuję za przepis Pozdrawiam
uwielbiam ja i moja rodzinka
uwielbiam ja i moja rodzinka poprostu delicje
Bardzo się cieszę, że tak Wam
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakuje. Chyba dzięki Wam nabrałam więcej odwagi i jak tylko czas pozwoli to umieszczę jeszcze przepis na Isaurę- świetne ciasto- ser na murzynku
Edyta K.
Koniecznie muszę wypróbować
Koniecznie muszę wypróbować
Pozdrawiam
Piekę często jest super
Piekę często jest super Pozdrawiam R
Ja dziś upiekłam! Jest
Ja dziś upiekłam! Jest rewelcyjny. Cała rodzinka go chwaliła. Brawo Edytko!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zawsze daję drożdże świeże
Zawsze daję drożdże świeże bo tak się już przyzwyczaiłam. I jeszcze taka moja mała rada. Jeśli robię jakiekolwiek cisato drożdżowe to na 500g mąki zawsze daję max 30g drożdży. Większa ilość powoduje, że na drugi dzień dany wyrób jest w zasadzie niezbyt smaczny. A ten chlebek utrzymuje swoją "smaczność" nawet do pięciu dniu
Edyta K.
Super!!! kosztowałam nie
Super!!! kosztowałam nie raz.....polecam
BB
Długo dałaś się prosić o ten
Długo dałaś się prosić o ten przepis ale w końcu jest, debiut z grubej rury, mocno wyczekiwany, dziewczyny, które próbowały, wiedzą, o czym piszę... Dzięki Edytko
Gratuluję Edytko pierwszego
Gratuluję Edytko pierwszego przepisu!! Jutro go upiekę i napiszę komentarz.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Chlebek prezentuje się wcale
Chlebek prezentuje się wcale nieźle Dodaję do wypróbowana. Pozdrawiam
:DGrażynko sądząc po ilości
Grażynko sądząc po ilości to świeże
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Edytko,drożdże świeże
Edytko,drożdże świeże dodajesz, czy suszone???Pozdrawiam autorkę pierwszego przepisu