3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1200 g

Ciasto

  • 40 g drożdży
  • 500 g wody
  • 220 g mąki żytniej
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 450 g mąki pszennej razowej
5

Przygotowanie

  1. Do Thermomixa wlać 500g wody, dodać 40g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Podgrzać czas 2 min/37 stopni/obroty 2.

  2. Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrobić czas 2 min/Zablokowany/Interwał.

  3. Ciasto przełożyć do inego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. a następnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( około 37 x 12 x 7 cm lub okrągłej około 20cm. Na wierzch można dodać ziarna słonecznika posmarowane roztrzepanym na gładko jajkiem.


    Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 do 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Choć przepis nie jest moim autorskim ( zmodyfikowałem ilość wody na większą - ładnie wyrasta poza formę tworząc przyjemny dla oka kształt ), zamieszczam go z tego względu że bardzo mi spasował wypiek i serdecznie go polecam innym.

Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeden z lepszych przepisów na chleb ! Nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na marca 13, 2017 at 23:16.

    Jeden z lepszych przepisów na chleb ! Nie miałam świeżych drożdży wiec dalam 2 paczki po 8gr suchych i chlebek wyszedł idealny ! Zapisuję przepis i z pewnością będzie przez nas często robiony. Zdecydowanie polecam !Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo smaczny.

    Zgłoszony przez apage_borsuk na grudnia 30, 2015 at 14:10.

    Chleb bardzo smaczny. Nieznacznie się kruszył, ale nie rozlatywał. Polecam przepis, sama na pewno jeszcze będę z niego korzystać. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest bardzo smaczny.

    Zgłoszony przez Brenda11 na listopada 18, 2015 at 20:50.

    Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam do zrobienia

    Zgłoszony przez glang na stycznia 4, 2015 at 19:41.

    Polecam do zrobienia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Mixi na kwietnia 1, 2014 at 11:32.

    tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za podpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 27, 2014 at 14:19.

    Dziękuję za podpowiedż Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę ująć z gramatury wody

    Zgłoszony przez Danuta Baska na marca 26, 2014 at 23:22.

    Proszę ująć z gramatury wody 50gr w to miejsce  dodać 50 gr oleju.

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jajko pisłużyło mi tylko do

    Zgłoszony przez marek.stanek1981 na marca 26, 2014 at 21:17.

    Jajko pisłużyło mi tylko do posmarowania na wierzchu aby ziarna lepiej się trzymały ciasta. Lekko się kruszy lecz nie rozlatuje. Mojej żonie i mi bardzo smakuje. Będę próbował wariantów z ziarnami słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego i posypką sezamową.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko może za dużo drożdży

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 21, 2014 at 16:24.

    Grażynko może za dużo drożdży było w tamtym przepisie .Jajko tu jest tylko na wierzchu więc nie ma większego znaczenia -moim skromnym zdaniem.Przecież moje chlebki też mają drożdże a się nie kruszą Big Smile

    Trzeba spróbować czegoś nowego Cooking 1

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marku,czy ten chlebek się

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 20, 2014 at 13:53.

    Marku,czy ten chlebek się kruszy ??? Ja upiekłam z mąki pszeno-żytniej i bez jajka ( wg innego przepisu) i  mi się bardzo kruszył tmrc_emoticons.J) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie piekłam jeszcze

    Zgłoszony przez omd_jola na marca 20, 2014 at 11:27.

    Nigdy nie piekłam jeszcze chleba z dodatkiem jajkatmrc_emoticons.)

    Piekłam tylko na zakwasie, bo chleb z dodatkiem drożdży na następny dzień już mi się kruszył.

    Spróbuję upiec w takiej wersjitmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze