3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy z nasionami na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

1 BOCHENEK na formę 34cm x 12cm (taką czerwoną z Ikea)

  • 2-3 czubate łyżki zakwasu żytniego, dostałam i na następne sama juz kontynuuję
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru, ja dodaję trzcinowego (dla zdrowotności)
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g otrębów owsiane
  • 500 g Maki żytniej typ 2000, razowej
  • 0,75 litra wody, 670 g według wagi thermomixa
  • 6
    7h 10min
    Czas całkowity 7h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1
  1. Do naczynia miksującego wlać ok. 3 szklanki wody (750ml / 670g według wagi TM). Ustawić na Closed lid, nie zakrywać miarką otworu i wcisnąć Dough modePodczas Dough mode dodawać łyżkami wcześniej odmierzoną mąkę żytnią razową przez otwór w pokrywie.
  2. 2
  3. Następnie dodać 2-3 łyżki zakwasu żytniego, Dough mode ok 7 min. (żeby sie składniki ładnie wymieszały- w razie czego pomagać sobie kopystką).  
  4. 3
  5. Po upływie tego czasu wyłączyć Dough mode, otworzyć pokrywę,odjąć 3 łyżki wyrobionej masy na zakwas do słoika o pojemności 4 razy większej,słoik wstawić od razu do lodówki, nie dokręcać za mocno. Uwaga! Zakwas najlepiej odłożyć przed dodaniem zamiennika mąki i dodatków  
  6. 4
  7. Po odjęciu ilości na zakwas dodać !!! łyżkę soli i łyżkę cukru  !!!(bardzo ważne- bez tego chleb będzie nie do zjedzenia )
  8. 5
  9. Dodać według uznania (wartości przybliżone)100g otrębów owsianych 100g nasion słonecznika 100g pestek dyni 40-50g siemienia lnianego 
  10. 6
  11. Kopystką wymieszać składniki pobieżnie. Nałożyć pokrywę, ustawić na Closed lid, dalej Dough mode ok. 7 min. 
  12. 7
  13. Natłuścić formę keksową i wysypać otrębami -skórka spodnia będzie miękka ale chleb nie przywrze do formy. 
  14. 8
  15. Wyłożyć za pomocą kopystki wyrobioną masę do formy (mi zapełnia połowę formy), nakryć szmatką i pozostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia (ja stawiałam na lekko! ciepłym kaloryferze na całą noc).
  16. 9
  17. Przez ok. 8 godz. masa powinna zwiększyć swoją objętość wypełniając formę po brzegi.  Ciasto nie powinno urosnąć za dużo bo wtedy opadnie podczas pieczenia. Mi rośnie 1-1,5cm ponad formę. 
  18. 10
  19. Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50min- 1h 180 st. termoobieg
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W kroku 2. Dla lubiących zapach i posmak kaszy można opcjonalnie zamienić 500g mąki żytniej na:250g mąki żytniej i250g kaszy gryczanej prażonej (2 saszetki) zmielonej wcześniej w ThermomixieChleb z 0,5kg zmielonej kaszy gryczanej będzie również dobry ale bardziej kruchy) tmrc_emoticons.) W kroku 7. Jeśli nie natłuścimy i nie wysypiemy formy otrębami chleb przywrze do formy (wyjmowanie grozi zdeformowniem bochenka) ale spodnia skórka będzie twarda i chrupiąca tmrc_emoticons.) Upieczony chleb przetrzymywać owinięty ściereczką. Powinien trzymać świeżość przez 5 dni.  W kroku 9.  W lato ciasto wyrasta szybciej, ok. 5-6 godz. Trzeba pilnować.  


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Foremkę można wyłożyć

    Zgłoszony przez majkapl na października 2, 2016 at 08:35.

    Foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia- chlebek pięknie się upiecze i nie przywrze do niej.Brawo za przepis bez pszenicy! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wlasnie upiekłam, chleb  jest

    Zgłoszony przez DoRoTa.Kul na października 1, 2016 at 12:42.

    wlasnie upiekłam, chleb  jest cudowny w smaku....pierwsza kromka super-tmrc_emoticons.) dodam, ze pierwszy raz zrobiłam sama zakwas.

    tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest super nareszcie

    Zgłoszony przez Atia na marca 21, 2016 at 16:53.

    Chlebek jest super nareszcie przepis bez pszennej mąki polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Możesz wykorzystać ten

    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 22, 2015 at 22:26.

    Możesz wykorzystać ten przepis:

    http://www.przepisownia.pl/chleby-bułki-przepisy/zakwas-żytni-chlebowy-najprostszy/445164

    Ja używam mąki żytniej 2000.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak zrobić zakwas na ten

    Zgłoszony przez Łolk na grudnia 22, 2015 at 22:16.

    A jak zrobić zakwas na ten chlebek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Chleb fantastyczny.

    Zgłoszony przez MEDYCEUSZII na grudnia 22, 2015 at 20:48.

    Witam. Chleb fantastyczny. Robiony u nas dwa razy w tygodniu. Zamiast samej mąki żytniej, mieszamy ją z orkiszową - tak jak nam "się sypnie". Oczywiście zakwas karmiony jest samą żytnią ☺ serdecznie polecam. Nam wychodzi za każdą próbą☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry chlebek. nie

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 21, 2015 at 21:53.

    bardzo dobry chlebek. nie lubię piec na termoobiegu więc podwyższam temperturę w piekarniku i ewentualnie piekę trochę dłużej. polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajny szybki przepis:) chleb

    Zgłoszony przez ana.jab38 na września 5, 2015 at 11:08.

    fajny szybki przepistmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) chleb smaczny!! i to bardzo...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry  chlebek 

    Zgłoszony przez akunia na stycznia 26, 2015 at 16:51.

    Bardzo dobry  chlebek  POLECAM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tej soli i cukru to ma być po

    Zgłoszony przez Apik na stycznia 22, 2015 at 18:50.

    Tej soli i cukru to ma być po łyżce czy po łyżeczce? W składnikach jest po łyżeczce, a w przepisie po łyżce...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam  robiłam 2 razy juz ten

    Zgłoszony przez frruzia18 na stycznia 21, 2015 at 09:43.

    Witam  robiłam 2 razy juz ten chlebek i 2 razy nie wyszdł z gory sie upiekła  w srodku zakalec juz nie wiem  co jest nie tak tmrc_emoticons.(

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny

    Zgłoszony przez Aliyah na stycznia 16, 2015 at 18:32.

    Chlebek przepyszny tmrc_emoticons.)Obawiałam się użyć samej mąki razowej żytniej 2000 a tu prosze; chlebek wilgotny, nie jest twardy , świetnie wyrósł.Pychotka a i dzieciom smakuje pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek przepyszny, od

    Zgłoszony przez tulipan64 na stycznia 6, 2015 at 07:39.

    chlebek przepyszny, od września mam TM i wypróbowałam kilka przepisów na chleb i ten jest najlepszy, bałam się trochę zakwasu - myślałam, że sobie nie poradzę, ale już piekę co tydzień i jest rewelacyjny - dziękuję livido za ten przepis  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze