Składniki
24 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 300 g wody
- 200 g mleka
- 50 g drożdży
- 440 g mąki pszennej
- 70 g ziaren
- 100 g mąki chlebowej
- 1 jajko
- 1/4 czubate łyżeczki soli
- 1/2 czubate łyżeczki cukru
-
6
4h 15min
Czas całkowity 3h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1.W pierwszej kolejności należy wykonać tzw. zaczyn. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz 300 g mąki pszennej ustawiamy 2 minuty/
"Ciasto" (interwał).
2.Pozostawiamy zaczyn w naczyniu na dwie godziny. Po pierwszej godzinie należy zamieszać naszą masę, aby nie wykipiała.
3. Gdy minie określony czas nastawiamy piekarnik na 200 stopni, aby sie nagrzał. Dekę o wymiarach 8cm/32cm smarujemy tłuszczem, następnie nalezy opruszyć mąką.
4. W dalszej kolejności wykonujemy ciasto dodając do zaczynu 70 g ziaren m.in. może to być ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemie lnu, czarnuszkę, kminek. Dodajemy mąkęchebowa, 140 g mąki pszennej, jajko, sól ustawiamy funkcję interwał 2 minuty/
"Ciasto" .
5. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej deki i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę na 200 stopni.
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli nie mamy możliwości pilnować rosnącego zaczynu, to należy zciągnąć naczynie miksujące z korpusu, aby zaczyn nie zabrudził nam naczynia kuchennego.
Chleb po upieczeniu należy posmarować zimną wodą, bądź na wierzch nałożyć wilgotną serwetkę, aby dłużej utrzymywał świeżość,
Jeżeli chcemy mieć mniej ziaren w chlebie należy je zastapić mąką pszenną, aby gramatura produktów sypkich się zgadzała.
Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzchcę upiec,ale najpierw chcę spytać jaką...
chcę upiec,ale najpierw chcę spytać jaką mąkę dać jako tą chlebową,czy może być również pszenna?
piekłam dzisiaj. Bardzo
piekłam dzisiaj. Bardzo pyszny chleb. Szczerze polecam. Jedyne co bym zmieniła to temperatura 180* w zupełności wystarczy i myslę że 50 minut w zupełności wystarczy. POLECAM