3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb ziarnisty


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 300 g wody
  • 200 g mleka
  • 50 g drożdży
  • 440 g mąki pszennej
  • 70 g ziaren
  • 100 g mąki chlebowej
  • 1 jajko
  • 1/4 czubate łyżeczki soli
  • 1/2 czubate łyżeczki cukru
  • 6
    4h 15min
    Czas całkowity 3h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1.W pierwszej kolejności należy wykonać tzw. zaczyn. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz 300 g mąki pszennej ustawiamy 2 minuty/ Ciasto(interwał).

    2.Pozostawiamy zaczyn w naczyniu na dwie godziny. Po pierwszej godzinie należy zamieszać naszą masę, aby nie wykipiała. 

    3. Gdy minie określony czas nastawiamy piekarnik na 200 stopni, aby sie nagrzał. Dekę o wymiarach 8cm/32cm smarujemy tłuszczem, następnie nalezy opruszyć mąką.

    4. W dalszej kolejności wykonujemy ciasto dodając do zaczynu 70 g ziaren m.in. może to być ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemie lnu, czarnuszkę, kminek. Dodajemy mąkęchebowa, 140 g mąki pszennej, jajko, sól ustawiamy funkcję interwał 2 minuty/ Ciasto.

    5. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej deki i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę na 200 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli nie mamy możliwości pilnować rosnącego zaczynu, to należy zciągnąć naczynie miksujące z korpusu, aby zaczyn nie zabrudził nam naczynia kuchennego.

Chleb po upieczeniu należy posmarować zimną wodą, bądź na wierzch nałożyć wilgotną serwetkę, aby dłużej utrzymywał świeżość,

Jeżeli chcemy mieć mniej ziaren w chlebie należy je zastapić mąką pszenną, aby gramatura produktów sypkich się zgadzała.

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chcę upiec,ale najpierw chcę spytać jaką...

    Zgłoszony przez mireczka0407 na lutego 13, 2017 at 15:01.

    chcę upiec,ale najpierw chcę spytać jaką mąkę dać jako tą chlebową,czy może być również pszenna?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekłam dzisiaj. Bardzo

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na grudnia 13, 2015 at 15:19.

    piekłam dzisiaj. Bardzo pyszny chleb. Szczerze polecam. Jedyne co bym zmieniła to temperatura 180* w zupełności wystarczy i myslę że 50 minut w zupełności wystarczy. POLECAM 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze