Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Masło ziołowe:
- 1 ząbka czosnku
- 60-80 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 łodyżek natki pietruszki tylko liście
- 5 łodyżek bazylii, tylko liście
- 120 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczki soli
-
6
45min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ciasto;
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
Masło ziołowe;
3. Do czystego słuchego naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masło oprócz soli i masła, rozdrobnić 8s/obr.5
4. Dodać masło i sół, wymieszać 25s/obr.6
Przygotowanie chleba:
5. Rozgrzać piektanik do 200 stopni C
6. Ciasto mosmarowac masłem i pokroić na poasy o szerokosci 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub to kwadratowej foremki, odstawić na 5 min.
7. Tortownicę ustawić na blaszcze do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wskazówka:
Ja najpierw wyrabiam ciasto a potem masło ziołowe, nie myje naczynia miksującego. Mieszanka ziół dowolna!! pamiętać aby były świeże. Chleb mozna kroić lub rwać.Jego ciekawy wygląd i smak sprawi się na spodkaniu przy grillu lub przyjęciu. Uwioelbiany przez moją rodzinę i przyjaciół zawsze robi wrażenie!!
)) Życzę smacznego!!
ps. Przepis pochodzi z książeczki pt:THERMOEURO"
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKolejny grill, kolejny raz robiony chlebek i...
Kolejny grill, kolejny raz robiony chlebek i wszyscy zachwyceni
Podopwiedż: przy więcej niż sześciu osobach na grillu lepiej odrazu zrobic dwa
można jesć tylko to takipyszny
można jesć tylko to takipyszny
Bardzo dobry chlebek szybko się zjadł wszystkim...
Bardzo dobry chlebek szybko się zjadł wszystkim smakowało. Dodałam więcej czosnku. Napewno będę go robić częściej.
Przepyszny chlebus pasujący idealnie do dań z...
Przepyszny chlebus pasujący idealnie do dań z grilla
kolejny chlebek upieczony
kolejny chlebek upie
czony
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i...
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i atrakcyjny w wyglądzie, super!
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i...
Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i atrakcyjny w wyglądzie, super!
Chlebek robi furorę . jest niesamowity do grilla...
Chlebek robi furorę . jest niesamowity do grilla , ale i sam
Taka mała podpowiedż. Żeby nic nie wyciekało z...
Taka mała podpowiedż. Żeby nic nie wyciekało z formy wystarczy w całosci wyłozyć ją papierem spożywczym do pieczenie. Zawsze tak robię i nic się nie dzieje.
grokasia13
Chlebek rewelacja!!!Tylko dymi w piekarniku przy...
Chlebek rewelacja!!!Tylko dymi w piekarniku przy pieczeniu
Swietny i pyszny polecam
Swietny i pyszny polecam
Od dawna ciekawił mnie ten przepis. Zrobione,...
Od dawna ciekawił mnie ten przepis. Zrobione, zjedzone
Raczej bułeczka niż chlebek, szybko i smacznie
Polecony, sprawdzony, przepis przekazany dalej!...
Polecony, sprawdzony, przepis przekazany dalej! Nawet nasze największe niejadki i anty fani pieczywa proszą o jeszcze! Polecam
Chlebek przepyszny, świetny do grilla. Daję...
Chlebek przepyszny, świetny do grilla. Daję trochę mniej masła i robię go bez cebuli.
Kroacutel wroacuted pieczywa do grila tylko nie...
Król wśród pieczywa do grila (tylko nie wystawiać nim grill dojdzie bo zniknie)
Pysznoci
Pyszności!
Uwielbiam gotować z TM5
chlebek jest rewelacyjny polecam kroic wezsze...
chlebek jest rewelacyjny . polecam kroic wezsze paski tak by po polozeniu w formie staly opierajac sie o siebie. w przeciwnym wypadku beda sie klasc na blasze.
Super
Super
Super. Na pięć gwiazdek.
Super. Na pięć gwiazdek.
Przepyszny chlebek
Przepyszny chlebek
Chciałabym zrobić dwie porcje na imprezę, ale...
Chciałabym zrobić dwie porcje na imprezę, ale niekoniecznie podawać obydwie jednocześnie. Czy coś się stanie jeśli przygotuję dwa chleby, jeden upiekę po około pół godziny wyrastania, a drugi przykryję filią żeby nie obeschł i będzie stał ze trzy godziny?
Doskonaly, ja dala troche mniej masla niz w...
Doskonaly, ja dala troche mniej masla niz w przepisie. Dopiero zrobilam jeden raz, ale wiem ze wroce do tego przepisu.
Było pyszne polecam gorace
Było pyszne polecam gorace
U mnie zawzsze jest hitem na imprezach rodzinnych...
U mnie zawzsze jest hitem na imprezach rodzinnych i grillach
Dziękuję za przepis
Tylko mocno dymi przy wypiekaniu, więc na dno piekarnika wstaiwam blachę z wodą.
Chlebek jutro znowu będzie
Chlebek jutro znowu będzie rozchwytywany na grillu
Znajomi pewnie już się nie mogą doczekać, bo jest rewelacyjny! 
Przepyszny dzieci są
Przepyszny dzieci są zachwycone polecam
Chlebek przepyszny.
Chlebek przepyszny.
No i w końcu zrobiłam z
No i w końcu zrobiłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem rewelacjia już mam zamówienie na następny
Chlebek rewelacja,
Chlebek rewelacja, poooolecam, pyszny, goście się zajadali, świetnie smakuje z sosem czosnkowym, który robię o gęstej konsystencji. Zrobiłam go w dwóch keksówkach. Pyyyychota.
.
Chlebek zawsze wychodzi i
Chlebek zawsze wychodzi i wyglądem szokuje gości na dodatek jest smaczny.Znajomi się o niego upominają.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Chlebek zawsze wychodzi i
Chlebek zawsze wychodzi i wyglądem szokuje gości na dodatek jest smaczny.Znajomi się o niego upomina.
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Wyśmienicie smakuje. Na
Wyśmienicie smakuje.
Na stałe zagości w moim domu
OMG! Chlebek jest pyszny!
OMG! Chlebek jest pyszny! Pachnie pieknie! Robi sie go bardzo szybko. Nastepnym razem zrobie go jednak z troche mniejsza iloscia maselka. Mniammmm.....
Rewelacja, hit każdej imprezy
Rewelacja, hit każdej imprezy
)
Moi znajomi i rodzinka ciągle
Moi znajomi i rodzinka ciągle 'dopominają' się o ten pyszny chlebek
Jest po prostu wspaniały
Pyszny, robi się błyskawicznie, prezentuje się...
Pyszny, robi się błyskawicznie, prezentuje się doskonale. W ramach "poprawki", przy drugim pieczeniu dodałam tylko 1 łyżeczkę soli do ciasta, a masełko ziołowe zrobiłam zmniejszając masło do 90g (nie wycieka podczas pieczenia) i sól do pół łyżeczki. Na podobnej zasadzie robię ciasto drożdżowe. Jak upiekę, zrobię zdjęcia dodam przepis do przepisowni.
Gratuluję pomysłu, oczywiście gwiazdek 5, bo...więcej nie ma
Rewelacja.KRÒL imprezy.
Rewelacja.KRÒL imprezy.
Świetny, najlepszy na ciepło
Świetny, najlepszy na ciepło
Uwielbiam
Uwielbiam uwielbiam,uwielbiam!
S uper przepis
S
uper przepis
Zawsze można dać mniej
Zawsze można dać mniej tłuszczu. A smak jest niepowtarzalny.
Ja raczej jestem
Ja raczej jestem rozczarowana, jest tak tlusty, leje sie maslo z niego, a na nastepny dzien suchy i nie do jedzenia. Zdrowy przez taka ilosc tluszczu tez raczej nie jest
Chleb co robi się w niespełna
Chleb co robi się w niespełna 20 minut, szybki, prosty i bardzo efektowny
Gość na każdej imprezie 
Chleb rewelacyjny. Smak
Chleb rewelacyjny. Smak niepowtarzalny. Właśnie jest w piekarniku.
Uwielbiam, robię tez teraz na
Uwielbiam, robię tez teraz na Święta
pychotka
pychotka
Pyszny!!!
Pyszny!!!
Pycha! !
Pycha! !
Bardzo dobry polecam
Bardzo dobry polecam
chlebek jest niesamowity ! ja
chlebek jest niesamowity ! ja robie go rowniez z maslem czosnkowym zamiast ziolowego - dla fanow czosnku nie ma nic lepszego ♥