3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z ziemniakami jak z piekarni !


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 200 g mleka
  • 3 lyzeczki masła, roztopic
  • 1 jajko kurze
  • 120 g ugotowanych ziemnoiakow, pogniecionych
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki soli

opcjonalnie

  • 2 lyzeczki suszonej bazylii
  • pestki dyni, wedle uznania
  • jajko do posmarowania chleba
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Z mleka, drozdzy, cukru i 2 lyzek maki zrobic zaczyn temp 37st.C / czas 2 minuty / obroty 4

    Odczekac az zaczyn urosnie.

  2. Dodac pozostale skladniki, wyrabiac 2.5 minut/ Closed lid Dough mode

    Z naczynia miksujacego zdjac pokrywe nakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce az wyrosnie.

    Po wyrosnieciu mozna juz nastawic piekarnik na 200 st.C

     

  3. Wylozyc ciasto na opruszony maka blat i zagniesc. Ciato jest dosc lepkie trzeba podsypywac maka aby mozna bylo dobrze urormowac bochenek. Uformowany chleb kladziemy na blaszce wylozonej papierem, ( Ja papier opruszam maka ziemniaczana )

    Aby uformowany chleb nie rosl nam na boki mozna go oblozyc recznikami w kolo.

  4. Wyrosniety chleb posmarowac rozmaconym jajkiem, piec 40 minut w 200st.

    Oczywiscie reczniki nalezy usunac przed pieczeniem.

    Na spod piekarnika mozna postawic metalowa miske z woda, Ja psikam tez scianki piekarnika woda!

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb dobry tylko nastpnym razem dam mniej...

    Zgłoszony przez renata-2307 na lipca 9, 2017 at 16:19.

    Chleb dobry ,tylko następnym razem dam mniej soli.Dodałam 20g otrębów żytnich oraz 40 g lnu.

    renata-2307

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do przepisu podeszłam z

    Zgłoszony przez zpep na grudnia 23, 2013 at 06:07.

    Do przepisu podeszłam z niedowierzaniem ale efekt był wspaniały! Chebek - palce lizać !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj upiekłam chlebek z

    Zgłoszony przez betamo na grudnia 5, 2013 at 15:22.

    Dzisiaj upiekłam chlebek z ziemniakami , bo właśnie miałam w lodówce  . Czytając komentarze leciutko

    zmodyfikowałam :  drożdży dałam 20g , ziemniaków miałam 150g to je dodałam ,a podczas wyrabiania ciasto wydawało mi się za gęste - dodałam troszkę wody . Zostawiłam na 45min.do wyrośnięcia.Do piekarnika wstawiłam na 200st.C piekarnik góra  dół na 40min. ,  na ostatnie 20 min. piekarnik nastawiłam na 180 na dolne pieczenie . A  ........ jeszcze w lodówce miałam rozmącone jajko , więc posmarowałam chlebek .

    WYSZEDŁ PRZEPIĘKNY I PRZEPYSZNY  w sam raz przyrumieniony na górze , chrupiący i lekko wilgotny  nie suchy w środku po prostu pyszny .

    Beti

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może złe coś zrobilas?

    Zgłoszony przez Anna30M na lutego 2, 2013 at 17:18.

    Może złe coś zrobilas? Dlatego smierdzial i był suchy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedł chrupiacy i

    Zgłoszony przez madzik80 na listopada 17, 2012 at 08:55.

    Chlebek wyszedł chrupiacy i świeżutki. Może faktycznie trochę było czuć drożdże ale mnie za bardzo to nie przeszkadzało. Następnym razem dodam odrobinę mniej i zobaczę jak wyjdzie.

    Dziekuje za przepis, jak dla mnie chleb to BOMBA tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niedobry. Smierdzial

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 16, 2012 at 11:18.

    Niedobry. Smierdzial drozdzami i jakis suchy wyszedl. Moze to wina piekarnika. Nie wiem ale nastepnego dnia kupilam nowy :]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pychota!! Do tego

    Zgłoszony przez massii na listopada 15, 2012 at 19:27.

    Chlebek pychota!! Do tego masełko i niebo w gębie!!! Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ponieważ lubimy chlebek z

    Zgłoszony przez smoczek na października 12, 2012 at 20:22.

    Ponieważ lubimy chlebek z ziemniakiami jutro go upiekę.Wyglada bardzo zachęcająco. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po uformowaniu chleba zamiast

    Zgłoszony przez Anna30M na października 3, 2012 at 01:35.

    Po uformowaniu chleba zamiast smarowac rozmaconym jajkiem mozna obmaczyc chleb maka ziemniaczana tmrc_emoticons.)  

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi nastepnym razem uformuj

    Zgłoszony przez Anna30M na października 3, 2012 at 01:27.

    Gabi nastepnym razem uformuj dlugi chleb, wtedy po upieczeniu bedzie w sam raz nie za wysoki i nie za maly tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj. Super! 

    Zgłoszony przez gabi49 na października 2, 2012 at 20:27.

    Upiekłam dzisiaj. Super!  Love Tylko taki mały mi wyszedł, ale wysoki.  Piekę z podobnego przepisu , z książki "Radość gotowania", ale ma zupełnie inną konsystencję, bardziej rzadką. Ten Twój wcale nie był lepki, wręcz wyszedł mi bardzo spoisty  i łatwo się formował. Nie wiem od czego to zależy. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Mniaam upiekłam bardzo

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 2, 2012 at 05:47.

    tmrc_emoticons.)Mniaam upiekłam bardzo bardzo dobry Cooking 7 tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mysle, ze bedzie smaczny :) 

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 2, 2012 at 00:22.

    Mysle, ze bedzie smaczny tmrc_emoticons.)  Musi byc tmrc_emoticons.)  Wyglada smakowicie, no i chlebki z dodatkiem ziemniakòw, "maja cos w sobie" Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyglada smakowicie,

    Zgłoszony przez magi1 na października 1, 2012 at 18:54.

    Chlebek wyglada smakowicie, wyprobuję tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu oczywiście mąka pszenna

    Zgłoszony przez Anna30M na października 1, 2012 at 14:23.

    Haniu oczywiście mąka pszenna typ 550 

    Mam nadzieje ze chlebek będzie smakowal tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu oczywiście mąka pszenna

    Zgłoszony przez Anna30M na października 1, 2012 at 14:21.

    Haniu oczywiście mąka pszenna typ 550 

    Mam nadzieje ze chlebek będzie smakowal tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki jutro go będę próbować

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 1, 2012 at 14:08.

    tmrc_emoticons.) Dzięki jutro go będę próbować tmrc_emoticons.8) Cooking 1

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W orginale to mąka pszenna

    Zgłoszony przez ElaK na października 1, 2012 at 13:09.

    W orginale to mąka pszenna ale ja czasami mieszam i 150 g dodaję mąki orkiszowej albo żytniej

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Amogę wiedzieć co za mąka

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 1, 2012 at 10:54.

    tmrc_emoticons.)Amogę wiedzieć co za mąka

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze