thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 200 g mleka
  • 3 lyzeczki masła, roztopic
  • 1 jajko kurze
  • 120 g ugotowanych ziemnoiakow, pogniecionych
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki soli

opcjonalnie

  • 2 lyzeczki suszonej bazylii
  • pestki dyni, wedle uznania
  • jajko do posmarowania chleba

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Z mleka, drozdzy, cukru i 2 lyzek maki zrobic zaczyn temp 37st.C / czas 2 minuty / obroty 4

    Odczekac az zaczyn urosnie.

  2. Dodac pozostale skladniki, wyrabiac 2.5 minut/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

    Z naczynia miksujacego zdjac pokrywe nakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce az wyrosnie.

    Po wyrosnieciu mozna juz nastawic piekarnik na 200 st.C

     

  3. Wylozyc ciasto na opruszony maka blat i zagniesc. Ciato jest dosc lepkie trzeba podsypywac maka aby mozna bylo dobrze urormowac bochenek. Uformowany chleb kladziemy na blaszce wylozonej papierem, ( Ja papier opruszam maka ziemniaczana )

    Aby uformowany chleb nie rosl nam na boki mozna go oblozyc recznikami w kolo.

  4. Wyrosniety chleb posmarowac rozmaconym jajkiem, piec 40 minut w 200st.

    Oczywiscie reczniki nalezy usunac przed pieczeniem.

    Na spod piekarnika mozna postawic metalowa miske z woda, Ja psikam tez scianki piekarnika woda!

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z ziemniakami jak z piekarni !

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 9, 2017 at 16:19
    5.0

    Chleb dobry ,tylko następnym razem dam mniej soli.Dodałam 20g otrębów żytnich oraz 40 g lnu.

    renata-2307

  • grudnia 23, 2013 at 06:07

    Do przepisu podeszłam z niedowierzaniem ale efekt był wspaniały! Chebek - palce lizać !

  • grudnia 5, 2013 at 15:22

    Dzisiaj upiekłam chlebek z ziemniakami , bo właśnie miałam w lodówce  . Czytając komentarze leciutko

    zmodyfikowałam :  drożdży dałam 20g , ziemniaków miałam 150g to je dodałam ,a podczas wyrabiania ciasto wydawało mi się za gęste - dodałam troszkę wody . Zostawiłam na 45min.do wyrośnięcia.Do piekarnika wstawiłam na 200st.C piekarnik góra  dół na 40min. ,  na ostatnie 20 min. piekarnik nastawiłam na 180 na dolne pieczenie . A  ........ jeszcze w lodówce miałam rozmącone jajko , więc posmarowałam chlebek .

    WYSZEDŁ PRZEPIĘKNY I PRZEPYSZNY  w sam raz przyrumieniony na górze , chrupiący i lekko wilgotny  nie suchy w środku po prostu pyszny .

    Beti

  • lutego 2, 2013 at 17:18

    Może złe coś zrobilas? Dlatego smierdzial i był suchy tmrc_emoticons.)

  • listopada 17, 2012 at 08:55

    Chlebek wyszedł chrupiacy i świeżutki. Może faktycznie trochę było czuć drożdże ale mnie za bardzo to nie przeszkadzało. Następnym razem dodam odrobinę mniej i zobaczę jak wyjdzie.

    Dziekuje za przepis, jak dla mnie chleb to BOMBA tmrc_emoticons.)

  • listopada 16, 2012 at 11:18

    Niedobry. Smierdzial drozdzami i jakis suchy wyszedl. Moze to wina piekarnika. Nie wiem ale nastepnego dnia kupilam nowy :]

  • listopada 15, 2012 at 19:27
    5.0

    Chlebek pychota!! Do tego masełko i niebo w gębie!!! Big Smile

  • października 12, 2012 at 20:22

    Ponieważ lubimy chlebek z ziemniakiami jutro go upiekę.Wyglada bardzo zachęcająco. tmrc_emoticons.)

  • października 3, 2012 at 01:35

    Po uformowaniu chleba zamiast smarowac rozmaconym jajkiem mozna obmaczyc chleb maka ziemniaczana tmrc_emoticons.)  

     

  • października 3, 2012 at 01:27

    Gabi nastepnym razem uformuj dlugi chleb, wtedy po upieczeniu bedzie w sam raz nie za wysoki i nie za maly tmrc_emoticons.) 

Are you sure to delete this comment ?