3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb z ziarnami

  • 350 g wody, najlepiej letniej
  • 50 g mleka
  • 10 g drożdży instant
  • 450 g maki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki otrębów
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewam 350 g wody.
  2. 50 g mleka.
  3. Wsypujemy 1 łyżkę cukru.
  4. 10 g drożdży instant.
  5. Zamykamy misę i wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
    Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
    Po tymczasowe zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  6. Wsypujem 450 g maki chlebowej.
  7. 1 łyżeczkę soli.
  8. 4 łyżki otrębów (dowolnych pszennych lub owsianych)
    2 łyżki ziaren słonecznika,
    2 łyżki sezamu,
    2 łyżki czarnuszki.
  9. Zamykamy misę i wybieramy 2min/Ciasto.
  10. Wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
    Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
    Po tymczasowe cuato powinno zwiększyć swoją objętość.
  11. Przekladamy wyrobione i wyrośnięte ciasto do natłuszczonej olejem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 55-60 min.
  12. Upieczony chleb studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Ciasto w formie można posmarować rozbełtanymi białkiem wtedy złapie ładny połysk podczas pieczenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy