Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb z ziarnami
- 350 g wody, najlepiej letniej
- 50 g mleka
- 10 g drożdży instant
- 450 g maki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki otrębów
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlewam 350 g wody.
- 50 g mleka.
- Wsypujemy 1 łyżkę cukru.
- 10 g drożdży instant.
- Zamykamy misę i wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
Po tymczasowe zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość. - Wsypujem 450 g maki chlebowej.
- 1 łyżeczkę soli.
- 4 łyżki otrębów (dowolnych pszennych lub owsianych)
2 łyżki ziaren słonecznika,
2 łyżki sezamu,
2 łyżki czarnuszki. - Zamykamy misę i wybieramy 2min/
"Ciasto" .
- Wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
Po tymczasowe cuato powinno zwiększyć swoją objętość. - Przekladamy wyrobione i wyrośnięte ciasto do natłuszczonej olejem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 55-60 min.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ciasto w formie można posmarować rozbełtanymi białkiem wtedy złapie ładny połysk podczas pieczenia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz