Tu jesteś:
4
Składniki
50 plaster/plastry/plastrów
- 50 g cebuli
- 170 g sera feta, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 700 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g oliwy z oliwek
- 300 g wody
- 100 g Oliwek, bez pestek
-
6
55min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę z oliwek i świeże drożdże, wymieszać 1min30 s/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ /. Ciasto wyjąć z naczynia. Na oprószonej mąką powierzchni podzielić ciasto na 2 równe części.
- Do naczynia miksującego włożyć jeden kawałek ciasta i ser feta, wyrobić 30s/ / , za pomocą kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać drugi kawałek ciasta i oliwki, wyrobić 30 s/ / , przy pomocy kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
- Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie (około 20 minut). Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 45 minut. Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzpolecam
polecam
Pyszny. Do chleba z serem fetą dodałam suchych...
Pyszny. Do chleba z serem fetą dodałam suchych pomidorów. Mniami
Rewelacja Wyszy miciutkie i chrupice nie dodaam...
Rewelacja!!! Wyszły mięciutkie i chrupiące, nie dodałam cebuli, następnym razem dodam suszone pomidory
Smaczne chlebki, jak dla mnie
Smaczne chlebki, jak dla mnie z oliwkami lepszy
Robiłam specjalnie dla syna -
Robiłam specjalnie dla syna - smakował mu.
Zrobiłam oba
Zrobiłam oba
Zrobiłam oba
Zrobiłam oba
Zrobiłam oba
Zrobiłam oba
Piekłam tylko ten chleb z
Piekłam tylko ten chleb z oliwkami, już zapach przy pieczeniu był wspaniały. Chlebek bardzo mi smakował
oby dwa są pyszne choć mojemu
oby dwa są pyszne choć mojemu mężowi nie bardzo przypadły do gustu heheh dla mnie super chlebki
Chlebki bardzo dobre
Chlebki bardzo dobre Polecam, piekłam w dwóch keksówkach ( 30cm ). Dałam trochę mniej oliwek, ale oba chlebki wyszły super.
Dobry chlebek, choć wyszla mi
Dobry chlebek, choć wyszla mi trochę za twarda i gruba skórka. Nie wiem dlaczego...
Mój faworyt - z fetą!
Nie ma sprawy:)
Nie ma sprawy
Meg
Dziękuję jeszcze nie piekłam
Dziękuję jeszcze nie piekłam chleba i chciałabym żeby wyszedł dobry poszukam w marketach co mają w sprzedaży Bardzo Ci dziękuję
Nie robiłam tego chleba z
Nie robiłam tego chleba z serem feta, zawsze robię dwa z oliwkami Wszystkim smakuje, bo jest bardzo oryginalny w smaku
Meg
Mąka żytnia chlebowa to typ
Mąka żytnia chlebowa to typ 720, mąka pszenna chlebowa to typ 750. Nie są to mąki razowe. Firma symbio je produkuje, ale sa okropnie drogie. Ostatnio udało się dostać te rodzaje mąk w Auchan, po zwykłej mąkowej cenie. Oczywiście z innych firm, ale całkiem dobre, bo już z nich piekłam
Meg
cześć dzięki za informacje na
cześć dzięki za informacje na pewno w tym tygodniu upiekę chlebki. Mąka chlebowa ma jakiś typ ? czy po prostu mam szykać mąki z napisem chlebowa?
Witaj, do tego chleba chyba
Witaj, do tego chleba chyba akurat dawałam makę z Biedronki i chyba typ tortowy (ale na 100% nie pamiętam), często też używam 650 babuni. To zalezy jaki chlebuś wolisz, czy bardzo jasny, czy może być lekko szarawy, wtedy i mąka 650 będzie dobra. Inne chleby staram się robic z mąki chlebowej. Pozdrawiam, i życzę udanego wypieku
Meg
Proszę o podanie rodzaju mąki
Proszę o podanie rodzaju mąki jakiego uzywacie do pieczenia chleba czy moze to być najzwyklejsza mąka z lidla biedronki
Chlebek super aromatyczny.
Chlebek super aromatyczny. Robiłam ten z oliwkami już 3 razy. Polecam.
Meg
Piekłam oba już kilka razy.
Piekłam oba już kilka razy. Wychodza bardzo fajne, zwłaszcza ten z fetą choć trzeba wiedzieć zanim się go pierwszy raz zrobi że kawałków sera tam nie widać ale za to jest super smak. Polecam!
Chlebki pyszne! Piekę często
Chlebki pyszne! Piekę często wersję z oliwkami. Do potraw z grilla rewelacja! Do opiekania na ruszcie też
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wersja z oliwkami pyszna,
Wersja z oliwkami pyszna, polecam !
Polecam!! Zrobiłam także w
Polecam!!
Zrobiłam także w wersji cebulowo-czosnkowej, PYCHA
Chlebek z Oliwkami pięknie
Chlebek z Oliwkami pięknie pachnie i jest chrupiący - poprostu pycha
upiekłam oliwkowy -
upiekłam oliwkowy - przepyszny i chrupiący
mi niestety nie udał się
mi niestety nie udał się chlebek z serem feta wyszedł zakalec za to chlebek z oliwkami owszem, był pyszny.
przepyszne, pachnące ,
przepyszne, pachnące , super!
piekłam właśnie te chlebki,
piekłam właśnie te chlebki, są pyszne - polecam !
pusia
Polecam ten przepis jak ktoś
Polecam ten przepis jak ktoś nie ma chleba a sklepy zamknięte UWAGA: zamiast oliwek dodałem suszone pomidory (najtańsze w oleju, Rolnika bodajże) lekko pokrojone. Powyrobieniu trzeba jednak ręką poprawić jeśli się nierównomiernie rozłożą. Pycha!!!
piekłam ten chleb kilka
piekłam ten chleb kilka razy,polecam go każdemu,kto lubi coś innego-poprostu PYCHA!!!!!!!!!
Tak tak Małgosiu to jest
Tak tak Małgosiu to jest przepis na 2 chleby jeden z oliwkami i cebula a drugi z fetą. A ja zrobiłam jeden duży z oliwkami i cebulą (podwajając ilośc oliwek i cebulki).
hhhmmm wsumie to nie wiem,
hhhmmm wsumie to nie wiem, ja dałam jakąś przenną w fioletowym opakowaniu z wiatrakiem
Jak dobrze zrozumiałam to
Jak dobrze zrozumiałam to jeden chleb jest z serem feta a drugi chleb z oliwkami i cebulą?
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Jak dobrze zrozumiałam to
Jak dobrze zrozumiałam to jeden chleb jest z serem feta a drugi chleb z oliwkami i cebulą?
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
proszę o podpowiedź czy nie
proszę o podpowiedź czy nie ma znaczenia jaki rodzaj mąki został użyty
Zrobiłam jeden wielki z
Zrobiłam jeden wielki z oliwkami wyszedł pycha! Polecam