Składniki
35 plaster/plastry/plastrów
- 40 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczek cukru
- 500 gramów wody
- 500 gramów mąki pszennej
- 80 gramów otrębów pszennych
- 50 gramów pestek słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni (w sumie)
- 30 gramów siemienia lnianego
- 1 łyżeczki soli
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, wlac wodę, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/
/
.
3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki o długości ok. 35 cm, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
4. Piec ok. 40 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Otręby pszenne można zastąpić otrębami owsianymi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPierwszy mój chlebek i wyśmienity...
Pierwszy mój chlebek i wyśmienity 🤩👌👌👌
polecam
polecam
Może być ...
Może być
Musiałem dodać więcej mąki, gdyż ciasto było nie za bardzo gęste. Dodałem też troche płatków owsianych. Piekłem ok 50 minut. Świerzy z masełkiem rewelacja. "Wyprodukowałem'" w TM5
Chlebek jest rewelacyjny!
Chlebek jest rewelacyjny!
Zrobiłam dwa razy, za każdym
Zrobiłam dwa razy, za każdym razem porażka: chleb po prostu się rozpadał. Może ktoś wie, co robię nie tak?
Zrobiłam pycha....
Zrobiłam pycha....
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Przepis świetny - tylko
Przepis świetny - tylko szkoda, że zdjęcie moje
(swoje mieszkanie jeszcze rozpoznaję .... - zdjęcie z września http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/09/chleb-z-otrebami.html)
Proszę o usunięcie zdjęcia i najlepiej zrobienie swojego - kradzież nie jest miłą sprawą
Świetny przepis. Chlebek
Świetny przepis. Chlebek pachnący i długo świeży. Zmieszałam różne mąki (pszenna, orkiszowanią i żytnią) w sumie na 500g, podzieliłam na dwa mniejsze bochenki do jednego dałam żurawinkę i rodzynki, i blaszkę posypałam sezamem. Wyszedł niesamowity. Drugi klasyczny. Polecam
Chleb bardzo dobry. Do
Chleb bardzo dobry. Do składników dodaję jeszcze 20 gr sezamu
Chlebek super troszkę go
Chlebek super troszkę go zmodifikowałam , dodałam 1 łyżkę zakwasu i 100 g mąki żytniej ( 400g przennej + 100g żytniej) rósł w termomixsie 30 min. potem w blaszce jak w przepisie .RODZINKA BYŁA ZACHWYCONA