3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB Z OTRĘBAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

35 plaster/plastry/plastrów

  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 500 gramów wody
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów otrębów pszennych
  • 50 gramów pestek słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni (w sumie)
  • 30 gramów siemienia lnianego
  • 1 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, wlac wodę, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1.

    2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/Closed lid / dough mode.

    3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki o długości ok. 35 cm, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    4. Piec ok. 40 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Otręby pszenne można zastąpić otrębami owsianymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Może być ...

    Zgłoszony przez Erni2504 na stycznia 15, 2017 at 00:04.

    Może być Smile


    Musiałem dodać więcej mąki, gdyż ciasto było nie za bardzo gęste. Dodałem też troche płatków owsianych. Piekłem ok 50 minut. Świerzy z masełkiem rewelacja. "Wyprodukowałem'" w TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest rewelacyjny!

    Zgłoszony przez Alla na maja 25, 2015 at 13:30.

    Chlebek jest rewelacyjny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dwa razy, za każdym

    Zgłoszony przez IzaBiskupska5 na stycznia 11, 2015 at 23:07.

    Zrobiłam dwa razy, za każdym razem porażka: chleb po prostu się rozpadał. Może ktoś wie, co robię nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam pycha.... 

    Zgłoszony przez jajciucha na października 24, 2013 at 18:03.

    Zrobiłam pycha....  tmrc_emoticons.D

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis świetny - tylko

    Zgłoszony przez gosiuniat na września 9, 2013 at 19:45.

    Przepis świetny - tylko szkoda, że zdjęcie moje tmrc_emoticons.;)(swoje mieszkanie jeszcze rozpoznaję .... - zdjęcie z września http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/09/chleb-z-otrebami.html)

    Proszę o usunięcie zdjęcia i najlepiej zrobienie swojego - kradzież nie jest miłą sprawą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Chlebek

    Zgłoszony przez gosia78 na lutego 6, 2013 at 17:04.

    Świetny przepis. Chlebek pachnący i długo świeży. Zmieszałam różne mąki (pszenna, orkiszowanią i żytnią) w sumie na 500g, podzieliłam na dwa mniejsze bochenki do jednego dałam żurawinkę i rodzynki, i blaszkę posypałam sezamem. Wyszedł niesamowity. Drugi klasyczny. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo dobry.  Do

    Zgłoszony przez Prezes11 na lutego 2, 2013 at 22:14.

    Chleb bardzo dobry.  Do składników dodaję jeszcze 20 gr sezamu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super troszkę go

    Zgłoszony przez szymon70 na listopada 12, 2012 at 07:42.

    Chlebek super troszkę go zmodifikowałam , dodałam 1 łyżkę zakwasu i 100 g mąki żytniej ( 400g przennej + 100g żytniej) rósł w termomixsie 30 min. potem w blaszce jak w przepisie .RODZINKA BYŁA ZACHWYCONA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze