3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z mąki mieszanej


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 160 g mąki żytnie chlebowej typ 720
  • 20 g dowolnych otrębów
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 80 g płatków żytnich lub owsianych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieszczamy drożdże, wodę i cukier. Podgrzewamy 2 min, temp. 37 st. C/obr. 1.
    Dodajemy resztę składników, wyrabiamy 3 min w trybie interwał.
    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Następnie przekładamy do form (2 formy keksowe o długości ok. 20 cm) i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C.
    Pieczemy ok. 40 min. Przed pieczeniem można posypać wierzch, np. czarnuszką czy kminkiem.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy