3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb z garnka


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2

    2. Dodajemy mąke pszenną i żytnią orsz sól. Wyrabiamy 3 min/Dough mode.

    3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.

    6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.

    7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.

 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z...

    Zgłoszony przez kana333 na listopada 22, 2018 at 09:45.

    Doda69: ja teraz po wyciagnieciu naczynia z piekarnika delikatnie smaruje jego dno olejem też zdaje egzamin ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny chlebuś

    Zgłoszony przez Graszka12 na listopada 20, 2018 at 19:21.

    Piękny chlebuś

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z...

    Zgłoszony przez Doda69 na listopada 20, 2018 at 16:08.

    kana333:Chlebek pyszny. Też miałam problem z wyjęciem chleba. Ja podłożyłam papier do pieczenia posmarowany masłem. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na...

    Zgłoszony przez kana333 na października 8, 2018 at 18:05.

    Bardzo smaczny. Z pewnoscia zagosci częściej na moim stole. Pytanie jednak mam co zrobic zeby nie przywieral do dna naczynia zaroodpornego? Troszke sie napocilam zeby go wyciagnac 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki

    Zgłoszony przez Janeczka1 na września 19, 2018 at 22:23.

    dzieki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i...

    Zgłoszony przez iza7716 na września 17, 2018 at 22:07.

    Janeczka1:ilość świeżych podziel przez 2,42 i wyjdzie porcja suchych i odwrotnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?

    Zgłoszony przez Janeczka1 na września 17, 2018 at 21:15.

    nie mam swiezych driozdzy ile suchych dodac?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby...

    Zgłoszony przez wiolaa33 na sierpnia 23, 2018 at 13:13.

    Jaka temperaturę muszę ustawić piekarni żeby rozgrzać gar ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane....

    Zgłoszony przez koalala1 na sierpnia 2, 2018 at 20:54.

    iza7716:obroty 2,punkt 2. Trochę zle napisane. Powodzenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt...

    Zgłoszony przez Koska24 na lipca 15, 2018 at 23:59.

    iza7716: obroty 2, a następna liczba to punkt numer 2.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza...

    Zgłoszony przez iza7716 na lipca 13, 2018 at 22:35.

    mój właśnie sie piecze, pierwszy raz i pierwsza potrawa w moim TM5. Jest napisane ..ustawić obroty na 22 ale jak? jak skala jest do 10?
    Może pytanie śmieszne... ale proszę o konkretne odp.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek, polecam.

    Zgłoszony przez Kachna70 na lipca 13, 2018 at 06:07.

    Bardzo smaczny chlebek, polecam.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb,...

    Zgłoszony przez Domka86 na marca 23, 2018 at 01:14.

    Jeden z moich ulubionych przepisów na chleb, który na stałe zagościł w mojej kuchni. Długo zachowuje świeżość. Polecam z czystym sumieniem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowity chrupiacy

    Zgłoszony przez Katarzyna.KK na marca 17, 2018 at 13:32.

    Smakowity chrupiacy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni

    Zgłoszony przez JOLWIT na marca 16, 2018 at 21:36.

    przepyszy, na stałe zagościł w mojej kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy ...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 24, 2018 at 19:56.

    Smak tego chleba przypomina mi stare dobre czasy Big Smile wystarczy odrobina masła i chleb ze swoją chrupiącą skórką smakuje po prostu bosko !!! Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez Marzena Kwoka na lutego 21, 2018 at 22:33.

    rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja , ja dodatkowo dodaje garsc nasion...

    Zgłoszony przez SylwiaR na lutego 15, 2018 at 17:50.

    rewelacja Smile, ja dodatkowo dodaje garsc nasion slonecznika, dyni a czasami prazona cebulke

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie...

    Zgłoszony przez kaktus17 na lutego 12, 2018 at 13:07.

    a jak zwiekszyc skladniki na wieksze naczynie zaroodporne ktos pomoze

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g...

    Zgłoszony przez Wiola_88 na lutego 10, 2018 at 21:13.

    Chleb pyszny, dalam troche mniej wody (ok 100g mniej) i uzupełniłam maślanką. Super wyszedł!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny Piekłam juz wielokrotnie zgodnie...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 5, 2018 at 16:44.

    Chlebek pyszny Smile Piekłam juz wielokrotnie zgodnie z przepisem, a także traktując przepis jako inspirację, czyli mąki różne, w różnych proporcjach, a także dowolne ziarenka 70-80g. Zawsze się udaje. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć przy przekładaniu. Ja wspomagam się matą do pieczenia i rękawicamiBig Smile Piekłam także chleb z gara na maślance wg przepisu Chadidża (na przepisowni). Tam wystarcza temp. 210 st.C góra/dół. Ciekawe, czy ten chlebek też by wyszedł? Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka...

    Zgłoszony przez agatazlota na stycznia 5, 2018 at 12:22.

    Upiekłam dzisiaj. Chlebek super,skórka chrupiąca. Zamiast mąki żytniej dałam zmielone żyto. Dużo osób pytało o rozmiar naczynia,nie widziałam żadej odpowiedzi,więc ja pozwolę sobie na to pytanie odpowiedzieć. Ja piekłam w standardowym naczyniu żaroodpornym(wchodzi w nie 3.5 l.wody) i wyszedł płaski, kolejnym razem upiekę w mniejszym(1.5 l.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny,robiłam ten chlebek już kilka...

    Zgłoszony przez Kejrolka na stycznia 2, 2018 at 11:25.

    Pyszny,robiłam ten chlebek już kilka razy.Zamiast wody daję maślankę lub pół na pół maślankę i wodę.Dodaję nasiona chia - polecamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gosia2601: dodałaś po prostu maślanki ? ile ?...

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na grudnia 21, 2017 at 13:32.

    Gosia2601: dodałaś po prostu maślanki ? ile ? Resztę robiłaś wg. przepisu ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny dzisiaj piekłam i już nie ma...

    Zgłoszony przez Lena1021 na grudnia 10, 2017 at 22:36.

    Chlebek przepyszny dzisiaj piekłam i już nie ma napewno bedzie jednym z moich ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przeprzyszny, polecam

    Zgłoszony przez klaratm na listopada 22, 2017 at 12:19.

    przeprzyszny, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pysznosci

    Zgłoszony przez Elziutka na listopada 22, 2017 at 10:07.

    pysznosci Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek. Na maślance jeszcze lepszy

    Zgłoszony przez Gosia2601 na listopada 19, 2017 at 07:33.

    Pyszny chlebek. Na maślance jeszcze lepszy Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy chleb mojej Żony MEGAPYCHOTKA! A to...

    Zgłoszony przez Maciej Bartoszewicz na listopada 17, 2017 at 11:50.

    Pierwszy chleb mojej Żony MEGAPYCHOTKA!Pierwszy chleb mojej Żony MEGAPYCHOTKA!
    A to wersja z pestkami dyniA to wersja z pestkami dyni

    Bardzo dobry! Niczego nie zmieniajcie i zróbcie dokładnie a smakować będzie domownikom jak żaden inny! Polecam z masełkiem z TM -)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jolanta58:...

    Zgłoszony przez marzenajot na listopada 8, 2017 at 14:16.

    jolanta58:
    Ja robiłam na maślance, pyszny wyszedł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • snajpeer13:...

    Zgłoszony przez Magda_lenaR na listopada 7, 2017 at 18:54.

    snajpeer13:
    ja obsypuje trochę ciasto mąką przed wyrastaniem. Potem jak wyrośnie można spokojnie kulkę uformować 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodaje jeszcze na oko otręby pszenne, sezam i...

    Zgłoszony przez Ewa Jak na października 26, 2017 at 13:17.

    ja dodaje jeszcze na oko otręby pszenne, sezam i siemie lniane mąki daję 500g pszennej i 100 g pszenno żytniej, chleb wychodzi super

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/5/6/563576a6fadd0a2a172d7f3193f4c6f5.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/5/6/563576a6fadd0a2a172d7f3193f4c6f5.jpg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny, mam pytanie, czy piekł ktoś ten...

    Zgłoszony przez jolanta58 na października 16, 2017 at 10:14.

    Dziewczyny, mam pytanie, czy piekł ktoś ten chlebek na maślance?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzis zrobiłam , wyszedł super chlebuś z...

    Zgłoszony przez Therm5omixa na września 24, 2017 at 22:12.

    dzis zrobiłam , wyszedł super chlebuś z chrupiącą skórką, użyłam dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego, chleb wyjełam z łątwośćią

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny jak duże naczynie lub garnek musi być...

    Zgłoszony przez sylwiaworek87 na września 7, 2017 at 22:01.

    Dziewczyny jak duże naczynie lub garnek musi być żeby chlebek nie wyszedł płaski?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • naczynie zaroodporne przetarlam papierem...

    Zgłoszony przez Sylwia2486 na września 1, 2017 at 11:18.

    naczynie zaroodporne przetarlam papierem zamoczonym w oleju i nie przywarl chlebek.Przepis super,mi troszke chlebek wyszedl niski ,ale to kompletnie w smaku nie przeszkadza,pewnie tp zalezy od rodzaju maki zytniej... a moze taki powinien bycSmilepolecamtmrc_emoticons.)ps-wode letnia uzylam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj bede probowac:lol:

    Zgłoszony przez iwonawyrwalska na lipca 25, 2017 at 08:55.

    dzisiaj bede probowacLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • olivkaoliwa: A jaka średnica chlebka? BO wydaje...

    Zgłoszony przez grazkath na lipca 25, 2017 at 08:23.

    olivkaoliwa: A jaka średnica chlebka? BO wydaje się być dość dużym bochenkiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jakiej (w przybliżeniu) średniy ma być garnek...

    Zgłoszony przez grazkath na lipca 25, 2017 at 08:22.

    A jakiej (w przybliżeniu) średniy ma być garnek do pieczenia? To wydaje mi się dość ważna informacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny Chlebek Moacutej M uwielbia go

    Zgłoszony przez Carmengos na czerwca 6, 2017 at 09:21.

    Przepyszny Chlebek. Mój Mąż uwielbia go !!! Love

    Marta Guess

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek nawet na nastpny dzie

    Zgłoszony przez DagmaraK na czerwca 1, 2017 at 12:29.

    Pyszny chlebek, nawet na następny dzień tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam go czsto goci na naszym stole ja czasem...

    Zgłoszony przez jo-asia32 na maja 3, 2017 at 13:07.

    uwielbiam go, często gości na naszym stole. ja czasem dodaje do niego jeszcze czasami ziarna i też wychodzi rewelacyjnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota!!! Dzieciaki zachwycone

    Zgłoszony przez ulkson na kwietnia 11, 2017 at 19:47.

    Pychota!!! Dzieciaki zachwycone tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu.

    Zgłoszony przez krysztal na kwietnia 6, 2017 at 10:49.

    Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i wyszedł za pierwszym razem. Bardzo...

    Zgłoszony przez violinika na marca 24, 2017 at 09:46.

    Zrobiłam i wyszedł za pierwszym razem. Bardzo smaczny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proszę o info czy piec z termoobiegiem przez...

    Zgłoszony przez lilik na marca 12, 2017 at 10:55.

    proszę o info czy piec z termoobiegiem przez cały czas?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej. Robiłam wczoraj ten chlebek w garnku...

    Zgłoszony przez florcia na marca 8, 2017 at 09:42.

    Hej. Robiłam wczoraj ten chlebek w garnku rzymskim. Wyrósł bardzo ładnie, w smaku też super, niestety przewarł do dna garnka, nie mogłam go normalnie wyjąć, na spodzie się porozrywał. Co zrobiłam źle? Robiłam wszystko wg przepisu. Czy formę trzebaj jakoś wysmarować?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warty grzechu!!! Najlepszy chleb jaki udało mi...

    Zgłoszony przez kometa28 na marca 5, 2017 at 14:24.

    Warty grzechu!!! Najlepszy chleb jaki udało mi się zrobić. Na pewno na stałe zagości na naszym stole! Stokrotne dzięki za ten przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł super, chrupiący i pachnący....

    Zgłoszony przez Monik1972 na marca 4, 2017 at 21:51.

    Wyszedł super, chrupiący i pachnący.

    Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zamieniłam proporcje mąki żytniej i pszennej...

    Zgłoszony przez Koko1108 na lutego 14, 2017 at 10:36.

    Ja zamieniłam proporcje mąki żytniej i pszennej zupełnie przez przypadek i wyszedł pyszny ale po wyciągnięciu przykryłam garnek wilgotna ściereczka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •