3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB Z GARNKA Z ZIEMNIAKAMI I KMINKIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

CHLEB Z GARNKA Z ZIEMNIAKAMI I KMINKIEM

  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 360 g wody
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g ugotowanych ziemniakow
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania chleba
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże , cukier i wodę .
    Rozpuścić 2m / 37 º C/ ob 2
    Dodać obie mąki , rozgniecione ziemniaki, kminek i sól.
    Wyrobić 3m /interwał
    Ciasto przełożyć do miski , odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, wyrobić chwilę ręką.
    Uformować bochenek na papierze do pieczenia lub włożyć do koszyczka wiklinowego do wyrastania chleba.
    Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 1/2 h
    W tym czasie nagrzać piekarnik oraz naczynie , w którym będzie pieczony chleb ( np. naczynie żaroodporne , garnek do pieczenia chleba ) do temperatury 200º C z termoobiegiem.
    Wyrośnięty bochenek przełożyć z papierem do pieczenia do nagrzanego naczynia.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec 50 min .
    Po tym czasie wyjąc bochenek z naczynia i dopiekać jeszcze 10 min.
    Wystudzić na kratce
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chlebek pyszny. Dodałam mniej drożdży oraz 45g...

    Zgłoszony przez krause.natalia na stycznia 4, 2019 at 21:29.

    chlebek pyszny. Dodałam mniej drożdży oraz 45g oleju z bazylią i pomidorami, pyszny aromat. Dodałam więcej mąki aby ciasto było sztywniejsze i lepiej wyrosło w górę Piekła 40min w naczyniu bez zdejmowania pokrywki. Jest miekki z lekko chrupiąca skórką. Na pewno bede korzystała jeszcze z tego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze