3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb z gara 5 składników


Wydrukuj:
4

Składniki

chleb z gara 5 składników

  • 25 g drożdży świeżych
  • 360 g wody
  • 10 g cukru
  • 620 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g soli
  • 6
    2h 5min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 min/37°C/obr.2
  2. Dodać mąkę i sólCiasto/4 min
  3. Ciasto zostawiamy w naczyniu lub przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50min.
  4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15min.
  5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz Z POKRYWKĄ, w którym będziemy piec chleb (Jeśli naczynie nie ma przykrywki należy użyć folii aluminiowej). Temperatura w piekarniku 250 st.C
  6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200st.C z termoobiegiem i pieczemy 30min
  7. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy bez termoobiegu jeszcze 15min
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy