3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb wieloziarnisty


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • 100 g pszenicy
  • 50 g żyta
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ½ MT ciepłego kefiru ( lub mleka na pół z wodą)
  • 1 jajko
  • 350 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • po 2 łyżeczki : siemienia lnu, pestek dynii
  • słonecznika, kminku, płatków owsianych
  • ( można dodać 1 łyżeczkę przyprawy włoskiej)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

     

  2. Żyto i pszenicę zemleć: czas 30 s, obr. poz. 10
  3. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto: czas 3 min, obr. poz. Interwał
  4. Wyłożyć do wąskiej foremki o dł.  40 cm, posmarowanej tłuszczem i posypanej np. płatkami owsianymi
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość posmarować jajkiem i piec: czas 40 min, temp. 210
  6.  

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam, Mam pytanie odnośnie

    Zgłoszony przez migdalkowa na listopada 16, 2015 at 19:21.

    Witam,

    Mam pytanie odnośnie użytych drożdży i mąki. Chodzi o drożdże świeże czy instant?

    Mąka może być typ 450 czy jakiś inny.

    Dziękuję za odpowiedź.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a o jaką mąkę chodzi?

    Zgłoszony przez michu_3 na stycznia 18, 2013 at 15:39.

    a o jaką mąkę chodzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze