3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski pszenny.


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 360 gramów wody
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. 1. Do Closed lid wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy 2 min/37 st.C/obr.1

  3. 2. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/Dough mode

  4. 3. Wyjmujemy ciasto kopystką , zwilżamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.35min.

  5. 4. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy chlebek , nacinamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20min.

  6. 5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żeliwnym i pokrywą do niego - 200st.C.

  7. 6. Następnie wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chleb, przykrywamy, pieczemy przez 30 min w temp. 200st.C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok.20-30 min.

  8. 7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce, żeby się nie spocił.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po uformowaniu chlebka (nr.4.) można posypać sezamem, makiem lub obsypać mąką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek rewelacja SUPER

    Zgłoszony przez weta34 na czerwca 23, 2018 at 17:07.

    Chlebek rewelacja SUPERLolLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!!...

    Zgłoszony przez Mrówa_kuchareczka na października 1, 2017 at 15:07.

    Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!! super!!!!

    pyszny chlebekpyszny chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • KateMxxxJest napisane 3 min -interwa

    Zgłoszony przez jstudnicka na lipca 7, 2017 at 13:30.

    KateMxxx:Jest napisanetmrc_emoticons.) 3 min -interwałtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam...

    Zgłoszony przez KateMxxx na czerwca 29, 2017 at 23:00.

    moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam nieco trudnosci , jezeli jest napisane, ze wyrabiamy ciasto, to dokladnie ile czasu i na jakich obrotach? nigdzie nie moge znalezc ...Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w...

    Zgłoszony przez Termojust na stycznia 9, 2017 at 01:42.

    Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi pyszny i chrupiący. Dzieci go uwielbiajątmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł...

    Zgłoszony przez KRABioland na grudnia 4, 2016 at 11:22.

    Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł robiłam w TM31, smaczny i dość łatwy tmrc_emoticons.)

    dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez eska77 na listopada 23, 2016 at 19:00.

    Wyszedł pychotkaWyszedł pychotka


    Bardzo fajny przepis i chleb wyszedł bardzo smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaroo1975 napisał: witam, do

    Zgłoszony przez seull na października 13, 2016 at 22:44.

    jaroo1975

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zamiast naczynia ceramicznego można tez użyć żaroodpornego tmrc_emoticons.)

    Bardzo sie cieszę że chlebek smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez seull na października 13, 2016 at 22:42.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja w moim przepisie

    Zgłoszony przez NIEPOKORNA na października 7, 2016 at 13:03.

    rewelacja tmrc_emoticons.) w moim przepisie wymieszałam mąkę pszenną z kukurydzianą i dodałam siemię lniane tmrc_emoticons.) 

    NIEPOKORNA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, robiłam w wersji

    Zgłoszony przez Kitek77 na października 3, 2016 at 10:52.

    Polecam, robiłam w wersji pszennej i pszenno-orkiszowy, super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, do tej pory piekłem z

    Zgłoszony przez jaroo1975 na września 4, 2016 at 19:47.

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, do tej pory piekłem z

    Zgłoszony przez jaroo1975 na września 4, 2016 at 19:47.

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny,

    Zgłoszony przez milford na sierpnia 17, 2016 at 12:40.

    Chlebek jest przepyszny, piekłam juz kilka razy tmrc_emoticons.) W tej chwili właśnie nagrzewam naczynie, a chlebek wyrasta pod ściereczkątmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyrosl pieknie, przepis

    Zgłoszony przez parris na sierpnia 7, 2016 at 15:19.

    wyrosl pieknie, przepis super, dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry, chrupiący chlebek.

    Zgłoszony przez barbarabed na kwietnia 29, 2016 at 21:51.

    Dobry, chrupiący chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej Ciasto jest troszkę

    Zgłoszony przez seull na marca 19, 2016 at 13:24.

    Hej tmrc_emoticons.) Ciasto jest troszkę klejące ale takie ma być, jeśli za bardzo to troszeczkę więcej mąki wsyp. W TM wyrabiasz ciasto, ja przekladam na obsypany mąką papier do pieczenia, zwilżam, przykrywam ściereczka i odkładam do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie to formuję chlebek (cały czas na papierzedo pieczenia), nacinam i odstawiam do wyrośniecia. Gdy juz wyrośnie i piekarnik się nagrzeje, wówczas przekładam całość, czyli razem z papierem do pieczenia, po prostu chwytam z papier i delikatnie przekadam to naczynia docelowego. Mam nadzieję, że się uda następny bo ten chlenbek jest pyszny tmrc_emoticons.;)

     

    Powodzenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że chlebuś

    Zgłoszony przez seull na marca 13, 2016 at 21:50.

    Cieszę się bardzo, że chlebuś smakuje tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, tak piekarnik dół i góra

    Zgłoszony przez seull na marca 13, 2016 at 21:50.

    Tak, tak piekarnik dół i góra tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Ja osobiście

    Zgłoszony przez GGabriela na marca 13, 2016 at 16:07.

    Super przepis. Ja osobiście użyłam mąki pszennej 550 i pełnoziarnistej w proporcjach 450/150 , dodałam słonecznik i upiekłam w foremcę. Wyszedł pyszny. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a jak piekarnik góra

    Zgłoszony przez betka142 na marca 11, 2016 at 19:16.

    Witam, a jak piekarnik góra dół?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, piekę kolejny raz.

    Zgłoszony przez ola12315 na marca 3, 2016 at 20:19.

    Pyszny, piekę kolejny raz. Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, właśnie go robię  

    Zgłoszony przez AgaLorens na lutego 26, 2016 at 15:31.

    Super, właśnie go robię tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej. . Jestem jeszcze nie

    Zgłoszony przez Annabell na lutego 23, 2016 at 22:42.

    Hej. . Jestem jeszcze nie obeznana w tych przepisach a chleb pieke pierwszy raz! Mozesz mi napisać dokładniej jak zagnieść ten chleb? Z dodatkiem maki? Bo ciasto jest klejace! I jak uformować i przenieść pozniej do naczynia żaroodpornego , bo ja miałam z tym problem i cały sie kleij i rozleciał ;(((( kurcze pomocy! 

    Ja wiem ze co dla niektórych bedzie to śmieszne, ale tak to jest z początkującymi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek wychodzi z

    Zgłoszony przez seull na lutego 20, 2016 at 11:26.

    Ten chlebek wychodzi z każdego rodzaju mąki pszennej, używałam jaką miałam pod ręką tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że smakuje

    Zgłoszony przez seull na lutego 20, 2016 at 11:23.

    Bardzo się cieszę, że smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i chrupiący:)

    Zgłoszony przez ola12315 na lutego 20, 2016 at 09:38.

    Pyszny i chrupiącytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada pieknie, a jaki typ

    Zgłoszony przez ml.slemp na lutego 18, 2016 at 13:21.

    wyglada pieknie, a jaki typ mąki użylaś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam kilka razy, schodził

    Zgłoszony przez edi0707 na lutego 15, 2016 at 17:14.

    Robiłam kilka razy, schodził "jak ciepłe bułeczki" tmrc_emoticons.)

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że smakuje

    Zgłoszony przez seull na stycznia 22, 2016 at 18:07.

    Cieszę się bardzo, że smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj piekłam ten chlebek i

    Zgłoszony przez ANNGAS2016 na stycznia 17, 2016 at 12:18.

    Dzisiaj piekłam ten chlebek i rewelacja, już połowy nie ma. Wymieszałam tylko mąkę pszenną z żytnią ( 450\150)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze