Składniki
15 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 600 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 360 gramów wody
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
-
6
2h 50min
Czas całkowity 1h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy 2 min/37 st.C/obr.1
2. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/
"Ciasto"
3. Wyjmujemy ciasto kopystką , zwilżamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.35min.
4. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy chlebek , nacinamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20min.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żeliwnym i pokrywą do niego - 200st.C.
6. Następnie wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chleb, przykrywamy, pieczemy przez 30 min w temp. 200st.C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok.20-30 min.
7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce, żeby się nie spocił.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Po uformowaniu chlebka (nr.4.) można posypać sezamem, makiem lub obsypać mąką.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniały chlebek. Polecam.
Wspaniały chlebek. Polecam.
Czy można użyć drożdży suchych?
Czy można użyć drożdży suchych?
GregorNL:Najzwyklejsza biedronkowa pszenna
GregorNL:Najzwyklejsza biedronkowa pszenna
Olusia657:witam jaki rodzaj maki został użyty?...
Olusia657:witam jaki rodzaj maki został użyty? Dziękuje
Olusia657:jaki rodzaj mąki ?
Olusia657:jaki rodzaj mąki ?
Super chlebek
Pierwszy raz robiłam wyszedł super i nie...
Chlebek rewelacja SUPER
Chlebek rewelacja SUPER
Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!!...
Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!! super!!!!
KateMxxxJest napisane 3 min -interwa
KateMxxx:Jest napisane
3 min -interwał
moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam...
moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam nieco trudnosci , jezeli jest napisane, ze wyrabiamy ciasto, to dokladnie ile czasu i na jakich obrotach? nigdzie nie moge znalezc ...
Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w...
Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi pyszny i chrupiący. Dzieci go uwielbiają
Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł...
Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł robiłam w TM31, smaczny i dość łatwy
dziękuję
(Brak tematu)
Bardzo fajny przepis i chleb wyszedł bardzo smaczny
jaroo1975 napisał: witam, do
Zamiast naczynia ceramicznego można tez użyć żaroodpornego
Bardzo sie cieszę że chlebek smakuje
(Brak tematu)
rewelacja w moim przepisie
rewelacja
w moim przepisie wymieszałam mąkę pszenną z kukurydzianą i dodałam siemię lniane
NIEPOKORNA
Polecam, robiłam w wersji
Polecam, robiłam w wersji pszennej i pszenno-orkiszowy, super!
witam, do tej pory piekłem z
witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś
. Dzięki za przepis
witam, do tej pory piekłem z
witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś
. Dzięki za przepis
Chlebek jest przepyszny,
Chlebek jest przepyszny, piekłam juz kilka razy
W tej chwili właśnie nagrzewam naczynie, a chlebek wyrasta pod ściereczką
wyrosl pieknie, przepis
wyrosl pieknie, przepis super, dziekuje
Dobry, chrupiący chlebek.
Dobry, chrupiący chlebek.
Hej Ciasto jest troszkę
Hej
Ciasto jest troszkę klejące ale takie ma być, jeśli za bardzo to troszeczkę więcej mąki wsyp. W TM wyrabiasz ciasto, ja przekladam na obsypany mąką papier do pieczenia, zwilżam, przykrywam ściereczka i odkładam do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie to formuję chlebek (cały czas na papierzedo pieczenia), nacinam i odstawiam do wyrośniecia. Gdy juz wyrośnie i piekarnik się nagrzeje, wówczas przekładam całość, czyli razem z papierem do pieczenia, po prostu chwytam z papier i delikatnie przekadam to naczynia docelowego. Mam nadzieję, że się uda następny bo ten chlenbek jest pyszny 
Powodzenia
Cieszę się bardzo, że chlebuś
Cieszę się bardzo, że chlebuś smakuje
Tak, tak piekarnik dół i góra
Tak, tak piekarnik dół i góra
Super przepis. Ja osobiście
Super przepis. Ja osobiście użyłam mąki pszennej 550 i pełnoziarnistej w proporcjach 450/150 , dodałam słonecznik i upiekłam w foremcę. Wyszedł pyszny.
Witam, a jak piekarnik góra
Witam, a jak piekarnik góra dół?
Pyszny, piekę kolejny raz.
Pyszny, piekę kolejny raz. Polecam
Super, właśnie go robię
Super, właśnie go robię
Hej. . Jestem jeszcze nie
Hej. . Jestem jeszcze nie obeznana w tych przepisach a chleb pieke pierwszy raz! Mozesz mi napisać dokładniej jak zagnieść ten chleb? Z dodatkiem maki? Bo ciasto jest klejace! I jak uformować i przenieść pozniej do naczynia żaroodpornego , bo ja miałam z tym problem i cały sie kleij i rozleciał ;(((( kurcze pomocy!
Ja wiem ze co dla niektórych bedzie to śmieszne, ale tak to jest z początkującymi
Ten chlebek wychodzi z
Ten chlebek wychodzi z każdego rodzaju mąki pszennej, używałam jaką miałam pod ręką
Bardzo się cieszę, że smakuje
Bardzo się cieszę, że smakuje
Pyszny i chrupiący:)
Pyszny i chrupiący
wyglada pieknie, a jaki typ
wyglada pieknie, a jaki typ mąki użylaś?
Robiłam kilka razy, schodził
Robiłam kilka razy, schodził "jak ciepłe bułeczki"
pycha
Cieszę się bardzo, że smakuje
Cieszę się bardzo, że smakuje
Dzisiaj piekłam ten chlebek i
Dzisiaj piekłam ten chlebek i rewelacja, już połowy nie ma. Wymieszałam tylko mąkę pszenną z żytnią ( 450\150)