3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski pszenny.


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 360 gramów wody
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy 2 min/37 st.C/obr.1

  3. 2. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/Ciasto

  4. 3. Wyjmujemy ciasto kopystką , zwilżamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.35min.

  5. 4. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy chlebek , nacinamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20min.

  6. 5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żeliwnym i pokrywą do niego - 200st.C.

  7. 6. Następnie wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chleb, przykrywamy, pieczemy przez 30 min w temp. 200st.C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok.20-30 min.

  8. 7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce, żeby się nie spocił.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po uformowaniu chlebka (nr.4.) można posypać sezamem, makiem lub obsypać mąką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wspaniały chlebek. Polecam.

    Zgłoszony przez Miodunka66 na grudnia 11, 2021 at 11:14.

    Wspaniały chlebek. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można użyć drożdży suchych?

    Zgłoszony przez AsiaCzerwinska na października 24, 2021 at 07:58.

    Czy można użyć drożdży suchych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GregorNL:Najzwyklejsza biedronkowa pszenna

    Zgłoszony przez Olusia657 na grudnia 30, 2020 at 12:32.

    GregorNL:Najzwyklejsza biedronkowa pszenna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Olusia657:witam jaki rodzaj maki został użyty?...

    Zgłoszony przez GregorNL na grudnia 28, 2020 at 18:25.

    Olusia657:witam jaki rodzaj maki został użyty? Dziękuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Olusia657:jaki rodzaj mąki ?

    Zgłoszony przez GregorNL na grudnia 28, 2020 at 18:19.

    Olusia657:jaki rodzaj mąki ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek

    Zgłoszony przez Kasiek2214 na października 25, 2020 at 20:36.

    Super chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam wyszedł super i nie...

    Zgłoszony przez Olusia657 na grudnia 4, 2019 at 20:59.

    Pierwszy raz robiłam wyszedł super i nie zdążył wystygnąć heh musze nastawić jeszcze jeden 😉Pierwszy raz robiłam wyszedł super i nie zdążył wystygnąć heh musze nastawić jeszcze jeden 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja SUPER

    Zgłoszony przez weta34 na czerwca 23, 2018 at 17:07.

    Chlebek rewelacja SUPERLolLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!!...

    Zgłoszony przez Mrówa_kuchareczka na października 1, 2017 at 15:07.

    Chleb piekłam pierwszy raz i REWELACJA!!!!! super!!!!

    pyszny chlebekpyszny chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • KateMxxxJest napisane 3 min -interwa

    Zgłoszony przez jstudnicka na lipca 7, 2017 at 13:30.

    KateMxxx:Jest napisanetmrc_emoticons.) 3 min -interwałtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam...

    Zgłoszony przez KateMxxx na czerwca 29, 2017 at 23:00.

    moja przygoda dopiero sie zaczyna i dlatego mam nieco trudnosci , jezeli jest napisane, ze wyrabiamy ciasto, to dokladnie ile czasu i na jakich obrotach? nigdzie nie moge znalezc ...Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w...

    Zgłoszony przez Termojust na stycznia 9, 2017 at 01:42.

    Polecam, naprawdę pyszny chlebek. Łatwy w wykonaniu i zawsze wychodzi pyszny i chrupiący. Dzieci go uwielbiajątmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł...

    Zgłoszony przez KRABioland na grudnia 4, 2016 at 11:22.

    Dziękuję za ten przepis, chebek wyszedł robiłam w TM31, smaczny i dość łatwy tmrc_emoticons.)

    dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez eska77 na listopada 23, 2016 at 19:00.

    Wyszedł pychotkaWyszedł pychotka


    Bardzo fajny przepis i chleb wyszedł bardzo smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaroo1975 napisał: witam, do

    Zgłoszony przez seull na października 13, 2016 at 22:44.

    jaroo1975

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zamiast naczynia ceramicznego można tez użyć żaroodpornego tmrc_emoticons.)

    Bardzo sie cieszę że chlebek smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez seull na października 13, 2016 at 22:42.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja w moim przepisie

    Zgłoszony przez NIEPOKORNA na października 7, 2016 at 13:03.

    rewelacja tmrc_emoticons.) w moim przepisie wymieszałam mąkę pszenną z kukurydzianą i dodałam siemię lniane tmrc_emoticons.) 

    NIEPOKORNA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, robiłam w wersji

    Zgłoszony przez Kitek77 na października 3, 2016 at 10:52.

    Polecam, robiłam w wersji pszennej i pszenno-orkiszowy, super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, do tej pory piekłem z

    Zgłoszony przez jaroo1975 na września 4, 2016 at 19:47.

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, do tej pory piekłem z

    Zgłoszony przez jaroo1975 na września 4, 2016 at 19:47.

    witam, do tej pory piekłem z przepisów tylko TM, dziś skorzystałem z w/w przepisu - rewelacja. Z przyczyn technicznych - brak naczynia ceramicznego do pieczenia, lekko zmodernizowałem i wyszło super. A, mianowicie - zmieniłem samo pieczenie. Do nagrzanego piekarnika jak w przepisie włożyłem ciasto chlebowe w keksówce na 45 min, po 45 min wyjąłem szybciutko i włożyłem w samym papierze na 10 min. Wyszło mega, dostałem zlecenie na kolejny jeszcze dziś tmrc_emoticons.;-) . Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest przepyszny,

    Zgłoszony przez milford na sierpnia 17, 2016 at 12:40.

    Chlebek jest przepyszny, piekłam juz kilka razy tmrc_emoticons.) W tej chwili właśnie nagrzewam naczynie, a chlebek wyrasta pod ściereczkątmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyrosl pieknie, przepis

    Zgłoszony przez parris na sierpnia 7, 2016 at 15:19.

    wyrosl pieknie, przepis super, dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry, chrupiący chlebek.

    Zgłoszony przez barbarabed na kwietnia 29, 2016 at 21:51.

    Dobry, chrupiący chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej Ciasto jest troszkę

    Zgłoszony przez seull na marca 19, 2016 at 13:24.

    Hej tmrc_emoticons.) Ciasto jest troszkę klejące ale takie ma być, jeśli za bardzo to troszeczkę więcej mąki wsyp. W TM wyrabiasz ciasto, ja przekladam na obsypany mąką papier do pieczenia, zwilżam, przykrywam ściereczka i odkładam do wyrośnięcia. Jak już wyrośnie to formuję chlebek (cały czas na papierzedo pieczenia), nacinam i odstawiam do wyrośniecia. Gdy juz wyrośnie i piekarnik się nagrzeje, wówczas przekładam całość, czyli razem z papierem do pieczenia, po prostu chwytam z papier i delikatnie przekadam to naczynia docelowego. Mam nadzieję, że się uda następny bo ten chlenbek jest pyszny tmrc_emoticons.;)

     

    Powodzenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że chlebuś

    Zgłoszony przez seull na marca 13, 2016 at 21:50.

    Cieszę się bardzo, że chlebuś smakuje tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, tak piekarnik dół i góra

    Zgłoszony przez seull na marca 13, 2016 at 21:50.

    Tak, tak piekarnik dół i góra tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Ja osobiście

    Zgłoszony przez GGabriela na marca 13, 2016 at 16:07.

    Super przepis. Ja osobiście użyłam mąki pszennej 550 i pełnoziarnistej w proporcjach 450/150 , dodałam słonecznik i upiekłam w foremcę. Wyszedł pyszny. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, a jak piekarnik góra

    Zgłoszony przez betka142 na marca 11, 2016 at 19:16.

    Witam, a jak piekarnik góra dół?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, piekę kolejny raz.

    Zgłoszony przez ola12315 na marca 3, 2016 at 20:19.

    Pyszny, piekę kolejny raz. Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, właśnie go robię  

    Zgłoszony przez AgaLorens na lutego 26, 2016 at 15:31.

    Super, właśnie go robię tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej. . Jestem jeszcze nie

    Zgłoszony przez Annabell na lutego 23, 2016 at 22:42.

    Hej. . Jestem jeszcze nie obeznana w tych przepisach a chleb pieke pierwszy raz! Mozesz mi napisać dokładniej jak zagnieść ten chleb? Z dodatkiem maki? Bo ciasto jest klejace! I jak uformować i przenieść pozniej do naczynia żaroodpornego , bo ja miałam z tym problem i cały sie kleij i rozleciał ;(((( kurcze pomocy! 

    Ja wiem ze co dla niektórych bedzie to śmieszne, ale tak to jest z początkującymi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek wychodzi z

    Zgłoszony przez seull na lutego 20, 2016 at 11:26.

    Ten chlebek wychodzi z każdego rodzaju mąki pszennej, używałam jaką miałam pod ręką tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że smakuje

    Zgłoszony przez seull na lutego 20, 2016 at 11:23.

    Bardzo się cieszę, że smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i chrupiący:)

    Zgłoszony przez ola12315 na lutego 20, 2016 at 09:38.

    Pyszny i chrupiącytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada pieknie, a jaki typ

    Zgłoszony przez ml.slemp na lutego 18, 2016 at 13:21.

    wyglada pieknie, a jaki typ mąki użylaś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam kilka razy, schodził

    Zgłoszony przez edi0707 na lutego 15, 2016 at 17:14.

    Robiłam kilka razy, schodził "jak ciepłe bułeczki" tmrc_emoticons.)

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że smakuje

    Zgłoszony przez seull na stycznia 22, 2016 at 18:07.

    Cieszę się bardzo, że smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj piekłam ten chlebek i

    Zgłoszony przez ANNGAS2016 na stycznia 17, 2016 at 12:18.

    Dzisiaj piekłam ten chlebek i rewelacja, już połowy nie ma. Wymieszałam tylko mąkę pszenną z żytnią ( 450\150)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze