3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb "Trzy kolory" na wielkanoc


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto żółte:
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 MT ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Ciasto zielone:
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 MT ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 gmrożonego szpinaku
  • Ciasto czrewone:
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 MT ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6
    50min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto żółte:

    - składniki wg podanej kolejności włożyć do TM i
    wyrobić ciasto - czas 2 min. obr. poz. Ciasto


    Ciasto zielone:
    - mrożony szpinak zmiksować - czas 5 s, obr. poz. 6
    - dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności  i wyrobić ciasto - czas 2 min. obr. poz. Ciasto,

    WSKAZÓWKA: cisto nie powinno się kleić do rąk, JEŚLI BĘDZIE ZA RZADKIE dodać mąkę i trochę oliwy i ustawić czas 1 min obr. poz. Ciasto

     

    Ciasto czerwone:
    - składniki wg podanej kolejności włożyć do TM i wyrobić ciasto - czas 2 min. obr. poz. Ciasto

    WSKAZÓWKA:
    cisto nie powinno się kleić do rąk, JEŚLI BĘDZIE ZA RZADKIE dodać mąkę i trochę oliwy i  ustawić czas 1 min obr. poz. Ciasto

     

    - Ciasto czerwone, żółte i zielone podzielić na dwie części
    - Uformować po 2 wałki z każdego koloru ciasta i upleść 2 warkocze trójkolorowe
    - Wstawić do dużej brytfanny obok siebie i zostawić do wyrośnięcia
    - Następnie wysmarować żółtkiem i posypać wg uznania, makiem, sezamem, czarnuszką
    - piec w piekarniku - czas 40 min., temp. 200 C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • piekłam podobny do żółtego nie dawałam...

    Zgłoszony przez Jolancia na stycznia 24, 2017 at 21:42.

    piekłam podobny do żółtego nie dawałam kurkumy tylko pestki dyni i słonecznik a do czerwonego marchewkę surową . ale efekt końcowy super , wygląda oszałamiająco i smakuje.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawa propozycja

    Zgłoszony przez nela25 na stycznia 4, 2016 at 21:38.

    Bardzo ciekawa propozycja tmrc_emoticons.) Polecam !

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakowało.

    Zgłoszony przez anus.wawa na listopada 21, 2014 at 10:49.

    Cieszę się że smakowało. Pozdrawiam Anna.

    AP

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam ten chlebek na

    Zgłoszony przez Agja na listopada 20, 2014 at 14:44.

    Piekłam ten chlebek na urodziny mojego syna. Goście byli pod wrażeniem. Bardzo efektowny no i smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny wyszedł.

    Zgłoszony przez Arek-Olsztyn na kwietnia 13, 2014 at 17:27.

    Chlebek pyszny wyszedł.[[wysiwyg_imageupload:2110:]][[wysiwyg_imageupload:2111:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje,

    Zgłoszony przez anus.wawa na września 17, 2012 at 19:59.

    Dziękuje, tmrc_emoticons.)

    AP

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Ciekawy przepis i taki

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 17, 2012 at 11:55.

     Ciekawy przepis i taki orginalny tmrc_emoticons.;)  dodałam do ulubionych moich przepisów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze