3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb słonecznikowy na drożdżach


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 330 g wody
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g soli
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g pestka słonecznika
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dajemy drożdże, cukier, 50 g mąki pszennej i 70 g wody. Mieszamy 1,30 min/37st./obr.1,5.

  2. Doadajemy resztę składników (pamiętaj, że daje się 300 g mąki i 210 wody, resztę daliśmy w poprzednim kroku). Mieszamy 2min/Closed lid/Dough mode. Po tym czasie przekładamy do formy. Ja zazwyczaj czekam około 15 minut na wyrośnięcie i wsadzam chleb do zimnego piekarnika. Piekę około 25 minut, ale tu weźmy pod uwagę możliwości piekarnika tmrc_emoticons.)

    Smacznego

10
11

Porady

Chleb jest bardzo smaczny również z większą ilością mąki żytniej, lub jakąs inną mąką pełnoziarnistą tmrc_emoticons.) Trzeba pamiętać jednak o zachowaniu proporcji przy zmianach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Co to znaczy, ze należy zachować proporcje przy...

    Zgłoszony przez annaserczyk na kwietnia 11, 2018 at 19:46.

    Co to znaczy, ze należy zachować proporcje przy zmianach? Jeżeli zastapię część mąki pszennej żytnią to czy musze coś zmieniac w innych składnikach? Waga składników nie zmieni się. Dziekuję za odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek bardzo dobry ,

    Zgłoszony przez betamo na grudnia 8, 2013 at 20:16.

    chlebek bardzo dobry , polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">Dzięki za przepis

    Beti

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, bardzo dobry

    Zgłoszony przez kimniam na listopada 25, 2013 at 20:32.

    Super przepis, bardzo dobry chlebus,nic nie zmieniałam wyszedł ideał. Będę go często piec.Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Chlebuś jest wyśmienity

    Zgłoszony przez danaka72 na kwietnia 19, 2013 at 16:29.

     Chlebuś jest wyśmienity tmrc_emoticons.) Bardzo proszę o więcej takich super przepisów. Ja na tyle go urozmaiciłam go, że prażę słonecznik na suchej teflonowej patelni, a potem dodaję go do chlebka, jest wówczas jeszcze bardziej aromatyczny. Polecam i tak wypróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mam piekarnik bez

    Zgłoszony przez BeBe na marca 12, 2013 at 16:11.

    Ja mam piekarnik bez mozliwosci ustawiania temperatury tmrc_emoticons.D Stąd to niedopatrzenie tmrc_emoticons.;) Producent deklaruje, że grzeje on na 200 st. Kiedyś czytałam, że chleba nie powinno się piec na takiej temperaturze, wiec mozna probowac 180, albo nie przejmowac sie i piec na 200 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj ! Pieczemy 25 minut w

    Zgłoszony przez ....-.... na marca 11, 2013 at 17:56.

    Witaj ! Pieczemy 25 minut w ilu stopniach ? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

     

    wiesia 55

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze