Składniki
4 osoba/osoby
składniki ciasta
- 100 g ziarna żyta
- 100 g ugotowanych ziemniaki, ostudzone
- 3,5 MT ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- SIEMIE LNIANE
- 400 g mąki pszennej
-
6
55min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ziarno żyta zmielić 1min/obr 10 przesypać o innego naczynia. Dodać drożdze wlać ciepłe mleko i cukier rozmieszać 1 min/obr2. Dodać mąkę, sól, ostudzone ziemniaki, siemie lniane i wyrobić ciasto 3,5 min / obr
.
Włożyć do foremki o dł. 40x15 cm. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika ogrzanego do temp. 40-50 stopni na 20 min. Piec w temp. 200 stopni 35-40 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można dodać ziarno słonecznika lub dyni wg własnych upodobań.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzu mnie też chlebek znikł w
u mnie też chlebek znikł w mgnieniu oka
Dzisiaj upiekłam chlebek.
Dzisiaj upiekłam chlebek. Wyszedł rewelacyjny. Wyrośnięty i bardzo pulchny. Już 1/3 zjedzona. Jest jakby był nadmuchany. Bardzo dziekuję za przepis.