Tu jesteś:
4
Składniki
Chleb pszenny z ziołami
Potrzebne
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 35 g drożdży świeżych
- 1 cukru, łyżeczka
- 260 g wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 15 g suszonych pomidorów, z czosnkiem i bazylią
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego dać cukier, wodę i poruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć za pomocą kopystki do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmienić temperaturę na 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://www.dietamojapasja.com/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz