thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chleb pszenny tzw. wek

  • 500 gramów mąka pszenna typ 550
  • 135 gramów mleka
  • 150 gramów wody
  • 20 gramów drożdże świeże
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Dodaj do naczynia:
    1,5 łyżki mąki
    75 g wody
    20 g drożdży

    Ustaw Mieszanie"Mieszanie" 1/Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 3 minuty/Sous-vide"Sous-vide" 37 stopni
  2. Pozostaw zaczyn w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na około 15 minut.
  3. Dodaj do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" :
    500 g mąki pszennej
    75 g wody
    135 g mleka
    1 łyżeczka soli

    Ustaw interwał wyrabiania ciasta Ciasto"Ciasto" /Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 3 minuty.

    Pozostaw ciasto na około 30 miniut w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
  4. Ponownie włącz interwał wyrabiania Ciasto"Ciasto" /Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 1 minuta.
  5. Wyciągnij ciasto na blat obsypany delikatnie mąka. Z ciasta stwórz wałek i pozostaw do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i ułóż na dnie naczynie z ciepłą wodą. Piecz wek 10 minut, a następnie zmiejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 20-25 minut.

    Pozostaw do wystygnięcia na kratce. Smacznego!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny tzw. wek

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?