3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na maślance


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 100 g dowolnych ziaren
  • 30 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maślanki
  • 40 g drożdży
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać maślankę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.

  2. Dodać mąkę, ziarna,  oliwę i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.

  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.

  5. Piec 30-35 minut. 

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chleb można piec w podłużnej formie(keksówce) wyłozonej papierem do pieczenia.

Ciasto można podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużną bagietkę, naciąć ukośnie i posmarować wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny chleb i długo trzyma świeżość

    Zgłoszony przez baczar na października 26, 2016 at 16:15.

    Bardzo smaczny chleb i długo trzyma świeżość

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grzanie góra dół? 

    Zgłoszony przez pyska24d na października 1, 2016 at 10:28.

    Grzanie góra dół? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny chleb dodałam

    Zgłoszony przez Madziara_F7 na maja 1, 2016 at 23:25.

    Bardzo pyszny chleb dodałam ziarna siemię lniane, słonecznik i pestki dyni i górę posypałam sezamem  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze