Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chleb
- 100 g dowolnych ziaren
- 30 g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki
- 40 g drożdży
Przygotowanie
Do naczynia wlać maślankę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.
Dodać mąkę, ziarna, oliwę i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.
Piec 30-35 minut.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb można piec w podłużnej formie(keksówce) wyłozonej papierem do pieczenia.
Ciasto można podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużną bagietkę, naciąć ukośnie i posmarować wodą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDobry chleb, choc smakuje bardziej jak pyzy albo...
Dobry chleb, choc smakuje bardziej jak pyzy albo knedlik szybko sie go robi, ale niestety nie trzyma zbyt dlugo świeżości.
Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu chlebek.
Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu chlebek.
Bardzo smaczny chleb i długo trzyma świeżość
Bardzo smaczny chleb i długo trzyma świeżość
Grzanie góra dół?
Grzanie góra dół?
Bardzo pyszny chleb dodałam
Bardzo pyszny chleb dodałam ziarna siemię lniane, słonecznik i pestki dyni i górę posypałam sezamem