![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/uh6alfww-d1fd1-810759-cfcd2-pq17ju4z/1bcfa6bc-a419-4d10-96a9-17aab9270900/main/chleb-pszenny-na-maslance.jpg)
- TM 31
Składniki
chleb
- 100 g dowolnych ziaren
- 30 g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki
- 40 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać maślankę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.
Dodać mąkę, ziarna, oliwę i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.
Piec 30-35 minut.
Smacznego
Porady
Chleb można piec w podłużnej formie(keksówce) wyłozonej papierem do pieczenia.
Ciasto można podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużną bagietkę, naciąć ukośnie i posmarować wodą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dobry chleb, choc smakuje bardziej jak pyzy albo knedlik
szybko sie go robi, ale niestety nie trzyma zbyt dlugo świeżości.
Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu chlebek.
Bardzo smaczny chleb i długo trzyma świeżość
Grzanie góra dół?
Bardzo pyszny chleb dodałam ziarna siemię lniane, słonecznik i pestki dyni i górę posypałam sezamem![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?