3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb pszenno-żytni

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 10 g drożdży suchych instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • olej do natłuszczenia blachy
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn, drożdże, cukier i 120 ml letniej wody mieszać w pojemniku miksującym 10 sek/pręd. 2.

    Do rozczynu dodać mąkę, olej, 250 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Zagniata, ustawiwszy program ugniatania/ 3 minuty. Jeśli ciasto wychodzi zbyt suchę dodać odrobinę wody.

    Ciasto chlebowy przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

    Formę na keks wysmarować lekko olejem. Ciasto ręcznie zagnieść i przełożyć do formy. Ponownie pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki.

    W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec ok. 40 minut aż skórka nabierze złotobrązowej barwy. Po wyciągnięciu, wyłożyć chleb z formy na kratkę do wystygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wygląda świetnie, przepis idzie do wypróbowania...

    Zgłoszony przez Elwira7832 na listopada 5, 2018 at 11:15.

    Wygląda świetnie, przepis idzie do wypróbowania w tym tygodniu tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze