3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z majerankiem


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 330 g wody
  • 9 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej, typ 500, 650 najlepiej
  • 300 g mąki żytniej,typ 580 lub 720
  • 30 g oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
5

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. Do naczynia wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*/obr.2.

  2. 2. Dodać reszte składników. Wyrobić 4 min/Closed lid/Dough mode. Zostawić ciasto w naczyniu na 30 min.

  3. 3. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi foremki (12X30 cm) przełożyć ciasto, zwilżoną dłonią wyrównać wierzch. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 150*C.

  4. 4. Wierzch chleba zwilżyć wodą i naciąć na środku nożem zwilżowym wodą. Wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę na 180*C i piec 35 - 40 min.

  5. 5. Po upieczeiu i wyjęciu z piekarnika werzch chleba posmarować wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do chleba można dodać dwie łyżeczki nasion kminku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Daj znać, czy się udał.

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 26, 2014 at 17:35.

    Daj znać, czy się udał.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napewno upiekę i ten chlebek

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 25, 2014 at 18:08.

    Napewno upiekę i ten chlebek bo wydaje mi sie że ma niepowtarzalny smak tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze