3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni razowy bałucki


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenno-żytni razowy bałucki

  • 400 g mąki pszennej, typ 450 lub 600
  • 200 g mąki pszennej razowej, typ 1850
  • 150 g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 450 g wody letniej
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 18 g soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 450g wody letniej, dodać jogurt naturalny (50g), drożdże (30g), mąkę pszenną typ 450 (400g), mąkę pszenną razową ( 200g), mąkę żytnią razową (150g), sól (18g), cukier (1 łyżeczka).
  2. Wyrobić ciasto Ciasto3min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie naczynie żaroodporne (27x 20cm) natłuścić masłem, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko uklepać, wypełnić nim naczynie (dokładnie w rogach) i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny, do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220 st C
  5. Ostrym nożem wykonać na wyrośniętym bochenku ukośne nacięcia. Piec 15 min. (220 st C), następnie obniżyć temp do 190 st C i piec przez kolejne 20- 25 min. Wyjąc chleb z piekarnika, sprawdzić czy jest upieczony (przy stukaniu w jego spód powinien wydać głuchy dźwięk). Jeśli jest niedopieczony to należy dopiekać przez 10-15 min.

    Ja przygotowuję dwie porcje ciasta chlebowego- jedna po drugiej (bez mycia naczynia), odstawiam do wyrośnięcia, a następnie dzielę na trzy blachy- keksówki i ponownie odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekę wydłużając czas o ok. 10 min czyli 45- 50 min
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy