3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb pszenno- żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

składniki na ciasto

  • 2-5 g drożdży ( przy mało aktywnym zakwasie )
  • 500 g mąki pszennej 750
  • 180 g mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
  • 220 g Zakwasu
  • 300 g wody
  • 100 g mleka 3.2 %
  • 6
    50min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. zakwas ( opcjonalnie drożdze ) mleko ,wodę ,cukier Blokada naczynia miksującego

    Mieszanie1,5 min temp 37 po 1 min dołożyć sól .

    Następnie Blokada naczynia miksującego dodajemy mąki 5min Ciasto wyjmujemy na miseczkę przykrywamy zostawiamy w ciepłym miejscu  i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość ( ok 2 godz ) po tym czasie formujemy okrągły bochenek chleba układamy na blasze podsypanej mąką i czekamy ok 0,5 godz w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st pieczemy 10 min po czym zmniejszamy temp do 190 st i pieczemy jeszcze ok 25 min .Gorący chleb lekko zwilżyć wodą

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy