Składniki
20 porcja/porcje/porcji
chleb pszenno-żytni na maślance
- 270 g maślanki
- 150 g wody
- 40 g drożdży, świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 300 g Maki żytniej typ 2000
- 210 g mąki pszennej 750
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 3 płaskie łyżki oliwy
- 20 g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki sezamu,siemienia lnianego itp.
- 1 płaskich łyżek słonecznika łuskanego
-
6
2h 50min
Czas całkowity 1h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać maslankę, wodę, dodać dorżdzę i łyżeczkę cukru. Podgrzać 1min/ 37 st. C/ obroty 2
2. Dodać makę żytnią, pszenną, sól, oliwę, wyrobić ciasto 4 min/
"Ciasto"
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozosatwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 25 min.
4.ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej keksówki o dł. 25 cm, przykryć ściereczka i odstawić na 10 min w ciepłym miejscu
5. Wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami.
6. Piec 50-60 min w 200 st C.
Chleb pszenno-żytni na maslance
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmoże ten mi się uda wczorajszy "pachniał"...
może ten mi się uda
wczorajszy "pachniał" drożdżami
Ewelina
Piec z termoobiegiem czy góra/dół?
Piec z termoobiegiem czy góra/dół?
Nie ma w przepisie info kiedy dawać te ziarna i...
Nie ma w przepisie info kiedy dawać te ziarna i płatki.
Mnie bardzo się udał Skorzystam jeszcze na...
Mnie bardzo się udał
Skorzystam jeszcze na pewno nie raz.
Ja właśnie robię, jest w piekarniku i coś...
Ja właśnie robię, jest w piekarniku i coś mało rośnie
ciasto mnie trochę zaniepokoiło, bo było klejące. Ale mam ndzieje, że w efekcie końcowym wyjdzie pyszny.
Rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszedł...
Rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszedł wspaniały.
zrobilam jako bulkisa calkiem ok ale ciasto dosc...
zrobilam jako bulki,sa calkiem ok ale ciasto dosc rzadkie i musialam sporo maki podsypac
Niebo w gębie
Niebo w gębie
Genialny przepis to mało powiedziane. Rodzinka...
Genialny przepis to mało powiedziane. Rodzinka się zajada!
Pyt czy pięć w termoobieg czy góra-dol?
Pyt czy pięć w termoobieg czy góra-dol?
To był mój pierwszy chlebek i wyszedł...
To był mój pierwszy chlebek i wyszedł pierwsza klasa. Polecam. Robiłam na kefirze.
Chleb cudowny! Chociaz juz mialam chwile zalamania...
Chleb cudowny! Chociaz juz mialam chwile zalamania jak nie moglam go wyjac z dzbanka. Ciasto lepilo sie okropnie i musialam dosypac dosc duzo maki, sama nie wiem czemu. Efekt koncowy rewelacja, takiego chleba szukalam!
Pyszny chleb. Ponad połowa zniknęła zanim...
Pyszny chleb. Ponad połowa zniknęła zanim jeszcze zdążył całkiem ostygnąć
Miałam podobną sytuację jak w
Miałam podobną sytuację jak w komentarzu poniżej, a piekłam już wiele chlebów, więc nie wiem dlaczego ten nie wyszedł...
A mi nie wyszedł. Jakiś taki
A mi nie wyszedł. Jakiś taki niedopieczony w środku mimo, że piekłam ponad godzinę i spiekł się z wierzchu.
Bardzo smaczny chleb - dałam
Bardzo smaczny chleb - dałam ziarenka do środka, a mąki w proporcji pół na pół. Wyszedł pyszny.
Rewelacja, nie kruszy się i
Rewelacja, nie kruszy się i jest pyszny
Dzisiaj pierwszy raz robiony
Dzisiaj pierwszy raz robiony i wyszedł super! Łatwy przepis i bardzo smaczny chleb
:)Pyszny chlebek Robiłam już
Robiłam już kilka razy .Moja rodzina nie chce jeść innego
A ten slonecznik i reszta
A ten slonecznik i reszta ziaren i płatków to do srodka chleba przed wyrobieniem czy do posypania
Swietny przepis Robie go
Swietny przepis
Robie go prawie codziennie i dodaje mąki jakie akurat mam pod ręką , oczywiście przenną tylko ok 100-150 gr. reszta to orkiszowa, zytnia lub mix i zawsze wychodzi pyszny chlebuś
dziekuje za przepis
Pozdrawiam
Bardzo dobry
Bardzo dobry
Zabieram się do roboty myślę,
Zabieram się do roboty myślę, że potwierdzę wasze komentarze
Bardzo smaczny chlebek,
Bardzo smaczny chlebek, zamiast maślanki dodałam kefir bo akurat tylko to miałam w domu
i też wyszedł bardzo dobrze.
SUPER CHLEBEK.
SUPER CHLEBEK.
PYSZNY I DŁUGO ŚWIEŻY
PYSZNY I DŁUGO ŚWIEŻY CHLEBUŚ
Robiłam już chleby z innych
Robiłam już chleby z innych przepisów, ale ten jest numer jeden w naszym domu.
Rewalecja. Polecam prosty !
Rewalecja. Polecam
prosty !
Rewalecja. Polecam prosty !
Rewalecja. Polecam
prosty !
Super !!
Super !!
Łatwy do wykonania, długo
Łatwy do wykonania, długo świeży i bardzo smaczny.
Ostatnia modyfikacja to
Meeeeeggaaa ,extraaaa!!!!!
Meeeeeggaaa ,extraaaa!!!!!
Dziękuję
Dziękuję
Pyszny
Pyszny
Dziękuję i ciągle
Dziękuję i ciągle eksperymentuję
Chlebek bardzo dobry Przepis
Chlebek bardzo dobry
Przepis polecam 
Dziękuję. Zaletą chlebka jest
Dziękuję. Zaletą chlebka jest to, że długo utrzymuje świeżość.
PYSZNY I ŁATWY
PYSZNY I ŁATWY