3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na maślance


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

chleb pszenno-żytni na maślance

  • 270 g maślanki
  • 150 g wody
  • 40 g drożdży, świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 300 g Maki żytniej typ 2000
  • 210 g mąki pszennej 750
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 3 płaskie łyżki oliwy
  • 20 g płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki sezamu,siemienia lnianego itp.
  • 1 płaskich łyżek słonecznika łuskanego
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Chleb pszenno-żytni na maslance
  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego wlać maslankę, wodę, dodać dorżdzę i łyżeczkę cukru. Podgrzać 1min/ 37 st. C/ obroty 2

  2. 2. Dodać makę żytnią, pszenną, sól, oliwę, wyrobić ciasto 4 min/Ciasto

  3. 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozosatwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 25 min.

  4. 4.ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej keksówki o dł. 25 cm, przykryć ściereczka i odstawić na 10 min w ciepłym miejscu

  5. 5. Wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami.

  6. 6. Piec 50-60 min w 200 st C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • może ten mi się uda wczorajszy "pachniał"...

    Zgłoszony przez ewelinakowalska na stycznia 19, 2020 at 09:55.

    może ten mi się udaPuzzled wczorajszy "pachniał" drożdżami Cry

    Ewelina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piec z termoobiegiem czy góra/dół?

    Zgłoszony przez sikorki1 na listopada 11, 2018 at 22:03.

    Piec z termoobiegiem czy góra/dół?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma w przepisie info kiedy dawać te ziarna i...

    Zgłoszony przez matia na października 4, 2018 at 20:55.

    Nie ma w przepisie info kiedy dawać te ziarna i płatki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie bardzo się udał Skorzystam jeszcze na...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 17, 2018 at 10:00.

    Mnie bardzo się udał Smile Skorzystam jeszcze na pewno nie raz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja właśnie robię, jest w piekarniku i coś...

    Zgłoszony przez me.mommy na stycznia 14, 2018 at 20:49.

    Ja właśnie robię, jest w piekarniku i coś mało rośnie tmrc_emoticons.( ciasto mnie trochę zaniepokoiło, bo było klejące. Ale mam ndzieje, że w efekcie końcowym wyjdzie pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszedł...

    Zgłoszony przez asieczkaa na października 7, 2017 at 10:02.

    Rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszedł wspaniały.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam jako bulkisa calkiem ok ale ciasto dosc...

    Zgłoszony przez sasia na lipca 1, 2017 at 23:10.

    zrobilam jako bulki,sa calkiem ok ale ciasto dosc rzadkie i musialam sporo maki podsypac

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gębie

    Zgłoszony przez Erni2504 na kwietnia 8, 2017 at 13:35.

    Niebo w gębie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny przepis to mało powiedziane. Rodzinka...

    Zgłoszony przez tenia65 na marca 26, 2017 at 11:10.

    Genialny przepis to mało powiedziane. Rodzinka się zajada! Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyt czy pięć w termoobieg czy góra-dol?

    Zgłoszony przez gosiek997 na lutego 23, 2017 at 09:00.

    Pyt czy pięć w termoobieg czy góra-dol?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To był mój pierwszy chlebek i wyszedł...

    Zgłoszony przez Seforka na stycznia 10, 2017 at 20:06.

    To był mój pierwszy chlebek i wyszedł pierwsza klasa. Polecam. Robiłam na kefirze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb cudowny! Chociaz juz mialam chwile zalamania...

    Zgłoszony przez KingaWielg87 na grudnia 5, 2016 at 16:17.

    Chleb cudowny! Chociaz juz mialam chwile zalamania jak nie moglam go wyjac z dzbanka. Ciasto lepilo sie okropnie i musialam dosypac dosc duzo maki, sama nie wiem czemu. Efekt koncowy rewelacja, takiego chleba szukalam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chleb. Ponad połowa zniknęła zanim...

    Zgłoszony przez adaoles na listopada 1, 2016 at 07:18.

    Pyszny chleb. Ponad połowa zniknęła zanim jeszcze zdążył całkiem ostygnąć tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam podobną sytuację jak w

    Zgłoszony przez AngelinaK na października 11, 2016 at 14:32.

    Miałam podobną sytuację jak w komentarzu poniżej, a piekłam już wiele chlebów, więc nie wiem dlaczego ten nie wyszedł...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi nie wyszedł. Jakiś taki

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na października 11, 2016 at 09:49.

    A mi nie wyszedł. Jakiś taki niedopieczony w środku mimo, że piekłam ponad godzinę i spiekł się z wierzchu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chleb - dałam

    Zgłoszony przez mirka85r na września 15, 2016 at 15:21.

    Bardzo smaczny chleb - dałam ziarenka do środka, a mąki w proporcji pół na pół. Wyszedł pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, nie kruszy się i

    Zgłoszony przez tilia122 na września 6, 2016 at 21:37.

    Rewelacja, nie kruszy się i jest pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj pierwszy raz robiony

    Zgłoszony przez MonRaf na września 6, 2016 at 21:25.

    Dzisiaj pierwszy raz robiony i wyszedł super! Łatwy przepis i bardzo smaczny chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Pyszny chlebek  Robiłam już

    Zgłoszony przez Szwedzia na września 2, 2016 at 09:25.

    tmrc_emoticons.)Pyszny chlebek 

    Robiłam już kilka razy .Moja rodzina nie chce jeść innego

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ten slonecznik i reszta

    Zgłoszony przez Ivett na sierpnia 11, 2016 at 15:56.

    A ten slonecznik i reszta ziaren i płatków to do srodka chleba przed wyrobieniem czy do posypania tmrc_emoticons.(

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietny przepis  Robie go

    Zgłoszony przez Psyche72 na czerwca 13, 2016 at 19:21.

    Swietny przepis  Love Robie go prawie codziennie i dodaje mąki jakie akurat mam pod ręką , oczywiście przenną tylko ok 100-150 gr. reszta to orkiszowa, zytnia lub mix i zawsze wychodzi pyszny chlebuś  Cooking 7 dziekuje za przepis tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry

    Zgłoszony przez Szwedzia na maja 14, 2016 at 12:54.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zabieram się do roboty myślę,

    Zgłoszony przez Szwedzia na maja 9, 2016 at 11:19.

    Zabieram się do roboty myślę, że potwierdzę wasze komentarze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek,

    Zgłoszony przez BeataG3 na kwietnia 26, 2016 at 06:20.

    Bardzo smaczny chlebek, zamiast maślanki dodałam kefir bo akurat tylko to miałam w domu 

    i też wyszedł bardzo dobrze. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER CHLEBEK.

    Zgłoszony przez ruda 2004 na kwietnia 2, 2016 at 19:31.

    SUPER CHLEBEK.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNY I DŁUGO ŚWIEŻY

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 1, 2016 at 12:30.

    PYSZNY I DŁUGO ŚWIEŻY CHLEBUŚ  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już chleby z innych

    Zgłoszony przez barbarabed na marca 22, 2016 at 21:30.

    Robiłam już chleby z innych przepisów, ale ten jest numer jeden w naszym domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewalecja. Polecam prosty !

    Zgłoszony przez rafek na lutego 29, 2016 at 10:48.

    Rewalecja. Polecam tmrc_emoticons.) prosty !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewalecja. Polecam prosty !

    Zgłoszony przez rafek na lutego 29, 2016 at 10:48.

    Rewalecja. Polecam tmrc_emoticons.) prosty !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super !!

    Zgłoszony przez Ania-Sanok na lutego 15, 2016 at 18:00.

    Super !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Łatwy do wykonania, długo

    Zgłoszony przez barbarabed na lutego 3, 2016 at 19:25.

    Łatwy do wykonania, długo świeży i bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ostatnia modyfikacja to

    Zgłoszony przez marz na stycznia 14, 2016 at 07:55.

    tmrc_emoticons.) Ostatnia modyfikacja to dodatek żurku tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meeeeeggaaa ,extraaaa!!!!!

    Zgłoszony przez tomektrze na stycznia 11, 2016 at 11:03.

    Meeeeeggaaa ,extraaaa!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję

    Zgłoszony przez marz na stycznia 11, 2016 at 09:58.

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez iwonap22 na stycznia 10, 2016 at 21:52.

    Pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję i ciągle

    Zgłoszony przez marz na stycznia 7, 2016 at 14:20.

    Dziękuję i ciągle eksperymentuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry Przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 7, 2016 at 10:18.

    Chlebek bardzo dobry tmrc_emoticons.) Przepis polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Zaletą chlebka jest

    Zgłoszony przez marz na stycznia 7, 2016 at 08:25.

    Dziękuję. Zaletą chlebka jest to, że długo utrzymuje świeżość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNY I ŁATWY

    Zgłoszony przez iwonap22 na stycznia 7, 2016 at 01:59.

    PYSZNY I ŁATWY

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze