Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
1100 g
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni
- 350 gramów wody
- 15 gramów drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki Zakwasu, Zakwas żytni
- 1 łyżeczki soli
- 400 gramów mąki pszennej, Typ 550
- 100 gramów mąki orkiszowej, Typ 650
- 100 gramów mąka chlebowa, Mieszanka do wypieku chleba
- 1 łyżki słonecznik łuskany
- 1 łyżki pestki dyni
-
6
3h 45min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlewamy 350 g wody
- dodajemy 15 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ustawiamy
"Mieszanie"
czas: 2 minuty
temperatura: 37 stopni
obroty: 1 - Dodajemy 2 łyżki zakwasu
Musimy pamiętać o dokarmieniu zakwasu: 2 łyżki mąki żytniej i trochę wody- tak aby konsystencja zakwasu była jak gęsta śmietana "Mieszanie" Czas: 2 minuty
Temperatura: 40 stopni
obroty: 2- Na naczyniu miksującym postawić miskę
- dodajemy 1 łyżeczkę soli
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej
- 100g mieszanki chlebowej
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- składniki wymieszać w misce i przesypać do naczynia miksującego
"Ciasto" wyrabiamy ciasto 3 minuty
- Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia 45-60 min
"Ciasto" Wyrabianie ciasta- 3 minuty
- Przekładamy do nasmarowanej i obsypanej mąką blaszki o długości 40cm . Obsypujemy chlebek mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 40min
- Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem możemy wyjąć z blaszki, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy zwykłą miskę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŹle dodany czas całkowity- z pieczeniem wychodzi...
Źle dodany czas całkowity- z pieczeniem wychodzi max 3 godziny