3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni


Wydrukuj:
4

Składniki

1100 g

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim z ziarnami słonecznika i pestkami dyni

  • 350 gramów wody
  • 15 gramów drożdży świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki Zakwasu, Zakwas żytni
  • 1 łyżeczki soli
  • 400 gramów mąki pszennej, Typ 550
  • 100 gramów mąki orkiszowej, Typ 650
  • 100 gramów mąka chlebowa, Mieszanka do wypieku chleba
  • 1 łyżki słonecznik łuskany
  • 1 łyżki pestki dyni
  • 6
    3h 45min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 350 g wody
  2. dodajemy 15 gram drożdży
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. ustawiamy Mieszanie
    czas: 2 minuty
    temperatura: 37 stopni
    obroty: 1
  5. Dodajemy 2 łyżki zakwasu

    Musimy pamiętać o dokarmieniu zakwasu: 2 łyżki mąki żytniej i trochę wody- tak aby konsystencja zakwasu była jak gęsta śmietana
  6. Mieszanie Czas: 2 minuty
    Temperatura: 40 stopni
    obroty: 2
  7. Na naczyniu miksującym postawić miskę
  8. dodajemy 1 łyżeczkę soli
  9. 400g mąki pszennej
  10. 100g mąki orkiszowej
  11. 100g mieszanki chlebowej
  12. 1 łyżka słonecznika
  13. 1 łyżka pestek dyni
  14. składniki wymieszać w misce i przesypać do naczynia miksującego
  15. Ciastowyrabiamy ciasto 3 minuty
  16. Pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia 45-60 min
  17. CiastoWyrabianie ciasta- 3 minuty
  18. Przekładamy do nasmarowanej i obsypanej mąką blaszki o długości 40cm . Obsypujemy chlebek mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 40min
  19. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem możemy wyjąć z blaszki, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy zwykłą miskę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Źle dodany czas całkowity- z pieczeniem wychodzi...

    Zgłoszony przez Jessica.Matuszczyk na stycznia 13, 2022 at 09:50.

    Źle dodany czas całkowity- z pieczeniem wychodzi max 3 godziny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze