- TM 31
Składniki
ciasto
- 50 g siemie lniane, słonecznik lub pestki dyni, pełne lub zmielone
- 50 g kasza jaglana, zmielona na mączkę
- 250 g mąka żytnia pełnoziarnista
- 250 g mąka pszenna chlebowa
- 400 g woda letnia
- 1 łyżeczki cukru
- 5 g drożdże świeże
- 300 g zaczyn żytni
- 15 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zaczyn przygotowuję z odłożonego zaczynu z poprzedniej porcji do pieczenia chleba ( "stary" zaczyn przechowuję w lodówce ). Nowy zaczyn przygotowuję w ilości około 1000g pół na pół woda z mąką żytnia, jest to porcja na trzy chleby i odłozenie części zaczynu do pieczenia.
Do TM dodać 450g wody, 450g mąki żytniej oraz odłożony "stary" zaczyn. Ustawić czas mieszania 6min "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Zaczyn wyłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Piekarnik ustawić na 180C,
włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec około 60 min.
Do TM wlać wodę, dodać zaczyn i cukier ( można dodać drożdże ale to nie jest konieczne ). TM ustawić na 3min/37C/obr3.
Dodać pozostałe składniki i ustawić TM 9min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Wyłożyć ciasto do prostokątnej foremki i pozostawić do wyrośnięcia.
zaczyn żytni
pieczenie
ciasto na chleb
Porady
wyrabiając ciasto można zastąpić mąkę żytnią pełnożiarnistą mąką pszenną pełnoziarnistą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?