3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb pełnoziarnisty


Wydrukuj:
4

Składniki

1350 g

ciasto

  • 50 g siemie lniane, słonecznik lub pestki dyni, pełne lub zmielone
  • 50 g kasza jaglana, zmielona na mączkę
  • 250 g mąka żytnia pełnoziarnista
  • 250 g mąka pszenna chlebowa
  • 400 g woda letnia
  • 1 łyżeczki cukru
  • 5 g drożdże świeże
  • 300 g zaczyn żytni
  • 15 g soli
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    zaczyn żytni
  1. Zaczyn przygotowuję z odłożonego zaczynu z poprzedniej porcji do pieczenia chleba ( "stary" zaczyn przechowuję w lodówce ). Nowy zaczyn przygotowuję w ilości około 1000g pół na pół woda z mąką żytnia, jest to porcja na trzy chleby i odłozenie części zaczynu do pieczenia.

    Do TM dodać 450g wody, 450g mąki żytniej oraz odłożony "stary" zaczyn. Ustawić czas mieszania 6min Closed lidDough mode. Zaczyn wyłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin.

  2. pieczenie
  3. Piekarnik ustawić na 180C,

    włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec około 60 min.

  4. ciasto na chleb
  5. Do TM wlać wodę, dodać zaczyn i cukier ( można dodać drożdże ale to nie jest konieczne ). TM ustawić na 3min/37C/obr3.

    Dodać pozostałe składniki i ustawić TM 9min/Closed lid/Dough mode

    Wyłożyć ciasto do prostokątnej foremki i pozostawić do wyrośnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

wyrabiając ciasto można zastąpić mąkę żytnią pełnożiarnistą mąką pszenną pełnoziarnistą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy