3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Pani Sławki II


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 330 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 330 g wody, letniej
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczek soli

dodatki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżki mleka
  • 1 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżki siemienia lnianego
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 2,5 minuty/Interwał (ikona pszenicy). Ciasto zostawić na 20 minut w Thermomixie. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami pszennymi i siemieniem lnianym. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://kuchennybalagan.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy