Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1100 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 21/04/18
                            
                zmieniono dnia: 21/04/18
                    Składniki
Chleb orkiszowo-żytni na żurku
- 300 g mąki orkiszowej, chlebowa, typ 750
 - 200 g mąki żytniej, chlebowa, typ 720
 - 50 g mąki żytniej, razowa, typ 2000
 - 2 łyżki pestek dyni
 - 3 łyżki siemienia lnianego złotego
 - 3 łyżki ziaren sezamu, białego
 - 2 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych, lub inne ziarna
 - 7 g suchych drożdży
 - 1,5 łyżeczki cukru
 - 300 g wody
 - 200 g zakwasu na żurek
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do
"Blokada naczynia miksującego"  wsypujemy wszystkie ziarna i płatki, dodajemy suche drożdże, cukier, wodę i zakwas na żurek. Mieszamy1,5 min/37st.C/obr1.
Czekamy 10-15 min. aż drożdże zaczną pracować.
2. Dodajemy wszystkie mąki, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy 3 min
"Ciasto" przy użyciu kopystki.
3. Ciasto zgarniamy ze ścianek naczynia i pozostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat (ciasto klei się do rąk), dalej podsysypując niewielką ilością mąki, formujemy podłużny kształt, wkładamy go do natłuszczonej, foremki 30x11 i rozprowadzamy ciasto do jej kształtu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod brzegi foremki (ok 1 godz.)
5. Wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy 40 min. Po tym czasie chlebek wyjmujemy z foremki, zmniejszamy temp. na 170 st.C, nastawiamy termoobieg i dopiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce. 
Porady
Dodatki (ziarna+płatki) można zmieniać dowolnie, tak by w sumie było ich 10 łyżek. Chlebek jest pyszny, wilgotny, nie kruszy się.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Czy można chlebek zrobic z innej mąki?
Chlebek przepyszny. Najlepszy ze wszystkich przepisów, które do tej pory próbowałam. Koniecznie trzeba spróbować! Gorąco polecam