3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na żurek


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Ciasto

  • 25 g drożdży, świeżych
  • 1 szczypty cukru
  • 15 g soli
  • 500 g mąki psz, 650
  • 75 g mąki żyt, 720
  • 300 litra wody letniej, ml
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Chleb na żurek
  1. Dodać składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min, obr. poz. Interwał Ciasto

    Przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia na około godziny.

    Ciasto podzielić na dwie części, z każdej odciąć kawałeczek na uchwyt to pokrywki chleba. Wyrobić rękoma 2 bochenki, zrobić otwór w każdym i włożyć uchwyt (kulka ze stożkiem).

    Spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia.

    Piec w temp. 220 st. 10 min, zmniejszyć temp. do 190 st. i piec około 30 minut.

    Mozna wrzucić do piekarnika 2 kostki lodu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Odciąć delikatnie ostrym nożem pokrywkę w ciepłym chlebku, wydrążyć, ale nie za dużo. Ugnieść pozostały miąż do ścianek bochenka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz