Tu jesteś:
4
Składniki
2 osoba/osoby
Ciasto
- 25 g drożdży, świeżych
- 1 szczypty cukru
- 15 g soli
- 500 g mąki psz, 650
- 75 g mąki żyt, 720
- 300 litra wody letniej, ml
-
6
2h 40min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Dodać składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min, obr. poz. Interwał "Ciasto"
Przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia na około godziny.
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej odciąć kawałeczek na uchwyt to pokrywki chleba. Wyrobić rękoma 2 bochenki, zrobić otwór w każdym i włożyć uchwyt (kulka ze stożkiem).
Spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 220 st. 10 min, zmniejszyć temp. do 190 st. i piec około 30 minut.
Mozna wrzucić do piekarnika 2 kostki lodu.
Chleb na żurek
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Odciąć delikatnie ostrym nożem pokrywkę w ciepłym chlebku, wydrążyć, ale nie za dużo. Ugnieść pozostały miąż do ścianek bochenka.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
spoko
spoko
rafaliwiola...
rafaliwiola:
około godziny
Fajnie tylko ile czasu ma wyrastać????
Fajnie tylko ile czasu ma wyrastać????
Zapisałam do wypróbowania na
Zapisałam do wypróbowania na przyszłe święta jak znalazł
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.