Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Chleb na maślance (mały)
- 250 gramów maślanki
- 25 gramów drożdże świeże
- 1 łyżeczek cukru
- 400 gramów mąka pszenna
- 35 gramów woda
- 1,5 łyżeczki sól
-
6
1h 5min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego dodajemy 250 gr. maślanki, 25 gr. drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Ustawiamy na 3 minuty na 37 stopni, obr. 1.
następnie dodajemy 400 gram mąki, 35 gr. wody i 1,5 łyżeczki soli. Ustawiamy na 3 minuty wyrabiania ciasta (kłos)
Podczas gdy ciasto rośnie w naczyniu miksującym, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg) wraz z naczyniem żaroodpornym. Przed włożeniem ciasta do naczynia wyrabiamy go minutę na blacie oprószonym mąką. Wkładamy ciasto do naczynia i do piekarnika. Pieczemy 40 minut pod przykryciem a następnie 15 minut bez pokrywki.
Przygotowanie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można użyć mieszanek różnych mąk np. pół na pół mąkę pszenną z orkiszową. Można dodać do ciasta przyprawy i posypać ciasto np. Sezamem lub makiem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy maślankę można zastąpić kefirkiem? albo...
Czy maślankę można zastąpić kefirkiem? albo zsiadłym mlekiem?
Zosiu, Luksusowa Kura Domowa