3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na maślance (mały)


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Chleb na maślance (mały)

  • 250 gramów maślanki
  • 25 gramów drożdże świeże
  • 1 łyżeczek cukru
  • 400 gramów mąka pszenna
  • 35 gramów woda
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego dodajemy 250 gr. maślanki, 25 gr. drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Ustawiamy na 3 minuty na 37 stopni, obr. 1.

    następnie dodajemy 400 gram mąki, 35 gr. wody i 1,5 łyżeczki soli. Ustawiamy na 3 minuty wyrabiania ciasta (kłos)

    Podczas gdy ciasto rośnie w naczyniu miksującym, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg) wraz z naczyniem żaroodpornym. Przed włożeniem ciasta do naczynia wyrabiamy go minutę na blacie oprószonym mąką. Wkładamy ciasto do naczynia i do piekarnika. Pieczemy 40 minut pod przykryciem a następnie 15 minut bez pokrywki.
10
11

Porady

Można użyć mieszanek różnych mąk np. pół na pół mąkę pszenną z orkiszową. Można dodać do ciasta przyprawy i posypać ciasto np. Sezamem lub makiem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy maślankę można zastąpić kefirkiem? albo...

    Zgłoszony przez Luksusowa Kura Domowa na grudnia 7, 2021 at 07:06.

    Czy maślankę można zastąpić kefirkiem? albo zsiadłym mlekiem?

    Zosiu, Luksusowa Kura Domowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze