thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb na maślance (mały)

  • 250 gramów maślanki
  • 25 gramów drożdże świeże
  • 1 łyżeczek cukru
  • 400 gramów mąka pszenna
  • 35 gramów woda
  • 1,5 łyżeczki sól

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego dodajemy 250 gr. maślanki, 25 gr. drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Ustawiamy na 3 minuty na 37 stopni, obr. 1.

    następnie dodajemy 400 gram mąki, 35 gr. wody i 1,5 łyżeczki soli. Ustawiamy na 3 minuty wyrabiania ciasta (kłos)

    Podczas gdy ciasto rośnie w naczyniu miksującym, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg) wraz z naczyniem żaroodpornym. Przed włożeniem ciasta do naczynia wyrabiamy go minutę na blacie oprószonym mąką. Wkładamy ciasto do naczynia i do piekarnika. Pieczemy 40 minut pod przykryciem a następnie 15 minut bez pokrywki.

Porady

Można użyć mieszanek różnych mąk np. pół na pół mąkę pszenną z orkiszową. Można dodać do ciasta przyprawy i posypać ciasto np. Sezamem lub makiem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na maślance (mały)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?