Składniki
Chleb
- 350 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 100 gramów mąki pszennej razowej
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 25 gramów drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- 250 ml żurku
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wymieszać mąki, dodać sól, drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą. Mąki wsypac do naczynia mieszającego, wlać wodę z drożdżami i wlać żurek wyrobić 3min
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" . Wyjąć wyrobione ciasto na oprószony mąką blat zagnieść kule i odstawić np. w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto zagnieść. Podzielić na pół, umieścić w foremkach oprószonych mąką, pędzelkiem posmarować chleb wodą i posypać płatkami owsianymi i i delikatnie postpać mąką. odstawić na 40 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Wstawić chleb do piekarnika, po pięciu minutach wyjąć miskę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200. piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika
. Smacznego.
Chleb
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDodaję i wypróbuję niebawem
Dodaję i wypróbuję niebawem
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Słyszałam, że chleb z żurkiem
Słyszałam, że chleb z żurkiem jest dobry! A jak zrobić taki żurek w domu? POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Dzisiaj właśnie upiekłam
Dzisiaj właśnie upiekłam Twój chlebek. Dopiero. Trochę zmieniłam rodzaje mąki, ale zachowałam wagowe proporcje. Wyszedł super, bardzo smaczny. Jego przygotowanie dość długo trwa, ale dziś akurat się nie musiałam spieszyć.
Muszę jednak stwierdzić, że niewiele smakowo różni się od mojego ulubionego z ziemniakami, a ten przygotowuję bardzo szybko. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tak taki w butele
tak taki w butele
tak dla formalności o żur to
tak dla formalności o żur to chodzi o koncentrat?
Massii chlebek pyszny,
Massii chlebek pyszny, upiekłam ta jak podaleś przepis
Ciasto na chleb było mokre ale nie rzadkie
mokrymi rękoma formowałam chlebki
już wiem dlaczego uzależniłes się od tego chleka
Polecam i serdecznie pozdrawiam 
Dzięki i zyczę udanego
Dzięki i zyczę udanego wypieku, ja sie uzależniłem od tego chleba
Pozdrawiam massii
Massii widziałam Twoje
Massii widziałam Twoje zdjęcie,ciasto jest "zwarte " w poniedziałek upiekę chlebek mam własny żurek i dam znać jak mi wyszedł.
dziękuję za uzupełnienie profilu
Pozdrawiam serdecznie 
Po szóste dodałem zdjęcie
Po szóste dodałem zdjęcie ciasta po wyrobieniu
Po piąte to my nie wiemy że
Po piąte to my nie wiemy że masz na imię Marek
Sprawdziłam Twój profil i jest pusty
czas go uzupełnic.P Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
przepraszam może troche
przepraszam może troche przesadziłem
bdw nie znam kobiety o imieniu Marek
po czwarte oczywiscie
Po trzecie, mógłbyś się
Po trzecie, mógłbyś się przedstawić w profilu. Twój nick i avatar nie wskazują na rodzaj płci. Na grzeczne pytania należy grzecznie odpowiedzieć, a Twoja odpowiedź do grzecznych nie należy. Jest pyszałkowata.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Po piewrwsze to jestem ON -
Po piewrwsze to jestem ON - massii. Po druge właśnie zajadam mój chlebek i jest pycha!!
Słuszne spostrzeżenie
Słuszne spostrzeżenie Gabrysiu
Gdyby to był zakwas a nie żurek to proporcje byłyby dobre, w zakwasie wody i mąki jest po połowie
Ale żurek jest dużo rzadszy i z taką ilością płynu trudno będzie "zagnieść ciasto"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czy aby nie pomyliłaś się z
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"