3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb mieszany na żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki orkiszowej
  • 100 gramów mąki pszennej razowej
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody
  • 250 ml żurku
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Chleb
  1. Wymieszać mąki, dodać sól, drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą. Mąki wsypac do naczynia mieszającego, wlać wodę z drożdżami i wlać żurek wyrobić 3min Closed lid Dough mode. Wyjąć wyrobione ciasto na oprószony mąką blat zagnieść kule i odstawić np. w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto zagnieść. Podzielić na pół, umieścić w foremkach oprószonych mąką, pędzelkiem posmarować chleb wodą i posypać płatkami owsianymi i i delikatnie postpać mąką. odstawić na 40 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Wstawić chleb do piekarnika, po pięciu minutach wyjąć miskę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200. piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika tmrc_emoticons.). Smacznego.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dodaję i wypróbuję niebawem 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:52.

    Dodaję i wypróbuję niebawem  tmrc_emoticons.;)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam, że chleb z żurkiem

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 2, 2013 at 23:32.

    Słyszałam, że chleb z żurkiem jest dobry! A jak zrobić taki żurek w domu? POZDRAWIAM. Lidka Abramowicztmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj  właśnie upiekłam

    Zgłoszony przez gabi49 na października 2, 2013 at 21:23.

    Dzisiaj  właśnie upiekłam Twój chlebek. Dopiero. Trochę zmieniłam rodzaje  mąki, ale zachowałam wagowe proporcje. Wyszedł super, bardzo smaczny. Jego przygotowanie dość długo trwa, ale dziś akurat się nie musiałam spieszyć. Big Smile Muszę jednak stwierdzić, że niewiele smakowo różni się od mojego ulubionego z ziemniakami, a ten przygotowuję bardzo szybko. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak taki w butele

    Zgłoszony przez massii na stycznia 30, 2013 at 20:08.

    tak taki w butele

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak dla formalności o żur to

    Zgłoszony przez Roger na stycznia 24, 2013 at 09:28.

    tak dla formalności o żur to chodzi o koncentrat? tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Massii chlebek pyszny,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 25, 2012 at 15:11.

    Massii chlebek pyszny, upiekłam ta jak podaleś przepis tmrc_emoticons.) Ciasto na chleb było mokre ale nie rzadkie  tmrc_emoticons.)  mokrymi rękoma formowałam chlebki  Cooking 7   już wiem dlaczego uzależniłes się od tego chleka tmrc_emoticons.;) Big Smile  Polecam i serdecznie pozdrawiam Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki i zyczę udanego

    Zgłoszony przez massii na listopada 18, 2012 at 16:57.

    Dzięki i zyczę udanego wypieku, ja sie uzależniłem od tego chleba Big Smile Pozdrawiam massii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Massii widziałam Twoje

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 17, 2012 at 16:36.

    Massii widziałam Twoje zdjęcie,ciasto jest "zwarte " w poniedziałek upiekę chlebek mam  własny żurek i dam znać jak mi wyszedł. tmrc_emoticons.) dziękuję za uzupełnienie profilu tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po szóste dodałem zdjęcie

    Zgłoszony przez massii na listopada 17, 2012 at 15:53.

    Po szóste dodałem zdjęcie ciasta po wyrobieniu tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po piąte to my nie wiemy że

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 11, 2012 at 13:41.

    Po piąte to my nie wiemy że masz na imię Marek tmrc_emoticons.J) Sprawdziłam Twój profil i jest pusty tmrc_emoticons.( czas go uzupełnic.P Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam może troche

    Zgłoszony przez massii na listopada 10, 2012 at 14:32.

    przepraszam może troche przesadziłem tmrc_emoticons.) bdw nie znam kobiety o imieniu Marek tmrc_emoticons.) po czwarte oczywiscie

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po trzecie, mógłbyś się

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 10, 2012 at 10:12.

    Po trzecie, mógłbyś się przedstawić w profilu. Twój nick i avatar nie wskazują na rodzaj płci. Na grzeczne pytania należy grzecznie odpowiedzieć, a Twoja odpowiedź do grzecznych nie należy. Jest pyszałkowata.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po piewrwsze to jestem ON -

    Zgłoszony przez massii na listopada 10, 2012 at 07:51.

    Po piewrwsze to jestem ON - massii. Po druge właśnie zajadam mój chlebek i jest pycha!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słuszne spostrzeżenie

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 9, 2012 at 22:20.

    Słuszne spostrzeżenie Gabrysiu  tmrc_emoticons.)  Gdyby to był zakwas a nie żurek to proporcje byłyby dobre, w zakwasie wody i mąki jest po połowie  tmrc_emoticons.)  Ale żurek jest dużo rzadszy i z taką ilością płynu trudno będzie "zagnieść ciasto"  tmrc_emoticons.~  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy aby nie pomyliłaś się z

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 9, 2012 at 21:26.

    tmrc_emoticons.~ Czy aby nie pomyliłaś się z ilością wody i zurku? Wydaje mi się, że to ciasto będzie bardzo rzadkie. Na 650 g mąki aż 450 g płynów?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze