thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
30h 35min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1 łyżeczkę soli
  • 550 g wody
  • 30 g drożdży
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g oleju
  • 30 g siemienia lnianego
  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb jaglano-gryczany
  1. 1. W naczyniu miksującym umieścić kaszę jaglaną i ją zmiksować 30s/obr 10

    2. Dodać pozostałe składniki.

    3. Wyrabiać 2 min/Ciasto"Ciasto"

    4. Przelać masę do dwóch keksóek i wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach właczyć piekarnik na 30 minut temp.190'C

Porady

Do przepisu używam 2 keksówki długości około 25cm.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb jaglano-gryczany (bezglutenowy)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 18, 2024 at 14:43
    4.0

    Niestety w środku chleba robi się dziura, próbowałam trzy razy :/

  • stycznia 26, 2016 at 21:30
    5.0

    Wyszedł pyszny chociaż malutko urósł tmrc_emoticons.(

    trochę zmodyfikowałam i dałam mąkę gryczaną ciemną, dodatkowo otręby gryczane, nasiona chia i babki plesznik ...

  • lipca 30, 2015 at 18:02
    5.0

    Chlebek wyszedł pyszny. Właśnie się nim zajadam

  • czerwca 20, 2015 at 12:32

    Coś nie tak z tym chlebem bo mi uciekał z foremkitmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.-(( Cry" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="tmrc_emoticons.((" width="19" height="19"> Ciasto było bardzo rzadkie i nie wiem czy tak miało być. A do tego podczas pieczenia zapadło się i wylądowało w śmieciach. Pierwszy raz coś takiego mi sie przytrafiło a chleby i bułki piekę regularnie tmrc_emoticons.((

Are you sure to delete this comment ?