Tu jesteś:
4
Składniki
0 butelka/butelki/butelek
chleb gryczany
- 550 g wody gazowanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 285 g mąki gryczanej
- 3 łyżki słonecznika
- 2,5 łyżki sezamu
- 1 łyżki pestek dyni, tym razem bez
- 1,25 łyżki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszconej
- 185 g mąki z tapioki
- 30 g oleju rzepakowego
-
6
55min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 225ºC.
- Do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto 5 min./
"Ciasto" . Surowe ciasto powinno mieć konsystencję lejącego się budyniu.
- Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec przez 35-40 min. Wyjąć, przestudzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Najczęściej, na 1 szklankę miksu bezglutenowego dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody. Można mieszać, trochę sody trochę proszku. Do ciast z proszkiem lub sodą dodaję 1-2 łyżki czegoś kwaśnego (sok z cytryny, ocet winny, sok jabłkowy itp) - lepiej rośnie.
Zmieniając mąkę - trzeba tylko uważać, ile dodać wody (różne mąki różnie chłoną płyny).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz