Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Składniki na chleb
- 150 g wody
- 250 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki amarantusowej, (używam Amarello)
- 50 g mąki żytniej
- 150 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża Lubella
- 150 g płatków owsianych górskich
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty soli różowej himalajskiej
- 20 g oleju rzepakowego
- ok 10 g pestek dyni lub słonecznika lub sezamu, do posypania wierzchu chleba
- ok 10 g mleka, do posmarowania wierzchu chleba
- 10 g świeżych drożdży
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 250 g mleka 2%
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Umieść w naczyniu miksującym "Blokada naczynia miksującego" drożdże, mleko,wodę oraz cukier. Ustaw czas 2 minuty, 37 stopni, obroty 2. Następnie dodaj zgodnie z kolejnością z listy :mąki, płatki oraz nasiona. Następnie dodaj sól oraz olej. Thermomix ustaw na 3 minuty"Ciasto" i wyrabiaj ciasto. Ciasto może być klejące. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem keksówki (ja używam keksówki prestige o dł ok 20 cm). Wierzch chleba posmaruj mlekiem i posyp ziarnami. Chleb przykryj lnianą ściereczką odłóż w ciepłe miejsce na ok godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury ok 200 stopni z termoobiegiem. Chleb piecz ok 40 minut.
Chleb jest niesamowicie smaczny oraz zdrowy.
SMACZNEGO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMiałam obawy, że ciasto noe wyrośnie z nadmiaru...
Miałam obawy, że ciasto noe wyrośnie z nadmiaru zbórz - ale wyrosło pięknie i chleb jest wyśmienity w smaku! Polecam!
Zaraz się okaże; zaczynam!!!
Zaraz się okaże; zaczynam!!!
Chlebek super tylko ja
Chlebek super tylko ja piekłam 15 minuy dłużej i z mąki lubella 3 zboża pełnoziarnistej do chleba.Moja rodzina jest zachwycona bardzo często będzie gościł na naszym stole.
Chlebek pyszny.Dziś piekłam
Chlebek pyszny.Dziś piekłam
Hej Jest pyszny faktycznie
Hej
Jest pyszny faktycznie ten chlebuś,tylko ja go piekłam bez termoobiegu i troszke dłużej.Polecam