 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                    Składniki
1 bochenek
- 450 g mąki
- 1 łyżeczki cukru
- 100 g mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 0,1 litra puree z dyni
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Drożdże, mleko, cukier i jedną łyżkę mąki te składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Czekamy 15 minut do wyrośnięcia zaczynu a następnie umieszczamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. - Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia a następnie ponownie wyrabiamy ciasto – czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. W tym czasie musimy sprawdzić czy ciasto jest dobrej konsystencji i łatwo będzie odchodziło od ręki – jeżeli nie dosypujemy trochę mąki. - Następnie wyciągamy ciasto i umieszczamy bo w brytfance. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Jaką mąkę użyć do tego przepisu
do ciasta koniecznie trzeba dodać około 100 g kefiru lub mleka bo wychodzi bardzo suche i niespecjalnie sie łączy. po tym zabiegu jest ok
Smacznego a teraz moje drugie odkrycie i można go piec przez cały rok - chleb orkiszowy http://www.thermoprzepisy.pl/chlebybulki/chleb-orkiszowy/
Małgosiu chleb wyszet wyśmienity. Rzeczywiście puree z dyni zimowej było trchę za suche i dodałam ok 1 miarkę MT letniej wody ale efekt końcowy jest wspaniały , sama zobacz[[wysiwyg_imageupload:130:]]