Składniki
28 porcja/porcje/porcji
250 g mąki gryczanej
- 1 czubate łyżki cukru
- 1 płaskich łyżek soli
- 5 czubatych łyżek dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 8 g drożdży instant
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 550-600 g ciepłej wody
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszaj 5s/obr. 3 (wsteczne). Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Chlebek można posypać ziarnami, jakimi się lubi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzewakra:...
ewakra:
Mi wyszła właśnie taka gęsta zupa. Podjęłam się pieczenia ,ale nic z tego nie wyszło...środek surowy.
Mój chlebek...
Niestety. Konsystencja tak,jak kilka osób pisało przypominała zupę, miałam nadzieję,że jakoś wyjdzie. Niestety środek nie upieczony pomimo zwiększonego czasu o 20min ,obniżenie temp do 180 i grzanka dolnego.
Dzisiaj podejmuje się drugiej próby. Jakieś rady na modyfikację,żebym dzisiaj mogła cieszyć się pysznym chlebkiem?
kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki...
kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki prosze ja mam za mała i to duzo za mała
Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta?...
Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta? Dodałam wszystko jak w przepisie, czy 500 g wody to nie za dużo?
jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie...
jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie chleba?
Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę...
Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę pyszny.
Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba
Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba
Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków,...
Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków, jak ciasto. Sukces za pierwszym razem
. Użyłam drożdży świeżych i tylko 500g wody. Będę często go piekła. Pięknie dziękuję za przepis
Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy,...
Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy, aczkolwiek dla mnie też trochę za słony - następnym razem dodam mniej soli i będzie good
Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale...
Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale wyszedł mega. Tylko jak dla mnie nie co za słony
Jakiej wielkości foremka ?
Jakiej wielkości foremka ?
Czy wam też wyszedł taki
Czy wam też wyszedł taki "mokry"? Piekłam ponad godzinę w 220 stopni ale przez duża ilość wody w przepisie ma taką lepką konsystencję. Czy taki powinien być?
A jaka powinna być
A jaka powinna być konsystencja ciasta? W jaki sposób, na jakich obrotach mam mieszać suche składniki z wodą?
hehe, mowa jest o pestkach
hehe, mowa jest o pestkach dyni
pozdrawiam
AgnieszkaKS
A ta dynia to ma być surowa,
A ta dynia to ma być surowa, pieczona czy mowa o pestkach z dyni? :-P
Ten chleb jest rewelacyjny!
Ten chleb jest rewelacyjny! Piekłam już dwa razy i wyszedł bez problemu. Jest smaczny, miękki i długo utrzymuje świeżość.
Dziękuje bardzo za pozytywne
Dziękuje bardzo za pozytywne opinie, cieszę się, że smakował
AgnieszkaKS
Wyszedł pyszny. Dałam 30g
Wyszedł pyszny. Dałam 30g świeżych drożdży. Piekłam 1godz. w 220st. Myślałam że wyrośnie większy ale wyszedł taki jak na Twoim zdjęciu. Chrupiąca skórka. Polecam.
mi opada ciągle jak zaczyna
mi opada ciągle jak zaczyna się piec..... ale bardzo smaczny jest tylko brzydal taki....
Mi nie wyszedł, bleeeeeee
Mi nie wyszedł, bleeeeeee
Szukam zamiennika i jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu dla mnie. No nic, szukam dalej.
Testowałam już wiele
Testowałam już wiele przepisów na chleb bg ale ten jest prosty i smaczny
polecam
Bardzo smaczny chleb, nie
Bardzo smaczny chleb, nie jest przesuszony jak często bywa przy bezglutenwych! Pycha! Polecam będe korzystać!
Mam pytanie co oznaczają
Mam pytanie co oznaczają obroty wsteczne?
Wsteczne Czy chodzi o to? Czy interwał przy wyrabianiu ciasta?
Interwał
Bardzo smaczny chlebek.
Bardzo smaczny chlebek. Wyszedł bez problemu, chociaż podczas podglądania gobyłam sceptyczna
polecam
Wspaniały przepis-chlebek nie
Wspaniały przepis-chlebek nie dość że pyszny to na dodatek długo zachowuje świeżość
dziękuję za przepis 
Rewelacja wyszedł za
Rewelacja
wyszedł za pierwszym razem. Zamieniłm drożdże świeże 25 g zamiast instant, bo nie miałam. Dałam połowę dyni i połowę słonecznika, górę posypałam czarnuszką i piekłam godzinę w 200 st. bo mam konwekcję w piekarniku. Innym razem wypróbuję inny zestaw mąk - amarantus, jaglana.