Składniki
28 porcja/porcje/porcji
250 g mąki gryczanej
- 1 czubate łyżki cukru
- 1 płaskich łyżek soli
- 5 czubatych łyżek dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 8 g drożdży instant
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 550-600 g ciepłej wody
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszaj 5s/obr. 3 (wsteczne). Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chlebek można posypać ziarnami, jakimi się lubi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzewakra: tytul przepisu nie jest tytulem, a...
ewakra: tytul przepisu nie jest tytulem, a pierwszym skladnikiem...czyli 250g maki gryczanej. Jesli to pominelyscie to nie dziwne, ze wyszla zupa. Autora powinna przeredagowac przepis, skladniki wrzucic do skladnikow i nadac tytul!
Rzeczywiście dałyście 1 łyżkę cukru?
Rzeczywiście dałyście 1 łyżkę cukru?
(Brak tematu)
Chleb z ziarnami - HIT
LISIA KAWIARENKA – EKSPERYMENTALNIE.COM
Składniki zaczyn:
1 czubata łyżka mąki gryczanej (20 g)
1 płaska łyżka cukru
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant (z instant również lepiej zrobić osobno zaczyn)
¼ szklanki wody ciepłej
Składniki ciasto:
230 g mąki gryczanej (niecałe 1½ szklanki)
150 g skrobi ziemniaczanej (niecała 1 szklanka) lub tapioki lub skrobi kukurydzianej
100 g mąki kukurydzianej (3/4 szklanki) lub 50 g jaglana + 50 g owsiana (równie pyszny)
½ szklanki ziaren słonecznika (80-90 g) lub chia, płatki owsiane, pestki dyni
2 łyżki siemienia lnianego nie zmielonego (23 g)
½ łyżeczki soli
400 – 420 ml ciepłej wody (może być ciut więcej, w oryginalnym przepisie 450 - 470 ml)
Sposób przygotowania:
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i dolać ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut aby zaczyn się uniósł i spienił.
Do miski lub naczynia miksującego wsypać wszystkie suche składniki (mąki, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól. Wymieszać 15 sek./obr. 3 aby napowietrzyć mąkę. Tradycyjnie, aby napowietrzyć mąkę, warto ją przesiać. Można też przemieszać przez 1 minutę hakiem w mikserze planetarnym.
Dodać zaczyn i 350 ml wody. Mieszać 40 sek./obr. 1 lub łyżką lub przez 1 minutę hakiem w mikserze.
Jeśli potrzeba, dodać resztę wody bardzo stopniowo i wyrabiać ciasto przez 2 min./obr. 2. Tradycyjnie łyżką albo mikserem z hakiem na małych obrotach. Ciasto powinno być dość płynne ale nie jak zupa. Mocno klejące, lepkie, nie da się wyrobić ręką, natomiast da się łatwo rozsmarować.
Przelać z naczynia wyrobione ciasto do formy silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i obsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką szczelnie i odstawić na około godzinę aby ciasto wyrosło. Ciasto rośnie trochę, nie wyrasta tak jak glutenowe.
Po wyrośnięciu z ciastem trzeba się obchodzić bardzo ostrożnie. Nie wolno stukać formą o blat, ponieważ może opaść. Można lekko odpowietrzyć boki czyli delikatnie łyżką dotknąć ciasta na samych krawędziach przy ścianie formy. Można chleb posypać ziarnami słonecznika lub dyni np.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni – grzanie góra-dół.
Chleb piec przez 1 godzinę. Aby się nie spalił z wierzchu i nie miał bardzo twardej skórki, 15-20 minut przed końcem można przykryć chleb folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na kratce. To ważne żeby odparował spód. Gotowy chleb oddaje głuchy odgłos, gdy go pukniemy od dołu. Gdy wystygnie trzeba trzymać szczelnie owinięty folią. Wtedy mięknie.
UWAGI:
Podobno można go piec w automacie też przez 1 godzinę.
Uważam, że lepiej ciasto wyrabiać w mikserze planetarnym, ponieważ ten chleb jest bardzo ciężki do wyrabiania dla termomikserów (Ma aż 500 g lepkiej mąki).
Chleb nie kruszy się, jest lekko wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Można ukroić cienką kromkę. Jest pyszny. Można go mrozić najlepiej pokrojony w plastry
Można dodać starte 1 jabłko, aby zachować świeżość do tygodnia.
Porcja idealna na formę silikonową keksówkę z Ikei.
Podam Wam przepis na chleb, którego autorka...
Podam Wam przepis na chleb, którego autorka wzorowała się na tym przepisie. Lekko go zmodyfikowała i wychodzi idealny:
ewakra:...
ewakra:
Mi wyszła właśnie taka gęsta zupa. Podjęłam się pieczenia ,ale nic z tego nie wyszło...środek surowy.
Mój chlebek...
Niestety. Konsystencja tak,jak kilka osób pisało przypominała zupę, miałam nadzieję,że jakoś wyjdzie. Niestety środek nie upieczony pomimo zwiększonego czasu o 20min ,obniżenie temp do 180 i grzanka dolnego.
Dzisiaj podejmuje się drugiej próby. Jakieś rady na modyfikację,żebym dzisiaj mogła cieszyć się pysznym chlebkiem?
kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki...
kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki prosze ja mam za mała i to duzo za mała
Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta?...
Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta? Dodałam wszystko jak w przepisie, czy 500 g wody to nie za dużo?
jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie...
jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie chleba?
Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę...
Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę pyszny.
Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba
Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba
Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków,...
Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków, jak ciasto. Sukces za pierwszym razem
. Użyłam drożdży świeżych i tylko 500g wody. Będę często go piekła. Pięknie dziękuję za przepis
Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy,...
Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy, aczkolwiek dla mnie też trochę za słony - następnym razem dodam mniej soli i będzie good
Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale...
Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale wyszedł mega. Tylko jak dla mnie nie co za słony
Jakiej wielkości foremka ?
Jakiej wielkości foremka ?
Czy wam też wyszedł taki
Czy wam też wyszedł taki "mokry"? Piekłam ponad godzinę w 220 stopni ale przez duża ilość wody w przepisie ma taką lepką konsystencję. Czy taki powinien być?
A jaka powinna być
A jaka powinna być konsystencja ciasta? W jaki sposób, na jakich obrotach mam mieszać suche składniki z wodą?
hehe, mowa jest o pestkach
hehe, mowa jest o pestkach dyni
pozdrawiam
AgnieszkaKS
A ta dynia to ma być surowa,
A ta dynia to ma być surowa, pieczona czy mowa o pestkach z dyni? :-P
Ten chleb jest rewelacyjny!
Ten chleb jest rewelacyjny! Piekłam już dwa razy i wyszedł bez problemu. Jest smaczny, miękki i długo utrzymuje świeżość.
Dziękuje bardzo za pozytywne
Dziękuje bardzo za pozytywne opinie, cieszę się, że smakował
AgnieszkaKS
Wyszedł pyszny. Dałam 30g
Wyszedł pyszny. Dałam 30g świeżych drożdży. Piekłam 1godz. w 220st. Myślałam że wyrośnie większy ale wyszedł taki jak na Twoim zdjęciu. Chrupiąca skórka. Polecam.
mi opada ciągle jak zaczyna
mi opada ciągle jak zaczyna się piec..... ale bardzo smaczny jest tylko brzydal taki....
Mi nie wyszedł, bleeeeeee
Mi nie wyszedł, bleeeeeee
Szukam zamiennika i jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu dla mnie. No nic, szukam dalej.
Testowałam już wiele
Testowałam już wiele przepisów na chleb bg ale ten jest prosty i smaczny
polecam
Bardzo smaczny chleb, nie
Bardzo smaczny chleb, nie jest przesuszony jak często bywa przy bezglutenwych! Pycha! Polecam będe korzystać!
Mam pytanie co oznaczają
Mam pytanie co oznaczają obroty wsteczne?
"Obroty wsteczne" Czy chodzi o to? Czy interwał przy wyrabianiu ciasta?
"Ciasto"
Bardzo smaczny chlebek.
Bardzo smaczny chlebek. Wyszedł bez problemu, chociaż podczas podglądania gobyłam sceptyczna
polecam
Wspaniały przepis-chlebek nie
Wspaniały przepis-chlebek nie dość że pyszny to na dodatek długo zachowuje świeżość
dziękuję za przepis 
Rewelacja wyszedł za
Rewelacja
wyszedł za pierwszym razem. Zamieniłm drożdże świeże 25 g zamiast instant, bo nie miałam. Dałam połowę dyni i połowę słonecznika, górę posypałam czarnuszką i piekłam godzinę w 200 st. bo mam konwekcję w piekarniku. Innym razem wypróbuję inny zestaw mąk - amarantus, jaglana.