thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
28 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

250 g mąki gryczanej

  • 1 czubate łyżki cukru
  • 1 płaskich łyżek soli
  • 5 czubatych łyżek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 8 g drożdży instant
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 550-600 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Suche składniki dokładnie wymieszaj 5s/obr. 3 (wsteczne). Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.

Porady

Chlebek można posypać ziarnami, jakimi się lubi 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 21, 2023 at 13:43

    ewakra: tytul przepisu nie jest tytulem, a pierwszym skladnikiem...czyli 250g maki gryczanej. Jesli to pominelyscie to nie dziwne, ze wyszla zupa. Autora powinna przeredagowac przepis, skladniki wrzucic do skladnikow i nadac tytul!

  • listopada 17, 2021 at 18:40

    Rzeczywiście dałyście 1 łyżkę cukru?

  • maja 1, 2021 at 12:25

    Chleb z ziarnami - HIT


    LISIA KAWIARENKA – EKSPERYMENTALNIE.COM


    Składniki zaczyn:


     1 czubata łyżka mąki gryczanej (20 g)


     1 płaska łyżka cukru


     25 g świeżych drożdży lub 7 g instant (z instant również lepiej zrobić osobno zaczyn)


     ¼ szklanki wody ciepłej





    Składniki ciasto:


     230 g mąki gryczanej (niecałe 1½ szklanki)


     150 g skrobi ziemniaczanej (niecała 1 szklanka) lub tapioki lub skrobi kukurydzianej


     100 g mąki kukurydzianej (3/4 szklanki) lub 50 g jaglana + 50 g owsiana (równie pyszny)


     ½ szklanki ziaren słonecznika (80-90 g) lub chia, płatki owsiane, pestki dyni


     2 łyżki siemienia lnianego nie zmielonego (23 g)


     ½ łyżeczki soli


     400 – 420 ml ciepłej wody (może być ciut więcej, w oryginalnym przepisie 450 - 470 ml)





    Sposób przygotowania:


     Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i dolać ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut aby zaczyn się uniósł i spienił.


     Do miski lub naczynia miksującego wsypać wszystkie suche składniki (mąki, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól. Wymieszać 15 sek./obr. 3 aby napowietrzyć mąkę. Tradycyjnie, aby napowietrzyć mąkę, warto ją przesiać. Można też przemieszać przez 1 minutę hakiem w mikserze planetarnym.


     Dodać zaczyn i 350 ml wody. Mieszać 40 sek./obr. 1 lub łyżką lub przez 1 minutę hakiem w mikserze.


     Jeśli potrzeba, dodać resztę wody bardzo stopniowo i wyrabiać ciasto przez 2 min./obr. 2. Tradycyjnie łyżką albo mikserem z hakiem na małych obrotach. Ciasto powinno być dość płynne ale nie jak zupa. Mocno klejące, lepkie, nie da się wyrobić ręką, natomiast da się łatwo rozsmarować.


     Przelać z naczynia wyrobione ciasto do formy silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i obsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką szczelnie i odstawić na około godzinę aby ciasto wyrosło. Ciasto rośnie trochę, nie wyrasta tak jak glutenowe.


     Po wyrośnięciu z ciastem trzeba się obchodzić bardzo ostrożnie. Nie wolno stukać formą o blat, ponieważ może opaść. Można lekko odpowietrzyć boki czyli delikatnie łyżką dotknąć ciasta na samych krawędziach przy ścianie formy. Można chleb posypać ziarnami słonecznika lub dyni np.


     Piekarnik nagrzać do 190 stopni – grzanie góra-dół.


     Chleb piec przez 1 godzinę. Aby się nie spalił z wierzchu i nie miał bardzo twardej skórki, 15-20 minut przed końcem można przykryć chleb folią aluminiową lub papierem do pieczenia.


     Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na kratce. To ważne żeby odparował spód. Gotowy chleb oddaje głuchy odgłos, gdy go pukniemy od dołu. Gdy wystygnie trzeba trzymać szczelnie owinięty folią. Wtedy mięknie.





    UWAGI:


     Podobno można go piec w automacie też przez 1 godzinę.


     Uważam, że lepiej ciasto wyrabiać w mikserze planetarnym, ponieważ ten chleb jest bardzo ciężki do wyrabiania dla termomikserów (Ma aż 500 g lepkiej mąki).


     Chleb nie kruszy się, jest lekko wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Można ukroić cienką kromkę. Jest pyszny. Można go mrozić najlepiej pokrojony w plastry


     Można dodać starte 1 jabłko, aby zachować świeżość do tygodnia.


     Porcja idealna na formę silikonową keksówkę z Ikei.

  • maja 1, 2021 at 12:22

    Podam Wam przepis na chleb, którego autorka wzorowała się na tym przepisie. Lekko go zmodyfikowała i wychodzi idealny:

  • marca 26, 2019 at 07:36

    ewakra:
    Mi wyszła właśnie taka gęsta zupa. Podjęłam się pieczenia ,ale nic z tego nie wyszło...środek surowy.

  • marca 26, 2019 at 07:34

    Mój chlebekMój chlebek

    Niestety. Konsystencja tak,jak kilka osób pisało przypominała zupę, miałam nadzieję,że jakoś wyjdzie. Niestety środek nie upieczony pomimo zwiększonego czasu o 20min ,obniżenie temp do 180 i grzanka dolnego.
    Dzisiaj podejmuje się drugiej próby. Jakieś rady na modyfikację,żebym dzisiaj mogła cieszyć się pysznym chlebkiem?

  • grudnia 26, 2018 at 16:59
    5.0

    kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki prosze ja mam za mała i to duzo za mała

  • grudnia 11, 2018 at 12:01

    Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta? Dodałam wszystko jak w przepisie, czy 500 g wody to nie za dużo?

  • października 11, 2018 at 11:02

    jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie chleba? tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 20, 2018 at 11:30
    5.0

    Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę pyszny. Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: