3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

28 porcja/porcje/porcji

250 g mąki gryczanej

  • 1 czubate łyżki cukru
  • 1 płaskich łyżek soli
  • 5 czubatych łyżek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 8 g drożdży instant
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 550-600 g ciepłej wody
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Suche składniki dokładnie wymieszaj 5s/obr. 3 (wsteczne). Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chlebek można posypać ziarnami, jakimi się lubi 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy wam też wyszedł taki

    Zgłoszony przez viola2408 na września 21, 2016 at 11:19.

    Czy wam też wyszedł taki "mokry"? Piekłam ponad godzinę w 220 stopni ale przez duża ilość wody w przepisie ma taką lepką konsystencję. Czy taki powinien być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaka powinna być

    Zgłoszony przez Apach na września 9, 2016 at 20:15.

    A jaka powinna być konsystencja ciasta? W jaki sposób, na jakich obrotach mam mieszać suche składniki z wodą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hehe, mowa jest o pestkach

    Zgłoszony przez Agakal34 na września 2, 2016 at 15:59.

    hehe, mowa jest o pestkach dyni tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    AgnieszkaKS

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ta dynia to ma być surowa,

    Zgłoszony przez KasiaUK na września 2, 2016 at 14:25.

    A ta dynia to ma być surowa, pieczona czy mowa o pestkach z dyni? :-P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chleb jest rewelacyjny!

    Zgłoszony przez grania na maja 17, 2016 at 11:09.

    Ten chleb jest rewelacyjny! Piekłam już dwa razy i wyszedł bez problemu. Jest smaczny, miękki i długo utrzymuje świeżość. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje bardzo za pozytywne

    Zgłoszony przez Agakal34 na maja 3, 2016 at 17:06.

    Dziękuje bardzo za pozytywne opinie, cieszę się, że smakował tmrc_emoticons.) 

    AgnieszkaKS

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł pyszny. Dałam 30g

    Zgłoszony przez Jaczyńska na kwietnia 18, 2016 at 10:50.

    Wyszedł pyszny. Dałam 30g świeżych drożdży. Piekłam 1godz. w 220st. Myślałam że wyrośnie większy ale wyszedł taki jak na Twoim zdjęciu. Chrupiąca skórka. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi opada ciągle jak zaczyna

    Zgłoszony przez patryszka121 na kwietnia 14, 2016 at 16:57.

    mi opada ciągle jak zaczyna się piec..... ale bardzo smaczny jest tylko brzydal taki....  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi nie wyszedł, bleeeeeee

    Zgłoszony przez kicia123kicia na marca 13, 2016 at 18:20.

    Mi nie wyszedł, bleeeeeee tmrc_emoticons.-( Szukam zamiennika i jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu dla mnie. No nic, szukam dalej. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Testowałam już wiele

    Zgłoszony przez AgnieszkaSka na lutego 1, 2016 at 17:36.

    Testowałam już wiele przepisów na chleb bg ale ten jest prosty i smaczny tmrc_emoticons.) polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chleb, nie

    Zgłoszony przez owieczkaalis na stycznia 20, 2016 at 21:49.

    Bardzo smaczny chleb, nie jest przesuszony jak często bywa przy bezglutenwych! Pycha! Polecam będe korzystać!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie co oznaczają

    Zgłoszony przez Klaudia89 na stycznia 9, 2016 at 19:53.

    Mam pytanie co oznaczają obroty wsteczne? Counter-clockwise operation Czy chodzi o to? Czy interwał przy wyrabianiu ciasta?Dough mode

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek.

    Zgłoszony przez ewelinkadab na września 11, 2015 at 14:03.

    Bardzo smaczny chlebek. Wyszedł bez problemu, chociaż podczas podglądania gobyłam sceptycznatmrc_emoticons.)polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis-chlebek nie

    Zgłoszony przez ka_pa na sierpnia 25, 2015 at 20:10.

    Wspaniały przepis-chlebek nie dość że pyszny to na dodatek długo zachowuje świeżość tmrc_emoticons.-) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja wyszedł za

    Zgłoszony przez cieszka na lipca 24, 2015 at 21:48.

    Rewelacja tmrc_emoticons.) wyszedł za pierwszym razem. Zamieniłm drożdże świeże 25 g zamiast instant, bo nie miałam. Dałam połowę dyni i połowę słonecznika, górę posypałam czarnuszką i piekłam godzinę w 200 st. bo mam konwekcję w piekarniku. Innym razem wypróbuję inny zestaw mąk - amarantus, jaglana.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze