3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

28 porcja/porcje/porcji

250 g mąki gryczanej

  • 1 czubate łyżki cukru
  • 1 płaskich łyżek soli
  • 5 czubatych łyżek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 8 g drożdży instant
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 550-600 g ciepłej wody
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Suche składniki dokładnie wymieszaj 5s/obr. 3 (wsteczne). Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połączyć) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Chlebek można posypać ziarnami, jakimi się lubi 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez natalia.kowalska3 na maja 1, 2021 at 12:25.

    Chleb z ziarnami - HIT


    LISIA KAWIARENKA – EKSPERYMENTALNIE.COM


    Składniki zaczyn:


     1 czubata łyżka mąki gryczanej (20 g)


     1 płaska łyżka cukru


     25 g świeżych drożdży lub 7 g instant (z instant również lepiej zrobić osobno zaczyn)


     ¼ szklanki wody ciepłej





    Składniki ciasto:


     230 g mąki gryczanej (niecałe 1½ szklanki)


     150 g skrobi ziemniaczanej (niecała 1 szklanka) lub tapioki lub skrobi kukurydzianej


     100 g mąki kukurydzianej (3/4 szklanki) lub 50 g jaglana + 50 g owsiana (równie pyszny)


     ½ szklanki ziaren słonecznika (80-90 g) lub chia, płatki owsiane, pestki dyni


     2 łyżki siemienia lnianego nie zmielonego (23 g)


     ½ łyżeczki soli


     400 – 420 ml ciepłej wody (może być ciut więcej, w oryginalnym przepisie 450 - 470 ml)





    Sposób przygotowania:


     Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i dolać ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut aby zaczyn się uniósł i spienił.


     Do miski lub naczynia miksującego wsypać wszystkie suche składniki (mąki, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól. Wymieszać 15 sek./obr. 3 aby napowietrzyć mąkę. Tradycyjnie, aby napowietrzyć mąkę, warto ją przesiać. Można też przemieszać przez 1 minutę hakiem w mikserze planetarnym.


     Dodać zaczyn i 350 ml wody. Mieszać 40 sek./obr. 1 lub łyżką lub przez 1 minutę hakiem w mikserze.


     Jeśli potrzeba, dodać resztę wody bardzo stopniowo i wyrabiać ciasto przez 2 min./obr. 2. Tradycyjnie łyżką albo mikserem z hakiem na małych obrotach. Ciasto powinno być dość płynne ale nie jak zupa. Mocno klejące, lepkie, nie da się wyrobić ręką, natomiast da się łatwo rozsmarować.


     Przelać z naczynia wyrobione ciasto do formy silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i obsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką szczelnie i odstawić na około godzinę aby ciasto wyrosło. Ciasto rośnie trochę, nie wyrasta tak jak glutenowe.


     Po wyrośnięciu z ciastem trzeba się obchodzić bardzo ostrożnie. Nie wolno stukać formą o blat, ponieważ może opaść. Można lekko odpowietrzyć boki czyli delikatnie łyżką dotknąć ciasta na samych krawędziach przy ścianie formy. Można chleb posypać ziarnami słonecznika lub dyni np.


     Piekarnik nagrzać do 190 stopni – grzanie góra-dół.


     Chleb piec przez 1 godzinę. Aby się nie spalił z wierzchu i nie miał bardzo twardej skórki, 15-20 minut przed końcem można przykryć chleb folią aluminiową lub papierem do pieczenia.


     Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na kratce. To ważne żeby odparował spód. Gotowy chleb oddaje głuchy odgłos, gdy go pukniemy od dołu. Gdy wystygnie trzeba trzymać szczelnie owinięty folią. Wtedy mięknie.





    UWAGI:


     Podobno można go piec w automacie też przez 1 godzinę.


     Uważam, że lepiej ciasto wyrabiać w mikserze planetarnym, ponieważ ten chleb jest bardzo ciężki do wyrabiania dla termomikserów (Ma aż 500 g lepkiej mąki).


     Chleb nie kruszy się, jest lekko wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Można ukroić cienką kromkę. Jest pyszny. Można go mrozić najlepiej pokrojony w plastry


     Można dodać starte 1 jabłko, aby zachować świeżość do tygodnia.


     Porcja idealna na formę silikonową keksówkę z Ikei.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podam Wam przepis na chleb, którego autorka...

    Zgłoszony przez natalia.kowalska3 na maja 1, 2021 at 12:22.

    Podam Wam przepis na chleb, którego autorka wzorowała się na tym przepisie. Lekko go zmodyfikowała i wychodzi idealny:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewakra:...

    Zgłoszony przez MartaMalina na marca 26, 2019 at 07:36.

    ewakra:
    Mi wyszła właśnie taka gęsta zupa. Podjęłam się pieczenia ,ale nic z tego nie wyszło...środek surowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój chlebek...

    Zgłoszony przez MartaMalina na marca 26, 2019 at 07:34.

    Mój chlebekMój chlebek

    Niestety. Konsystencja tak,jak kilka osób pisało przypominała zupę, miałam nadzieję,że jakoś wyjdzie. Niestety środek nie upieczony pomimo zwiększonego czasu o 20min ,obniżenie temp do 180 i grzanka dolnego.
    Dzisiaj podejmuje się drugiej próby. Jakieś rady na modyfikację,żebym dzisiaj mogła cieszyć się pysznym chlebkiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki...

    Zgłoszony przez Dona1876 na grudnia 26, 2018 at 16:59.

    kochana chlebek super tylko podaj wymiary blaszki prosze ja mam za mała i to duzo za mała

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta?...

    Zgłoszony przez ewakra na grudnia 11, 2018 at 12:01.

    Czy komuś też wyszła zupa zamiast ciasta? Dodałam wszystko jak w przepisie, czy 500 g wody to nie za dużo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie...

    Zgłoszony przez AlicjaKO na października 11, 2018 at 11:02.

    jakiej wielkości foremki używacie do pieczenie chleba? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę...

    Zgłoszony przez Betaka na sierpnia 20, 2018 at 11:30.

    Rewelacyjny przepis. Chlebek jest naprawdę pyszny. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba

    Zgłoszony przez marta_bl na lipca 23, 2018 at 16:00.

    Witam 😀jaka powinna być konsystencja chleba

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków,...

    Zgłoszony przez Babcia5 na maja 2, 2018 at 11:36.

    Chlebek przepyszny, można jeść bez dodatków, jak ciasto. Sukces za pierwszym razemSmile. Użyłam drożdży świeżych i tylko 500g wody. Będę często go piekła. Pięknie dziękuję za przepisLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy,...

    Zgłoszony przez Asasani na stycznia 24, 2018 at 17:08.

    Chleb super - to mój też pierwszy bezglutenowy, aczkolwiek dla mnie też trochę za słony - następnym razem dodam mniej soli i będzie good Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale...

    Zgłoszony przez klinolaidzi na stycznia 9, 2018 at 09:49.

    Super chleb, mój pierwszy bezglutenowy, ale wyszedł mega. Tylko jak dla mnie nie co za słony tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości foremka ?

    Zgłoszony przez ananasek na stycznia 6, 2018 at 18:48.

    Jakiej wielkości foremka ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy wam też wyszedł taki

    Zgłoszony przez viola2408 na września 21, 2016 at 11:19.

    Czy wam też wyszedł taki "mokry"? Piekłam ponad godzinę w 220 stopni ale przez duża ilość wody w przepisie ma taką lepką konsystencję. Czy taki powinien być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaka powinna być

    Zgłoszony przez Apach na września 9, 2016 at 20:15.

    A jaka powinna być konsystencja ciasta? W jaki sposób, na jakich obrotach mam mieszać suche składniki z wodą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hehe, mowa jest o pestkach

    Zgłoszony przez Agakal34 na września 2, 2016 at 15:59.

    hehe, mowa jest o pestkach dyni tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    AgnieszkaKS

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ta dynia to ma być surowa,

    Zgłoszony przez KasiaUK na września 2, 2016 at 14:25.

    A ta dynia to ma być surowa, pieczona czy mowa o pestkach z dyni? :-P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chleb jest rewelacyjny!

    Zgłoszony przez grania na maja 17, 2016 at 11:09.

    Ten chleb jest rewelacyjny! Piekłam już dwa razy i wyszedł bez problemu. Jest smaczny, miękki i długo utrzymuje świeżość. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje bardzo za pozytywne

    Zgłoszony przez Agakal34 na maja 3, 2016 at 17:06.

    Dziękuje bardzo za pozytywne opinie, cieszę się, że smakował tmrc_emoticons.) 

    AgnieszkaKS

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł pyszny. Dałam 30g

    Zgłoszony przez Jaczyńska na kwietnia 18, 2016 at 10:50.

    Wyszedł pyszny. Dałam 30g świeżych drożdży. Piekłam 1godz. w 220st. Myślałam że wyrośnie większy ale wyszedł taki jak na Twoim zdjęciu. Chrupiąca skórka. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi opada ciągle jak zaczyna

    Zgłoszony przez patryszka121 na kwietnia 14, 2016 at 16:57.

    mi opada ciągle jak zaczyna się piec..... ale bardzo smaczny jest tylko brzydal taki....  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi nie wyszedł, bleeeeeee

    Zgłoszony przez kicia123kicia na marca 13, 2016 at 18:20.

    Mi nie wyszedł, bleeeeeee tmrc_emoticons.-( Szukam zamiennika i jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu dla mnie. No nic, szukam dalej. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Testowałam już wiele

    Zgłoszony przez AgnieszkaSka na lutego 1, 2016 at 17:36.

    Testowałam już wiele przepisów na chleb bg ale ten jest prosty i smaczny tmrc_emoticons.) polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chleb, nie

    Zgłoszony przez owieczkaalis na stycznia 20, 2016 at 21:49.

    Bardzo smaczny chleb, nie jest przesuszony jak często bywa przy bezglutenwych! Pycha! Polecam będe korzystać!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie co oznaczają

    Zgłoszony przez Klaudia89 na stycznia 9, 2016 at 19:53.

    Mam pytanie co oznaczają obroty wsteczne? Czy chodzi o to? Czy interwał przy wyrabianiu ciasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny chlebek.

    Zgłoszony przez ewelinkadab na września 11, 2015 at 14:03.

    Bardzo smaczny chlebek. Wyszedł bez problemu, chociaż podczas podglądania gobyłam sceptycznatmrc_emoticons.)polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis-chlebek nie

    Zgłoszony przez ka_pa na sierpnia 25, 2015 at 20:10.

    Wspaniały przepis-chlebek nie dość że pyszny to na dodatek długo zachowuje świeżość tmrc_emoticons.-) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja wyszedł za

    Zgłoszony przez cieszka na lipca 24, 2015 at 21:48.

    Rewelacja tmrc_emoticons.) wyszedł za pierwszym razem. Zamieniłm drożdże świeże 25 g zamiast instant, bo nie miałam. Dałam połowę dyni i połowę słonecznika, górę posypałam czarnuszką i piekłam godzinę w 200 st. bo mam konwekcję w piekarniku. Innym razem wypróbuję inny zestaw mąk - amarantus, jaglana.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze