3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

mąka

  • 3 czubate łyżki siemienia lnianego, mielony
  • 1 czubate łyżki sezamu, czarnego
  • 1 czubate łyżki pestek dyni
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 1 czubate łyżki cukru
  • 25 g drożdży świeżych, lub ok 10g suchych
  • 0,550 litra ciepłej wody, do 650ml (w zależności jak maka bedzie brała)
  • 500 g BG mąka do chleba, schaer
  • 3 czubate łyżki słonecznika, łuskanego :)
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. wszystkie składniki wrzucamy do TM 

    w odrobinie cieplej wody rozpuszczamy drożdże ...wszystko razem łączymy

    wody dajemy najpierw ok 500ml

    jak będzie za gumowate, to dolewamy stopniowo

    Obroty wsteczneCiasto 2min (po tym czasie sprawdziłam czy nic nie zostało na bokach ...jak tak, to kopystka i odklejamy ...znowu mieszamy

    czekamy 20min aż podrośnie 

    mieszamy Obroty wsteczneCiasto 1 min

    ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i kolejne 20 min (do wyrośnięcia)

    piekarnik nagrzewamy do 250st (pieczenie: góra/dół)

    na dno piekarnika wkładamy nieduże naczynie żaroodporne wypełnione woda

    wkładamy formę z chlebem

     

    po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230st.

     

    Pieczemy 40-50 minut

     

    Po wyjęciu, można przetrzeć woda …po wystygnięciu będzie bardziej chrupiące

     

     

    SMACZNEGO

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

ciepły jest obłędny tmrc_emoticons.) ...podobno jak czerstwieje, to fajny jest odgrzewany na parze lub w tosterze

ale nie wiem czy doczeka do czerstwienia tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha! Dodałam orzechy, otręby orkiszowe itp....

    Zgłoszony przez annaczech na listopada 20, 2016 at 13:37.

    Pycha! Dodałam orzechy, otręby orkiszowe itp. Dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest po prostu

    Zgłoszony przez Ren1960 na kwietnia 21, 2015 at 08:08.

    Chlebek jest po prostu rewelacyjny. Nie mogę się go najeść tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja rónież miałam obawy ale

    Zgłoszony przez agacicha na stycznia 28, 2015 at 16:00.

    Ja rónież miałam obawy ale bardziej, że wyjdzie mi zakalec...użyłam UNI MIX do chleba i pizzy firmy bezgluten, zrobiłam z 1/2 porcji aby sprawdzić czy będzie ok i muszę powiedzieć że chlebek pycha tmrc_emoticons.D na ciepło szczególnie tmrc_emoticons.D polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę się obawiałam, bo brak

    Zgłoszony przez mamula na października 6, 2014 at 19:10.

    Trochę się obawiałam, bo brak tu oleju/oliwy, ale siemie lniane zrobiło swoje tmrc_emoticons.) . Bardzo smaczny chlebek, polecam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze