3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

mąka

  • 3 czubate łyżki siemienia lnianego, mielony
  • 1 czubate łyżki sezamu, czarnego
  • 1 czubate łyżki pestek dyni
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 1 czubate łyżki cukru
  • 25 g drożdży świeżych, lub ok 10g suchych
  • 0,550 litra ciepłej wody, do 650ml (w zależności jak maka bedzie brała)
  • 500 g BG mąka do chleba, schaer
  • 3 czubate łyżki słonecznika, łuskanego :)
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. wszystkie składniki wrzucamy do TM 

    w odrobinie cieplej wody rozpuszczamy drożdże ...wszystko razem łączymy

    wody dajemy najpierw ok 500ml

    jak będzie za gumowate, to dolewamy stopniowo

    Counter-clockwise operationDough mode 2min (po tym czasie sprawdziłam czy nic nie zostało na bokach ...jak tak, to kopystka i odklejamy ...znowu mieszamy

    czekamy 20min aż podrośnie 

    mieszamy Counter-clockwise operationDough mode 1 min

    ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i kolejne 20 min (do wyrośnięcia)

    piekarnik nagrzewamy do 250st (pieczenie: góra/dół)

    na dno piekarnika wkładamy nieduże naczynie żaroodporne wypełnione woda

    wkładamy formę z chlebem

     

    po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230st.

     

    Pieczemy 40-50 minut

     

    Po wyjęciu, można przetrzeć woda …po wystygnięciu będzie bardziej chrupiące

     

     

    SMACZNEGO

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ciepły jest obłędny tmrc_emoticons.) ...podobno jak czerstwieje, to fajny jest odgrzewany na parze lub w tosterze

ale nie wiem czy doczeka do czerstwienia tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha! Dodałam orzechy, otręby orkiszowe itp....

    Zgłoszony przez annaczech na listopada 20, 2016 at 13:37.

    Pycha! Dodałam orzechy, otręby orkiszowe itp. Dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest po prostu

    Zgłoszony przez Ren1960 na kwietnia 21, 2015 at 08:08.

    Chlebek jest po prostu rewelacyjny. Nie mogę się go najeść tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja rónież miałam obawy ale

    Zgłoszony przez agacicha na stycznia 28, 2015 at 16:00.

    Ja rónież miałam obawy ale bardziej, że wyjdzie mi zakalec...użyłam UNI MIX do chleba i pizzy firmy bezgluten, zrobiłam z 1/2 porcji aby sprawdzić czy będzie ok i muszę powiedzieć że chlebek pycha tmrc_emoticons.D na ciepło szczególnie tmrc_emoticons.D polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę się obawiałam, bo brak

    Zgłoszony przez mamula na października 6, 2014 at 19:10.

    Trochę się obawiałam, bo brak tu oleju/oliwy, ale siemie lniane zrobiło swoje tmrc_emoticons.) . Bardzo smaczny chlebek, polecam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze