Tu jesteś:
4
Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
- 0,25 łyżeczka soli
- 550 g mąki
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko, roztrzepane w miseczce
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
- Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Nie wiem, jak to zrobiłam, ale dałam 50 mleka ...
Nie wiem, jak to zrobiłam, ale dałam 50 mleka
Kiedy dodałam mąkę, to szybko zorientowałam się, że coś jest nie ok. Podgrzałam lekko brakujące mleko i jeszcze raz dałam na 3 minuty wyrabianie, Wyszła super. Piekłam 30 minut. Posypałam czarnuszką. Polecam.
poprostu kocham tą chałkę jest obłędna....
poprostu kocham tą chałkę
jest obłędna. Wszyscy się zajadają. Robiłam z kruszonką, z jajkiem na wierzchu, bez jajka, z cukrem i cynamonem.
Też jestem ciekawa co do mrożenia ciasta i co zarobienia wieczorem i pieczenia rano. Może ktoś to już przetestował?
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Chałka wygląda przepięknie i na pewno jest...
Chałka wygląda przepięknie i na pewno jest bardzo smaczna
, przepis dodałam do sprawdzenia. Ale mam pytanie czy można przygotować ciasto wieczorem a rano upiec? Będę wdzięczna za odpowiedź
jest super ja posypuję cukrem wymieszanym z...
jest super ja posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem
"Fermentowanie" Gosia29: wychodzi przepyszna z...
Kamila07róbowałaś robić na suchych drożdżach...
Kamila07
róbowałaś robić na suchych drożdżach ????
Mazurek2120: witam jak robi pani kruszonkę?
Mazurek2120: witam jak robi pani kruszonkę?
Pyszna 😀 zrobiłam z kruszonka.
Pyszna 😀 zrobiłam z kruszonka.
Magdax1990:...
Magdax1990:
Czy próbowała Pani mrozić ciasto? Też mnie to zastanawia 🤔
przepychota
przepychota
Przepis sprawdzony . Polecam w 100 %
Przepis sprawdzony . Polecam w 100 %
Robiłam ją już ze 30 razy w życiu.. jest...
Robiłam ją już ze 30 razy w życiu.. jest przepyszna.
Zawsze jednak daję 90-100g cukru bo 60g to za mało. Chałka ma być słodka bo taką z dzieciństwa pamiętam.
Robię też kruszonkę. 50g masła, 50g cukru i 50g mąki do thermomix i chwilę miksuję na obrotach 5 aż się to złączy w taką grudkowatą kruszonkę
Wyszla znakomita👍Dziekuje bardzo za przepis.
Wyszla znakomita👍Dziekuje bardzo za przepis.
Dziewczyny, chalka wlasnie wyrasta😀
Dziewczyny, chalka wlasnie wyrasta😀
chałkę robiłam już kilkukrotnie i wychodzi...
chałkę robiłam już kilkukrotnie i wychodzi pyszna!
moje pytanie: czy można przygotować ciasto dzień wcześniej i rano upiec???
Wyszła wspaniała i bardzo smaczna....
Wyszła wspaniała i bardzo smaczna.
Polecam przepis.
Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło cudownie!...
Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło cudownie!
Następnym razem dodam troszke wiecej cukru.
Naprawde rewelacja i na drugi dzień też jest przepyszna 🥰
Bardzo smaczna, latem niezastąpiona z domowym...
Bardzo smaczna, latem niezastąpiona z domowym dżemem truskawkowym
Pyszna i z podanej porcji wychodzi konkretna...
Pyszna i z podanej porcji wychodzi konkretna chałka.. 😉
(Brak tematu)
Chałka wyszła przepyszna i w rozmiarze giga! Puszyste i miękkie ciasto. Smak wyborny! Dodałam jeszcze kruszonkę na wierzch - 70g mąki, 50g masła i 40 g cukru (zmieszać składniki i posypać wierzch chałki).
super na letnie i zimowe dni
Chałka przepyszna. Wersja bezglutenowa też...
Chałka przepyszna. Wersja bezglutenowa też wychodzi zgodnie z gramaturą z maki Schar Mix B.
Wyszła duuuza i rewelacyjnie pyszna. Nie zeschla...
Wyszła duuuza i rewelacyjnie pyszna. Nie zeschla nawet na drugi dzień. Pyszna z masłem. Mąż prosił o więcej cukru na przyszlosc , jak dla mnie nic jej nie brakuje!
(Brak tematu)
Bardzo dobra, polecam.
Rewelacja, pięknie wyrosła i jest bardzo...
Rewelacja, pięknie wyrosła i jest bardzo smaczna. Dodałem od siebie tylko kruszonkę na wierzch
Robię często. Czasem mieszam mąke pszenną z...
Robię często. Czasem mieszam mąke pszenną z żytnią, również wychodzi pyszna
Świetny przepis...
Świetny przepis

Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła wspaniałe
wspaniały przepis
wspaniały przepis
Chalka wyszla wysmieita! Mieciutka i nie za...
Chalka wyszla wysmieita! Mieciutka i nie za slodka.
Ja dodatkowo wierzch posypalam kruszonka.
Pycha!
pierwsza chałka w moim życiu - efekt przeszedł...
pierwsza chałka w moim życiu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania
pyszna
Ja dodałam jedno żółtko i jedno całe jajko i...
Ja dodałam jedno żółtko i jedno całe jajko i odrobine wiecej mąki. Wyszła pycha
czy można zrobić tą chałke na drożdżach...
czy można zrobić tą chałke na drożdżach suchych/instant??
pycha!
pycha!
Chaka wymiata wysza pyszna pikna i ogromna
Chałka wymiata, wyszła pyszna, piękna i ogromna
CHAKA WYSZA PRZEPYSZNA...
CHAŁKA WYSZŁA PRZEPYSZNA
Wszystkim bardzo smakowała.Będe ją piec często.
Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.
Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.
Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i...
Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i pyszna. Nawet bez kruszonki smakuje rewelacyjnie.
Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.
Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.
Chałka wyszła bardzo dobra...
Chałka wyszła bardzo dobra
Fajny przepis, jedynie brakuje mi przepisu na kruszonke.
Polecam
Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie...
Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie jest sucha. Z mleczkiem lub dzemem idealna ! Moja ulubiona
Rewelacja....
Rewelacja.
Ta z książki ma dwa razy wiecej masla i połowe tego mleka + jajko. Po co tyle tłuszczu? Dzięki
Ja daję 40 gram drożdży, dzięki temu rośnie 0,5 godz, a póżniej ok 15 min. I tylko 30 g cukru.
Polecam.
Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy...
Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy zdążyli spróbować
Do chałki nie dodaje ię jajek wcale
Do chałki nie dodaje ię jajek wcale
Pyszna Robi się szybko,
Pyszna
Robi się szybko, wychodzi dosyć duża , więcmożna zrobić dwie mniejsze.
Rewelacyjna!!! Mój mąż był
Rewelacyjna!!! Mój mąż był zachwycony
Lepsza niż ze sklepu. Polecam.
Pyszna!!! I naprawdę duża
Pyszna!!! I naprawdę duża
pyszna.. zrobilam z tej
pyszna.. zrobilam z tej porcji 2 mniejsze
Smaczna i mega ogromna chałka
Smaczna i mega ogromna chałka
Wyszła mi chała gigant a nie
Wyszła mi chała gigant a nie chałka. Ale tak pysznej to nigdy nie jadłam. Sypnęłam trochę rodzynek do ciasta. Naprawdę rewelacja.