3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
  • thumbnail image 29
  • thumbnail image 30
  • thumbnail image 31
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 0,25 łyżeczka soli
  • 550 g mąki
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
    2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
    3. Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    4. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chaka wymiata wysza pyszna pikna i ogromna

    Zgłoszony przez rouge88 na czerwca 15, 2017 at 17:32.

    Chałka wymiata, wyszła pyszna, piękna i ogromna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CHAKA WYSZA PRZEPYSZNA...

    Zgłoszony przez katarzyna64 na kwietnia 27, 2017 at 17:05.

    CHAŁKA WYSZŁA PRZEPYSZNA

    Wszystkim bardzo smakowała.Będe ją piec często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 11:05.

    Pyszna. Ja zrobiłam dwie mniesze z kruszonką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i...

    Zgłoszony przez Abra na stycznia 17, 2017 at 22:27.

    Chałka wygląda imponująco. Jest ogromna i pyszna. Nawet bez kruszonki smakuje rewelacyjnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 12, 2017 at 21:14.

    Rewelacja. Przydałaby się jeszcze-kruszonka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka wyszła bardzo dobra...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:52.

    Chałka wyszła bardzo dobra

    Fajny przepis, jedynie brakuje mi przepisu na kruszonke.


    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na grudnia 30, 2016 at 15:25.

    Przepyszna, mięciutka i co najważniejsze nie jest sucha. Z mleczkiem lub dzemem idealna ! Moja ulubiona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja....

    Zgłoszony przez skipo na grudnia 24, 2016 at 10:48.

    Rewelacja.

    Ta z książki ma dwa razy wiecej masla i połowe tego mleka + jajko. Po co tyle tłuszczu? Dzięki

    Ja daję 40 gram drożdży, dzięki temu rośnie 0,5 godz, a póżniej ok 15 min. I tylko 30 g cukru.

    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy...

    Zgłoszony przez KasiaDerwich na grudnia 8, 2016 at 22:14.

    Rewelacja!!! Jutro robie kolejna bo nie wszyscy zdążyli spróbować tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do chałki nie dodaje ię jajek wcale

    Zgłoszony przez majaam na października 18, 2016 at 21:37.

    Do chałki nie dodaje ię jajek wcale

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna Robi się szybko,

    Zgłoszony przez Basia01 na kwietnia 20, 2016 at 18:55.

    Pyszna

    Robi się szybko, wychodzi dosyć duża , więcmożna zrobić dwie mniejsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna!!! Mój mąż był

    Zgłoszony przez Barbra1986 na marca 21, 2016 at 20:18.

    Rewelacyjna!!! Mój mąż był zachwycony tmrc_emoticons.) Lepsza niż ze sklepu. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna!!! I naprawdę duża

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 20, 2016 at 16:37.

    Pyszna!!! I naprawdę duża tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna.. zrobilam z tej

    Zgłoszony przez ania1986 na lutego 16, 2016 at 12:23.

    pyszna.. zrobilam z tej porcji 2 mniejszetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczna i mega ogromna chałka

    Zgłoszony przez Peti4 na stycznia 30, 2016 at 15:01.

    Smaczna i mega ogromna chałka tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła mi chała gigant a nie

    Zgłoszony przez Gisia na stycznia 29, 2016 at 18:42.

    Wyszła mi chała gigant a nie chałka. Ale tak pysznej to nigdy nie jadłam. Sypnęłam trochę rodzynek do ciasta. Naprawdę rewelacja. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna chałka nawet mojemu

    Zgłoszony przez efunia79 na stycznia 20, 2016 at 12:38.

    pyszna chałka Love nawet mojemu synkowi niejadkowi smakowala Big Smile polecam bardzo tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota

    Zgłoszony przez Karolcia17 na stycznia 19, 2016 at 17:07.

    Pychota tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra. Zrobiłam dwie

    Zgłoszony przez Sylwia24 na stycznia 9, 2016 at 17:25.

    Bardzo dobra. Zrobiłam dwie mniejsze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha  :) 

    Zgłoszony przez Dorota1000 na grudnia 28, 2015 at 23:43.

    Pycha  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałeczka pyszna dzieci

    Zgłoszony przez kakusia29 na grudnia 28, 2015 at 14:20.

    Chałeczka pyszna dzieci uwielbiają))) Dałam jednak mniej cukru 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie ta chałeczka

    Zgłoszony przez kakusia29 na grudnia 17, 2015 at 13:09.

    Mam pytanie ta chałeczka wychodzi słodka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis ! chałka

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 15:49.

    Świetny przepis ! tmrc_emoticons.) chałka pyszności tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko wg przepisu

    Zgłoszony przez anetawilczewska na października 17, 2015 at 14:07.

    Zrobiłam wszystko wg przepisu i wyszła idelana!

    Podzieliłam ciasto na dwie części i uzyskałam dwie mega wielkie chaaaały tmrc_emoticons.-)

    Od dzisiaj na pewno będę ją regularnie robić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałka wyszła bajecznie

    Zgłoszony przez kamdi na października 16, 2015 at 10:51.

    chałka wyszła bajecznie wielka i bajecznie smaczna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziecinnie proste, tylko

    Zgłoszony przez Zakochana w Thermomixie na czerwca 6, 2015 at 19:04.

    Dziecinnie proste, tylko wymaga trochę czasu na wyrośnięcie. Pachnie nią w całym domu, a smakuje wyśmienicie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjna:) przynajmniej

    Zgłoszony przez Maaroikaa na maja 5, 2015 at 08:27.

    Rewelacyjnatmrc_emoticons.) przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole a z własnym dżemikiem niebo w gębie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię 10 mniejszych

    Zgłoszony przez PaniWiosna na kwietnia 11, 2015 at 19:31.

    Ja robię 10 mniejszych chałeczek i są przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWIELBIAM!!!!!!!!! gości u

    Zgłoszony przez JolkaK na kwietnia 11, 2015 at 11:54.

    UWIELBIAM!!!!!!!!! gości u mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze na krótko bo znika jak jeszcze jest ciepła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fantastyczny! Na

    Zgłoszony przez Aagatka36 na marca 7, 2015 at 07:46.

    Przepis fantastyczny! Na wierzch dałam kruszonke -pyszne. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka lepsza niż sklepowa

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 01:56.

    Chałka lepsza niż sklepowa tmrc_emoticons.;) Uwielbiam ją tmrc_emoticons.;)

    Pierwszym i drugim razem wyszła mi chałka gigant ( piekłam w zwyklej blasze prostokątnej - w takiej jak się piecze ciasta) za trzecim podejsciem zrobiłam dwie mniejsze w keksówce jedna, a drugą obłożyłam zrulowanym sreberkiem, żeby się nie rozlała za bardzo, za czawetym podejściem myślę zrobić jednego giganta w keksówce.

    Posypałam ją też kruszonką. 

    Zawsze jak robie tego gianta to z myślą, że może zamroże część jak nie pójdzie, ale gdzie tam! - nigdy nie zdąże =)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez ania_om na października 19, 2014 at 19:25.

    Super tmrc_emoticons.)

    ania_om

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka pyszna, można zjeść z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 16, 2014 at 12:26.

    Chałka pyszna, można zjeść z masełkiem lub dżemikiem polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka pyszna- prosta i

    Zgłoszony przez iwonka_sz na września 14, 2014 at 21:04.

    Chałka pyszna- prosta i szybka w wykonaniu tmrc_emoticons.) . Zaplotłam chałkę i upiekłam w dużej keksówce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie chałka jest

    Zgłoszony przez Elwira78 na sierpnia 23, 2014 at 21:55.

    Faktycznie chałka jest świetna, rośnie olbrzymia. Początkowo miałam problem z zapleceniem warkoczyka tmrc_emoticons.-), polecam z elikisrem różanym prosto z Bułgarii tmrc_emoticons.-) PYCHA!!!! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • klasyk!

    Zgłoszony przez sylwiast na czerwca 13, 2014 at 20:05.

    klasyk! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie to najlepsza chałka

    Zgłoszony przez Meg na maja 18, 2014 at 13:48.

    Dla mnie to najlepsza chałka jaką można upiec. Zawsze dodaję do niej skórkę pomarańczowątmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka rewelacja, pyszna i

    Zgłoszony przez leon59 na maja 3, 2014 at 12:34.

    Chałka rewelacja, pyszna i faktycznie mega gigantyczna, ale szybko znika więc dobrz tmrc_emoticons.) e,że jest taka duża.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chałka

    Zgłoszony przez DotkaEłk na maja 2, 2014 at 20:20.

    Super chałka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis, mi wychodzą

    Zgłoszony przez Aneya na stycznia 16, 2014 at 15:37.

    super przepis, mi wychodzą dwie mega buły - przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  przepis wypróbowany ,

    Zgłoszony przez ilonaw na stycznia 9, 2013 at 20:01.

     przepis wypróbowany tmrc_emoticons.) , bardzo dobra mega wielka chałka Cooking 7  dodaje do ulubionych Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja ulubiona:)

    Zgłoszony przez alinka na stycznia 4, 2013 at 21:16.

    Moja ulubionatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chalkab gigant  SuperSuper

    Zgłoszony przez Votan1985 na stycznia 4, 2013 at 20:38.

    Chalkab gigant  Big Smile SuperSuper

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Ale wyszła mi nie

    Zgłoszony przez Mrówa_kuchareczka na grudnia 25, 2012 at 21:07.

    Pycha! Ale wyszła mi nie chałka a mega chała! tmrc_emoticons.-)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo często piekę chałkę wg

    Zgłoszony przez alinka na listopada 27, 2012 at 17:52.

    Bardzo często piekę chałkę wg tego przepisu. Należy do moich ulubionych przepisów. Chałka pięknie wyrasta i jest delikatna w smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest rewelacyjny !!!

    Zgłoszony przez Hanna na listopada 27, 2012 at 15:51.

    Przepis jest rewelacyjny !!! Chałka w smaku przepyszna tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, poszla cala na raz,

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 30, 2012 at 10:57.

    Pycha, poszla cala na raz, jeszcze lekko cieplatmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam chałkę ale wg

    Zgłoszony przez monika_z na maja 13, 2011 at 21:27.

    Piekłam chałkę ale wg przepisu z książki "Dobre gotowanie", troszkę rózi się składnikami, 4 razy wyszła super, niestety ostanie 2 razy.. opada zaraz po wyłaczeniu piekarnika - zostawiam ją i nie otwieram kuchenki. Klapa... totalna ??? Może ta wyjdzie lepsza..

    I wyszła lepsza ! Ta wersja jest bez jajek. Aw książkowej są - już nie po raz piewrszy się przekonałam, że sukces też zależy często od jajek: marketowe - klapa, ze wsi od babci - rewelacja.

    Podsumowoując - chała rewelacja tmrc_emoticons.) !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chałka zarąbista super

    Zgłoszony przez ariba20 na marca 2, 2011 at 12:06.

    chałka zarąbista super przepis . A jaka szybka w przygotowaniu .Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chałka pięknie wyrasta i jest

    Zgłoszony przez kasiaolszowy@interia.pl na grudnia 7, 2010 at 11:00.

    Chałka pięknie wyrasta i jest bardzo smaczna,najlepsza z masełkiem jak jest jeszcze ciepłatmrc_emoticons.)Polecam

    katrinaikarina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze