![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wvli3naf-85074-453190-cfcd2-vdkv7csk/da476eb8-b83b-4b4f-893c-0f36da0b7a3c/main/chalka.jpg)
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 210 g mleka
- 7 g suchych drożdży
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- łyżka maku i brązowego cukru do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlewamy melko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy żółtka, masło, cukier, sól, drożdże, rodzynki i mąkę i wyrabiamy czas 1 min 30sek/ Interwał. Zostawiamy w naczyniu na 1 godzinę do wyrośnięcia, nastepnie dzielimy na trzy części, formujemy wałeczki i zaplatamy warkocz, smarujemy bialkiem pozostałym z jajek i posypujemy makiem i brązowym cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez czas 25-30 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
przepis jest naprawdę świetny, dzięki. prosty i b.smaczny -chałka zniknęła zanim ostygła
Pyszne dziękuję za przepis!
Palce lizac.pysznosci
właśnie upiekłam
wygląda super, mam nadzieję, że równie rewelacyjnie smakuje ![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dziękuję Madziu
my bardzo lubimy chałki i często je robie
muszę pomyśleć nad jakąś nową
pozdrawiam i dziękuję
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Chałeczka jest rewelacyjna!!!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Witam
może potrzeba troszku więcej mąki na stolnicę np
pozdrawiam serdecznie i zyczę udanych wypieków ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
zrobiłam według przepisu ale ciasto nie chciało odkleić się od rąk
co w tym wypadku trzeba zrobić?
Witaj alfa
bardzo sie cieszę, że chałka smakowała
dziekuję za komentarz i pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Super smaczna
, ja zrobiłam bez bakalii bo uwielbiam chałkę z dżemem.
Are you sure to delete this comment ?