Tu jesteś:
4
Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
Chałka
- 0,25 łyżeczka soli
- 550 g mąki
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko, roztrzepane w miseczce
- 50 g rodzynek
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
Zalać rodzynki gorącą wodą , po kilku minutach odsączyć.
Dołożyć rodzynki do ciasta.
Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz