3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

Chałka

  • 0,25 łyżeczka soli
  • 550 g mąki
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 300 g mleka
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
  • 50 g rodzynek
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/50°C/obr. 2.


    Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).

    Zalać rodzynki gorącą wodą , po kilku minutach odsączyć.
    Dołożyć rodzynki do ciasta.

    Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.

    Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy