3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHAŁKA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 2 płaskich łyżeczek soli
  • 550 g mąki chlebowej lub mąki przennej
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 300 g mleka
  • 1 jajko do posmarowania
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 2h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  1) Miskę lekko natłuścić ,odstawić.Do naczynia miksującego wlać mleko masło, drożdże,i cukier,podgrzac 3min/37C/Obr 2.Dodać mąkę,sól,wyrobić 3 min. /Ciasto.Ciasto włożyć do natłuszczonej wcześniej miski ,nakryć ściereczką i  odstawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia ok. 1 godziny .

    2)Ciasto podzielic na 3 częsci z kazdej uformować wałek dł. 45cm połaczyć końcówki ze sobą i spleść jak warkocza .Zaplecionego warkocza umieścić na blasze wyłożoną papierem do pieczenia  i posmarowac roztrzepanym jajkiem ,rozgrzać piekarnik do 180C  i piec ok25-30 min .Podawać po ostygnięciu SMACZNEGO tmrc_emoticons.;-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz