Chałka Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Paryzanka2504
utworzono: 01/5/17 zmieniono dnia: 01/5/17

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chałka
  • 500 gramy mąki pszennej
  • 150 ml litra mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych, lub 10 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • dodatkowe jajko do smarowania
  • 6
    2h 25min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie 25min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

    Chałka
  1. Składniki:

















































              • 500 g mąki pszennej






















































































              • 150 ml mleka






















































































              • 90 ml wody






















































































              • 80 g roztopionego masła






















































































              • 1 jajko






















































































              • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant






















































































              • 3-4 łyżki cukru






















































































              • szczypta soli






















































































              • dodatkowe jajko do smarowania






















































































              • garść rodzynek lub żurawiny












































  2. Do Closed lidwrzucamy wszystkie składniki.



    Następnie ustawiamy program KNEAD .



    Przekładamy ciasto do miski i dajemy do wyrośnięcia na ok.godzinke.



    Po tym czasie formujemy 3 długie paski , po czym skręcamy warkocza .



    Smarujemy rozbełtanym jajkiem i czekamy az znowu podrosnie przez ok 45 min.



    Po tym czasie wkladamy do pieca 180 st i pieczemy 20 - 25 min
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Chałka musi byc rumiana nie moze byc zbyt blada , najlepiej sprawdzic patyczkiem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz