Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chałka
- 500 gramy mąki pszennej
- 150 ml litra mleka
- 90 ml wody
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych, lub 10 g drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- garść rodzynek lub żurawiny
- dodatkowe jajko do smarowania
-
6
2h 25min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 90 ml wody
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- dodatkowe jajko do smarowania
- garść rodzynek lub żurawiny
- Do
wrzucamy wszystkie składniki.
Następnie ustawiamy program KNEAD .
Przekładamy ciasto do miski i dajemy do wyrośnięcia na ok.godzinke.
Po tym czasie formujemy 3 długie paski , po czym skręcamy warkocza .
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i czekamy az znowu podrosnie przez ok 45 min.
Po tym czasie wkladamy do pieca 180 st i pieczemy 20 - 25 min
Chałka
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Porady
Chałka musi byc rumiana nie moze byc zbyt blada , najlepiej sprawdzic patyczkiem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJak długo ma się wyrabiać ciasto ?
Jak długo ma się wyrabiać ciasto ?