3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka gigant


Wydrukuj:
4

Składniki

2 szt.

  • 1 jajko kurze
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko kurze, do posmarowania chałki
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. do maczynia miksującego włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzać 4 min/37st./obr.2

    2. dodawać kolejno pozostałe składniki według podanej kolejności, wyrabiać 3 min./Closed lid/Dough mode. przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić  do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    3. ciasto podzielić na 2 częsci, z każdej uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz, ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min. w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.

    4. po ponownym wyrośnięciu posmarować oba warkocze roztrzepanym jajkiem, piec ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika.

    moja wersja chałki: z powyższych składników upiekłam jedną chałkę na dużej blasze piekarnika.

    smaczego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz