3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cętkowana słodka bułka ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 200 g mleka
  • 100 g Masla
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki mleka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1.  

    Drożdże, jajko, cukier, mleko, masło - podgrzać: 5 min. / 37st. C/obr. 2

     

    Dodać: 500 g mąki, szczyptę soli - wyrobić 2 min. / interwał

     

    Kiedy ciasto będzie wyrobione wyjąc je z naczynia i oderwać niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) a resztę ciasta podzielić na połowę. Do jednej połówki dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao.  Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do najmniejszej części dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     

    Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.  Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki i lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem z kurkumą. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

     

    Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę zlepiając jasne ciasto.

    Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.  Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

  2. 1

  3. 2

  4. 3

  5. 4

  6. 5

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja wolę taką delikatnie słodką bułkę, ale jeśli ktoś woli bardziej słodką można spokojnie zwiększyć ilość cukru (nawet dwukrotnie).

Można również dodać wanilię - jak ktoś lubi .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobił wrażenie u mnie na

    Zgłoszony przez iva41 na czerwca 30, 2016 at 19:59.

    Zrobił wrażenie u mnie na stole wszystkim smakował .Jak dla naszej rodzinki bardzo dobry.Cieszę sie bo z TM ciasta drożdżowe wkoncu mi wychodzą.

    Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo efektowne i smaczne

    Zgłoszony przez Ariete na maja 8, 2016 at 16:38.

    Bardzo efektowne i smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam na święta. Rodzina

    Zgłoszony przez renamar na kwietnia 11, 2016 at 09:13.

    Upiekłam na święta. Rodzina była zachwycona. Trochę tylko mało słodkie, więc polałam obficie polewą czekoladową. Wyszło rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomysł ciekawy,pokrojona

    Zgłoszony przez I.P. na marca 21, 2016 at 12:56.

    Pomysł ciekawy,pokrojona fwietnie się prezentuje.

    jak dla mnie to mało słodkie,nastepnym razem spróbuje cukru x 2 + roszynki.

    Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam! Robi wrażenie i

    Zgłoszony przez gufo na marca 14, 2016 at 15:04.

    Zrobiłam! Robi wrażenie i super smakuje!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda super, smakuje

    Zgłoszony przez ola12315 na marca 13, 2016 at 17:13.

    wygląda super, smakuje wyśmienicie, zaskakuje gościtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER PRZEPIS polecam.

    Zgłoszony przez ruda 2004 na marca 13, 2016 at 14:28.

    SUPER PRZEPIS polecam. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super . Polecam 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na marca 13, 2016 at 13:41.

    Przepis super . Polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie dość, że smakuje to

    Zgłoszony przez mikulina na marca 12, 2016 at 16:02.

    nie dość, że smakuje to jeszcze ciekawie wygląda tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu strzał w dziesiątkę

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 11, 2016 at 11:16.

    Jadziu strzał w dziesiątkę tmrc_emoticons.;) tak jak wszystkie Twoje przepisy Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu dziękuję za ten

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 11, 2016 at 09:04.

    Jadziu dziękuję za ten przepis .W sam raz dla mojego męża,bo jest mało słodka.Sprawdzony 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze