3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cętkowana słodka bułka ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 200 g mleka
  • 100 g Masla
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki mleka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1.  

    Drożdże, jajko, cukier, mleko, masło - podgrzać: 5 min. / 37st. C/obr. 2

     

    Dodać: 500 g mąki, szczyptę soli - wyrobić 2 min. / interwał

     

    Kiedy ciasto będzie wyrobione wyjąc je z naczynia i oderwać niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) a resztę ciasta podzielić na połowę. Do jednej połówki dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao.  Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Do najmniejszej części dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. Wyrobić 1 min./interwał – wyjąć z naczynia. Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     

    Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.  Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki i lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem z kurkumą. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

     

    Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę zlepiając jasne ciasto.

    Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.  Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Wstawić do piekarnika nagrzanego i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

  2. 1

  3. 2

  4. 3

  5. 4

  6. 5

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ja wolę taką delikatnie słodką bułkę, ale jeśli ktoś woli bardziej słodką można spokojnie zwiększyć ilość cukru (nawet dwukrotnie).

Można również dodać wanilię - jak ktoś lubi .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobił wrażenie u mnie na

    Zgłoszony przez iva41 na czerwca 30, 2016 at 19:59.

    Zrobił wrażenie u mnie na stole wszystkim smakował .Jak dla naszej rodzinki bardzo dobry.Cieszę sie bo z TM ciasta drożdżowe wkoncu mi wychodzą.

    Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo efektowne i smaczne

    Zgłoszony przez Ariete na maja 8, 2016 at 16:38.

    Bardzo efektowne i smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam na święta. Rodzina

    Zgłoszony przez renamar na kwietnia 11, 2016 at 09:13.

    Upiekłam na święta. Rodzina była zachwycona. Trochę tylko mało słodkie, więc polałam obficie polewą czekoladową. Wyszło rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomysł ciekawy,pokrojona

    Zgłoszony przez I.P. na marca 21, 2016 at 12:56.

    Pomysł ciekawy,pokrojona fwietnie się prezentuje.

    jak dla mnie to mało słodkie,nastepnym razem spróbuje cukru x 2 + roszynki.

    Pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam! Robi wrażenie i

    Zgłoszony przez gufo na marca 14, 2016 at 15:04.

    Zrobiłam! Robi wrażenie i super smakuje!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda super, smakuje

    Zgłoszony przez ola12315 na marca 13, 2016 at 17:13.

    wygląda super, smakuje wyśmienicie, zaskakuje gościtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER PRZEPIS polecam.

    Zgłoszony przez ruda 2004 na marca 13, 2016 at 14:28.

    SUPER PRZEPIS polecam. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super . Polecam 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na marca 13, 2016 at 13:41.

    Przepis super . Polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie dość, że smakuje to

    Zgłoszony przez mikulina na marca 12, 2016 at 16:02.

    nie dość, że smakuje to jeszcze ciekawie wygląda tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu strzał w dziesiątkę

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 11, 2016 at 11:16.

    Jadziu strzał w dziesiątkę tmrc_emoticons.;) tak jak wszystkie Twoje przepisy Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu dziękuję za ten

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 11, 2016 at 09:04.

    Jadziu dziękuję za ten przepis .W sam raz dla mojego męża,bo jest mało słodka.Sprawdzony 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze