3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki tureckie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bułki tureckie

  • 3 duże łyżki kawy zbożowej "Inka"
  • 3 duże łyżki miodu
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 630 g mąki pszennej typ "500"
  • 60 g rodzynek
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w Closed lid. Nastawiamy 3 minuty / interwał.
    Powstałe ciasto przekładamy do osobnej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Z powstałego ciasta formujemy 8 bułek. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem każdej kolejnej bułki, obficie moczymy ręce. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Bułki (a w zasadzie takie mokre placki) układamy na blasze (ja stosuję matę silikonową tupperware). Pozstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
  3. Bułki wkładamy do rozgrzanego piekranika. Ja stosuję ustawienia: 170 stopni - termoobieg, na ok 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc proszę stosować się do własnych doświadczeń podczas wypieków tmrc_emoticons.;)

    Bułki studzę na kratce.
  4. Rozkrawać po całkowitym wystudzeniu. Można mrozić, zawchowują świeżość. Idealne nawet z samym masłem tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bułeczki upieczone wczoraj, dokładnie wg...

    Zgłoszony przez Babcia5 na września 10, 2017 at 16:31.

    Bułeczki upieczone wczoraj, dokładnie wg przepisu. Wyszło mi 12 sztuk i to całkiem sporych. Posypałam wierzch czarnuszką. Są bardzo smaczne mimo, że nie mają chrupiącej skórkiWink A może to wina mąki, bo użyłam typ 500 poznańskiej (na pierogi)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, biegnę do sklepu po inkę

    Zgłoszony przez Babcia5 na września 9, 2017 at 17:25.

    Dziękuję, biegnę do sklepu po inkęSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babcia5: Musi być inka

    Zgłoszony przez AgaSawa na września 8, 2017 at 12:53.

    Babcia5: Musi być inka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie: Czy może być kawa rozpuszczalna...

    Zgłoszony przez Babcia5 na sierpnia 26, 2017 at 18:36.

    Mam pytanie: Czy może być kawa rozpuszczalna np.Jacobs, czy musi być Inka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Przypomniały mi się chlebki...

    Zgłoszony przez elapluta25 na sierpnia 11, 2017 at 19:22.

    Super przepis. Przypomniały mi się chlebki tureckie , które bardzo lubiłam, pieczone kiedyś w niektórych piekarniach. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze