3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki tureckie


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bułki tureckie

  • 3 duże łyżki kawy zbożowej "Inka"
  • 3 duże łyżki miodu
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 630 g mąki pszennej typ "500"
  • 60 g rodzynek
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w Blokada naczynia miksującego. Nastawiamy 3 minuty / interwał.
    Powstałe ciasto przekładamy do osobnej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Z powstałego ciasta formujemy 8 bułek. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem każdej kolejnej bułki, obficie moczymy ręce. Jest z tym trochę zabawy, ale warto! Bułki (a w zasadzie takie mokre placki) układamy na blasze (ja stosuję matę silikonową tupperware). Pozstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
  3. Bułki wkładamy do rozgrzanego piekranika. Ja stosuję ustawienia: 170 stopni - termoobieg, na ok 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc proszę stosować się do własnych doświadczeń podczas wypieków tmrc_emoticons.;)

    Bułki studzę na kratce.
  4. Rozkrawać po całkowitym wystudzeniu. Można mrozić, zawchowują świeżość. Idealne nawet z samym masłem tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • .

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 9, 2020 at 16:05.

    .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne, również na drugi dzień....

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 9, 2020 at 16:04.

    Bardzo smaczne, również na drugi dzień. Najbardziej smakują mi z zimnym masłem tmrc_emoticons.;) Przepis prosty w wykonaniu, polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam pól na pół z mąką orkiszową-...

    Zgłoszony przez joanna.w. na września 4, 2019 at 10:22.

    Zrobiłam pól na pół z mąką orkiszową- rewelacjatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne bułki! Miękkie, pachnące i sycące....

    Zgłoszony przez Ilona Zdziech na września 21, 2018 at 17:47.

    Pyszne bułki! Miękkie, pachnące i sycące. Świetny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki bardzo dobre smakowały mężowi a wnuki...

    Zgłoszony przez dalinka na września 13, 2018 at 00:47.

    Bułki bardzo dobre smakowały mężowi a wnuki wołały o więcej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • One są bardziej wytrawne czy słodkie? Z czym...

    Zgłoszony przez anitajarek na sierpnia 30, 2018 at 12:20.

    One są bardziej wytrawne czy słodkie? Z czym można je jeść?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki zrobione ! Polecam.

    Zgłoszony przez Grzeskrak79 na sierpnia 27, 2018 at 14:53.

    Bułeczki zrobione ! Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla tych, którzy tak jak ja zastanawiają się...

    Zgłoszony przez natalka324 na grudnia 27, 2017 at 21:20.

    Dla tych, którzy tak jak ja zastanawiają się czy wypróbować przepis.... naprawdę warto, są przepyszne tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki upieczone wczoraj, dokładnie wg...

    Zgłoszony przez Babcia5 na września 10, 2017 at 16:31.

    Bułeczki upieczone wczoraj, dokładnie wg przepisu. Wyszło mi 12 sztuk i to całkiem sporych. Posypałam wierzch czarnuszką. Są bardzo smaczne mimo, że nie mają chrupiącej skórkiWink A może to wina mąki, bo użyłam typ 500 poznańskiej (na pierogi)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, biegnę do sklepu po inkę

    Zgłoszony przez Babcia5 na września 9, 2017 at 17:25.

    Dziękuję, biegnę do sklepu po inkęSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babcia5: Musi być inka

    Zgłoszony przez AgaSawa na września 8, 2017 at 12:53.

    Babcia5: Musi być inka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie: Czy może być kawa rozpuszczalna...

    Zgłoszony przez Babcia5 na sierpnia 26, 2017 at 18:36.

    Mam pytanie: Czy może być kawa rozpuszczalna np.Jacobs, czy musi być Inka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Przypomniały mi się chlebki...

    Zgłoszony przez elapluta25 na sierpnia 11, 2017 at 19:22.

    Super przepis. Przypomniały mi się chlebki tureckie , które bardzo lubiłam, pieczone kiedyś w niektórych piekarniach. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze