3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

bułki tureckie z czarnuszką


Wydrukuj:
4

Składniki

18 butelka/butelki/butelek

  • 30 g drożdże świeże
  • 725 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczek cukru
  • 1 jajko, do ciasta dodajemy tylko białko, żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 50 g oleju
  • 130 g mleka
  • 130 g wody
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zrobić zaczyn – wymieszać drożdże w mleku z łyżką cukru. 2 min. 37 stopni obrót Counter-clockwise operation 1.

    Następnie mieszamy mokre składniki (z jajka tylko białko) z zaczynem. Powoli dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto 3 min Dough mode ma przypominać konsystencją ciasto na pizzę. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Formujemy małe bułeczki i odstawiamy na około pół godziny.Na koniec smarujemy je żółtkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym, makiem lub sezamem. Pieczemy niecałe pół godziny w temperaturze 180 stopni – powinny być  ładnie zrumienione.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz