Składniki
18 butelka/butelki/butelek
- 30 g drożdże świeże
- 725 g mąki pszennej
- 1 łyżeczek soli
- 1 łyżeczek cukru
- 1 jajko, do ciasta dodajemy tylko białko, żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek
- 2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
- 50 g oleju
- 130 g mleka
- 130 g wody
-
6
2h 6min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
9
Przygotowanie
-
Najpierw należy zrobić zaczyn – wymieszać drożdże w mleku z łyżką cukru. 2 min. 37 stopni obrót
1.
Następnie mieszamy mokre składniki (z jajka tylko białko) z zaczynem. Powoli dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto 3 min
ma przypominać konsystencją ciasto na pizzę. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Formujemy małe bułeczki i odstawiamy na około pół godziny.Na koniec smarujemy je żółtkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym, makiem lub sezamem. Pieczemy niecałe pół godziny w temperaturze 180 stopni – powinny być ładnie zrumienione.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszne
pyszne
Pyszne bułeczki, następnym
Pyszne bułeczki, następnym razem musze dodac więcej soli