3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

bułki tureckie z czarnuszką


Wydrukuj:
4

Składniki

18 butelka/butelki/butelek

  • 30 g drożdże świeże
  • 725 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczek cukru
  • 1 jajko, do ciasta dodajemy tylko białko, żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 50 g oleju
  • 130 g mleka
  • 130 g wody
  • 6
    2h 6min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zrobić zaczyn – wymieszać drożdże w mleku z łyżką cukru. 2 min. 37 stopni obrót Obroty wsteczne 1.

    Następnie mieszamy mokre składniki (z jajka tylko białko) z zaczynem. Powoli dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto 3 min Ciasto ma przypominać konsystencją ciasto na pizzę. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Formujemy małe bułeczki i odstawiamy na około pół godziny.Na koniec smarujemy je żółtkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym, makiem lub sezamem. Pieczemy niecałe pół godziny w temperaturze 180 stopni – powinny być  ładnie zrumienione.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz