Tu jesteś:
4
Składniki
9 butelka/butelki/butelek
ciasto
- 50 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g wody
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej
- 30 g oleju
- 1 łyżeczki soli
-
6
27min
Czas całkowity 7minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia wrzucić drożdże,wode i cukier. podgrzać 2 min/37stC/obr.1
- Dodać pozostale skladniki, Wyrabiać 3,5 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
- Ciasto przełozyc do innego naczynia odstawić w ciepłym miejscu na około 40 min.
- Na blasze uformować bułki, na górze można nożem zrobic krzyzyk. odstawić na około 15 minut w cieple miejsce
- Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Piec około 20 min. Zostawić do wystygniecia w piekarniku.
Ja piekę 15-17 minut i zostawiam w piekarniku
ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
12.01.19 - zamiast oleju zwykłego użyłam oleju kokosowego - wyszły rewelacyjnie.
Polecam
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz"Wolne gotowanie"
Bułeczki naprawdę świetne.
Bułeczki naprawdę świetne.
thermomix5:nie
thermomix5:nie
Bardzo dobre. Zagościły na niedzielnym...
Bardzo dobre. Zagościły na niedzielnym sniadaniu. Do tego maselko wlasnej roboty!
czy bułki robią się twarde następnego dnia?...
czy bułki robią się twarde następnego dnia? czy ciasto można mrozić?
Mi wychodzi 10 bułek tylko można piec nie 20 min...
Mi wychodzi 10 bułek tylko można piec nie 20 min lecz 10_15 min bez termoobiegu ale jednym słowem bułki rewelacyjne
Bułki dobre Można śmiało piec .
Bułki dobre
Można śmiało piec .
Bułki smaczne, polecam
Bułki smaczne, polecam
U mnie wyszły trochę za twardę, ale jutro...
U mnie wyszły trochę za twardę, ale jutro spróbuje jeszcze raz
Użyłam mąki pszennej razowej.
Użyłam mąki pszennej razowej. Ciasto bardzo ładnie wyrasta. Wyszlo mi 8 bułek wielkości kajzerek. Mają całkiem inny smak niż sklepowe. Dodane do ulubionych