PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 100 g mąki orkiszowej
- 225 g wody, ciepłej
- 1 łyżeczek soli
- 30 g oleju, (+ do natłuszczenia miski i blachy)
- 40 g drożdży
- 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
- 40 g ziaren słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 1 porcje żółtka, ( 1 roztrzepane żółtko do posmarowania bułek )
- 300 g mąki pszenno razowej
-
6
1h 8min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksujacego wsypać wszystkie składniki, wyrobić 2 min./
"Ciasto"
2. Natłuścić miskę olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę natłuścić olejem
4. Z ciasta uformować 11-12 mniejszych bułek, ułożyć na przygotowanej blasze i posmarować każdą bułkę roztrzepanym żółtkiem
5. Bułki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-23 min. w temperaturze 200 stopni C
Bułki orkiszowo - pszenno razowe ze słonecznikiem I pestkami dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przez pierwsze 20 min bułki piekłam w temperaturze 200 stopni C (były gotowe po tym czasie - sprawdziłam patyczkiem), więc zmiejszyłam temperaturę do 180 stopni C i dopiekałam jeszcze przez 3 min w celu zrumienienia skórki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki bardzo smaczne
Bułeczki bardzo smaczne
Zmieniliśmy proporcje: 100 g m. pszennej razowej...
Zmieniliśmy proporcje: 100 g m. pszennej razowej i 300 g m. orkiszowej ciemnej. Bułeczki wyszły też pyszne
Bułeczki pyszne i sycące. Na
Bułeczki pyszne i sycące. Na stałe weszły do naszego menu
Zamiast mąki orkiszowej
Zamiast mąki orkiszowej dodałam mąkę pełnoziarnistą i otręby pszenne. Wyszły bardzo dobre